Acasă Economie Greva guvernului american

Greva guvernului american

DISTRIBUIȚI
izotec

Guvernul american a închis prăvălia pe 1 octombrie 2013. Vreo doi republicani s-au supărat pe Obama și au decis să închidă guvernul. Zic ”vreo doi republicani” întrucât cei mai mulți dintre republicanii care controlează Congresul american nu sunt de acord cu ce se întâmplă. Partidul Republican, care constituie opoziția în politica americană, a ajuns puternic divizat: de o parte sunt membrii care urmează principiile republicane, de cealaltă parte sunt câțiva noi membri, care urmează mai mult o politică de extremă dreaptă combinată cu fanatism religios.

În America, dacă nu ai asigurare medicală, nu te poți duce la doctor. Dacă ai o boală foarte gravă, cum e cancerul, instituțiile de asigurări medicale au dreptul să refuze să te acopere. Deci, chiar dacă plătești în fiecare lună asigurarea medicală, atunci când te îmbolnăvești, asigurarea se retrage, iar tu trebuie să plătești sute de mii de dolari din propriul buzunar. Obama a reformat aceste reguli, prin Legea prețurilor medicale ieftine sau Obamacare, care interzice companiilor de asigurări să mai facă șmecherii. Legea a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2013, iar republicanii au închis guvernul, ca să-l forțeze pe Obama să retragă această lege. De fapt, republicanii nu vor să discute despre cheltuielile de guvern, pentru că Obama nu vrea să retragă legea sănătății. În concluzie, pe 17 octombrie, când scade bugetul alocat pentru cheltuielile de guvern (precum parcuri, muzee, poliție, spații publice), economia americană se va destrăma. Ați crezut că până acum ați trăit criză economică? Stați să vedeți ce se întâmplă după 17 octombrie, dacă guvernul american nu ajunge la un compromis. Va fi o nouă revoluție roșie, la fel ca aceea a bolșevicilor în Rusia anilor 1905, în care întrega lume va fi afectată.

Republicanii care sunt la sursa acestei crize, senatorul Ted Cruz și reprezentantul republican al Casei Albe, John Boehner, împingîn față ideologii extremist-creștine, precum ”Pământul are numai 5000 de ani, de la Adam și Eva”, în ciuda tuturor evidențelor științifice, cum ar fi dinozaurii, care atestă vechimea planetei. Ted Cruz conduce Tea Party, partid afiliat celui republican, fondat pe idei religioase absolut neconstituționale, și crede că Obama este trimisul diavolului. Chiar! Cum are curajul Obama să ia ceea ce aparține de drept bogaților, precum privilejul de a avea un sistem de sprijin medical în caz de boală, aducându-l la universalitatea mulțimilor? E actul diavolului. Ptiu, ptiu! Dacă vreți să-l înțelegeți mai bine pe Ted Cruz, imaginați-vi-l pe Ponta după ce a făcut cură de steroizi și s-a lăsat sodomizat de biserică. Vă amintiți cum Ponta a manipulat Constituția pentru a-și asigura locul în Guvern? Exact același lucru îl face Ted Cruz cu guvernul american. Cât despre Boehner, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, un republican din sferele cele mai elitiste ale Americii, dumnealui caută glorie personală. Nu vrea să-l lase pe Obama să intre în istorie drept primul președinte de culoare al Americii, care a oferit acces universal la servicii medicale tuturor americanilor. Și uite-așa congresul american refuză să discute alocarea bugetului guvernamental, atâta timp cât Obama refuză să retragă legea sănătății. Sună a șantaj. E ca și cum echipa Steaua ar cere 5 puncte în plus în calificarea pentru Cupa campionilor, iar până nu le obține, închide și ține ostatecă Federația de fotbal. Grav impas!

Între timp, întreaga lume privește cu sufletul la gură. Mulți râd și arată cu degetul. Presa internațională, din Australia până în Franța, așteaptă dizolvarea rușinoasă a democrației americane și căderea imperiului. Alții, precum extremiștii religioși, citesc în acest eveniment semnele sfârșitului lumii, așteptând ca hienele să se înfrupte la dezlănțuirea masacrului. Oricum ai privi-o, nu-i a bună! 180 milioane de dolari se cheltuiesc zilnic pentru a ține guvernul închis, pentru că Ted Cruz a decis să ia o pauză de la datoria sa. Ziariștii conspiră, populația tremură sperând să aibă o șansă la noua lege a sănătății, trezoreria americană amenință cu o catastrofă economică mondială, tensiunea sporește. Mulți spun că această situație se poate transforma în război civil. Alții speră în dizolvarea partidului republican, care a susținut politicieni de genul Ted Cruz și John Boehner. Problema este că, în timp ce lumea politică discută și se miră despre închiderea guvernului, 3 milioane de lucrători, care se duc la slujbă în fiecare zi, muncesc fără salariu. 3 milioane de persoane normale, fără ambiții politice, care lucrează în forțe de ordine, care fac viața posibilă pentru acești nefericiți guvernanți, care trimit poșta sau sunt soldați în armată merg la muncă fără speranța de-a fi plătiți. Nu contează că acești 3 milioane de lucrători au familii acasă. Copiii lor pot să rabde de foame, în timp ce John Bohener face carieră punându-l la încercare pe Obama. Membrii congresului care au început greva sunt plătiți. Salariul e minimum 200.000 de dolari pe lună, în timp ce guvernul nu funcționează! Când presa l-a întrebat pe unul dintre senatori de ce nu renunță la salariu în perioada în care guvernul e închis, acesta a răspuns că… trimite scrisori, îi trebuie bani de timbre, de plătit asistenții personali etc. Săracul!

Dumnezeu l-a creat pe om în cea de-a șasea zi. Dar poate Dumnezeu care l-a creat pe Ted Cruz în chipul și asemănarea sa ar fi trebuit să nu se grăbească, ci s-o ia mai încetișor, să mai pună o zi, două la creația sa, că tare multă lume plătește pentru greșelile sale.

Raluca Sanders,

Los Angeles 2013

pietricica turism

Lasă un răspuns