Acasă Actual Scandalul pe fotbal – S-a ajuns prea departe

Scandalul pe fotbal – S-a ajuns prea departe

DISTRIBUIȚI
izotec

tarata ceahlaul 01Oricât ar vrea să pună batista pe țambal cei implicați în scandalul pe care-l vom denumi generic ”finanțarea fotbalului nemțean”, există câteva adevăruri peste care nu se poate trece. Ele trebuie spuse, indiferent de consecințe, pentru că numai așa se poate ajunge, pentru a câta oară nu mai știm, la un nou moment zero al fotbalului local. Indiferent că se află de o parte sau alta, acuzatori sau acuzați, nimeni nu dorește ca lucrurile să fie limpezite până la capăt. Există o asemenea încregătură de interese, o asemenea caracatiță, încât tăierea nodului gordian ar însemna o adevărată catastrofă la nivelul întregului județ. Pentru că nu poți vorbi despre clubul de fotbal Ceahlăul fără să faci legături la toate nivelele, fără să faci trimiteri spre Roman sau Târgu Neamț, spre cluburile foarte mici din județ, existând un sistem piramidal care poate doar în acest fel exista. Pomparea banilor de la bugete locale sau cel județean se face pe baza unui plan bine articulat, care dacă s-ar fi limitat doar la promovarea fotbalului, probabil acum am vorbi despre adevărată performanță în Neamț, nu despre controale, reale sau fictive ale DNA. Din păcate, banii trimiși spre fotbal au constituit, o parte dintre ei, o atracție irezistibilă pentru cei care trebuiau să-i gospodărească.

Cine are obligații față de clubul Ceahlăul

Un microbist oarecare ar spune că Ceahlăul înseamnă echipa de fotbal și basta. În realitate, în jurul echipei s-a creat un adevărat păienjiniș, în care cu greu poți pătrunde deoarece, deși ar trebui să fie publice, documentele sunt păstrate în foarte mare secret. Dacă ne raportăm doar la ce a apărut în presa de la momentul respectiv, adică începutul anului 2007, există o asociere între Consiliul Local al municipiului Piatra Neamț, SC Ceahlăul SA, o societate privată pe acțiuni și Asociația ”Ceahlăul 05” care ți-au pus în valoare resursele pentru dezvoltarea fotbalului nemțean.

În calitatea sa de proprietar peste stadion, Consiliul Local își lua angajamentul să suporte și plata cheltuielilor cu energia electrică, gazul metan, apă, canal, alte utilități „având în vedere că baza sportivă va putea fi folosită și de alte categorii de cetățeni ai municipiului în mod gratuit“. Asta, evident pe lângă punerea la dispoziție a bazei sportive și suportarea tuturor investițiilor. FC Ceahlăul SA își lua și ea angajamente importante, de genul: „să reprezinte municipiul Piatra Neamț în competițiile sportive de nivel național sau internațional; să suporte cheltuielile corespunzătoare activităților sportive, inclusiv salariile sportivilor, oficialilor, precum și cheltuielile aferente transportului, cazării și a mesei”, ca să ne oprim doar la câteva dintre ele.

Asociația Club Sportiv Ceahlăul 05 Piatra Neamț, cea care și-a scos copiii la o manifestație absolut cretină în conținut și josnică în intenția de a folosi imaginea unor copii pentru alimentarea conturilor unor adulți, trebuia doar să producă sportivi de mare performanță. Interesant este ce s-a întâmplat cu acest acord de-a lungul timpului, deoarece numai așa putea tinde spre un capăt de adevăr.

Cheltuieli fără număr și justificare

poza factura GESDacă arunci o privire în deconturile la vedere ale clubului de fotbal, prima impresie este că respectiva asociere nu mai există decât atunci când este nevoie să fie folosită ca justificare. În realitate, acolo este un ”borș”, în care sunt amestecate interesele echipei mari, ale celor de copii și juniori, banii și investițiile Primăriei, banii Consiliului Județean, singurul scop fiind atragerea de cât mai mulți bani, urmat de cheltuieli cât mai mari, neavând ca scop performanța și nici promovarea sportului juvenil.

Din ce s-a angajat Consiliul Local Piatra Neamț, pare să se fi ales praful. Altfel nu se pot explica facturile decontate pentru energie electrică și gaz care au fost trimise la decontare la… Consiliul Județean! Și nu este vorba despre o singură factură, există o consecvență trimestrială, ceea ce denotă o practică cel puțin curentă. Dilema în care se intră este destul de mare. Dacă legislativul local pietrean nu și-a îndeplinit obligațiile care-i reveneau, mai există acordul respectiv?

Mai există și varianta la care, sincer, nici nu vrem să ne gândim. Aceea în care Consiliul Local a achitat aceste obligații și facturile au fost duse spre decontare și la Consiliul Județean. În cazul acesta ar fi vorba de miliarde decontate la dublu și care ar trebui să se lase cu ceva dosare penale.

Am publicat săptămâna trecută o factură, care a fost achitată de Consiliul Județean, pentru un meci internațional. Tentativa de a pune mâna pe niște bani publici fără muncă a fost încununată de succes. Firma Grup Est Security a facturat peste 70.000 de lei, iar responsabilii de la club au intrat în joc și au cerut banii de la Consiliul Județean. De semnat, au semnat Viorel Măstăcăneanu și Răruță Dăscălescu. Este clar o încercare, reușită, de fraudare a banilor publici. Aproape că nu ne vine să cerem răspunsul la întrebări de genul nu cumva mai există clone ale facturilor respective și la Consiliul Local sau Federația Română de Fotbal? Curios ar fi să vedem dacă se va sesiza cineva și va face ceva pentru recuperarea banilor.

Alte peripeții cu decontări s-au mai întâmplat de-a lungul timpului și nu este locul acum să detaliem. Merită menționată doar o altă factură, emisă de club cu un an înainte de semnarea contractului cu Consiliul Județean și dată spre decontare la un an după semnarea contractului. Culmea, a fost și achitată, fără discuții. Nimeni nu a discutat, toți s-au executat. Dacă încerci să întrebi ceva, toată lumea clatină cu îngrijorare din cap și răspunde misterios, că așa sunt vremurile, așa erau ordinele etc. Putem înțelege îngrijorarea respectivilor, dar cu banii dați fără control ce se întâmplă?

Cine plătește salariile ?

Potrivit contractului despre care vorbeam, FC Ceahlăul SA se angaja să plătească salariile sportivilor și antrenorilor, oficialilor, precum și cheltuielile cu transportul, cazarea și masa. Lucru rezonabil, mai ales dacă ne gândim la faptul că este vorba de un club privat, care a făcut venituri din publicitate și din drepturile de televizare. Ei bine, deconturile primite la instituții publice se referă exact la cheltuieli privind transportul, cazarea și masa sportivilor. Se decontează carne, preparate din carne, transportul oficialilor, mesele oficialilor, hârtia igienică, transportul cu avionul ale prietenelor fotbaliștilor și o mulțime de alte lucruri. Cât privește salariul unor oficiali, nu vrem să intrăm în detalii cu privire la aceia care erau angajați la diferite firme private, tocmai pentru a scădea cheltuielile la club.

Mai apare în discuție și un alt aspect. Se știe că meseria de fotbalist este una scurtă și periculoasă. Tocmai de aceea, la un club profesionist care se respectă, ar trebui să existe asigurări de sănătate, care să cuprindă clauze privind accidentele. La Ceahlăul s-au accidentat destul de mulți jucători, mare parte dintre ei străini. Este greu de crezut că ei au acceptat să joace fără asigurări făcute. Probabil că există și clauze legate de licențiere în privința asigurărilor. Apare atunci întrebarea de ce a fost nevoie să se încerce decontarea unor cheltuieli cu spitalizarea sau cu refacerea unor sportivi pe lista trimisă unei instituții publice? Nu a funcționat sau nu a existat asigurare? Sau s-a mers la ”și-și”?

Asociație și performanță

Asociația Ceahlăul 05 a început să ia bani de la Primăria Piatra Neamț, conform datelor, de prin anul 2007. Au trecut de atunci 7 ani și, în mod normal, ar trebui să înceapă să se vadă roadele respective asociații, care a tocat miliarde de lei. În acest moment nu putem vorbi despre tineri proveniți de la respectiva asociație în echipa mare, nici măcar la nivel de speranțe. Raportul cheltuieli-rezultate este catastrofal. De fapt, aici este vorba despre o idee frumoasă, dar care are un scop malefic: să existe o justificare frumoasă, bună pentru opinia publică, prin care să se strângă bani la clubul mare. Dovada că lucrurile stau așa o reprezintă chiar declarația lui Viorel Măstăcăneanu, cum că el nu poate face distincție între cele două entități, firma Ceahlăul și asociație. Semn că totul este o apă și-un pământ și asociația este, de fapt, o altă Mărie, cu aceeași pălărie.

Există o soluție pentru ieșirea din impas?

Noi credem că da. Cu condiția să se renunțe la șmecherii, la cei care stau precum căpușele la club, la folosirea clubului în interes personal și cu multă, multă transparență. Cinstit ar fi ca Primăria, reprezentanta cetățenilor din Piatra Neamț, să facă publice toate cheltuielile făcute cu stadionul și baza sportivă, toate cheltuielile din contractul de asociere. La fel și Consiliul Județean. Ar fi un prim pas spre reconcilierea părților și reconcilierea cu cei care vorbesc de bani aruncați în vânt.

Apoi, la nivelul clubului ar trebui prezentată o strategie reală, nu vorbe aruncate pe hârtie, de promovare a valorilor locale în detrimentul unor vedete aduse pe bani mulți, dar în jurul cărora se pot face mici gheșefturi particulare. În loc să dăm bani la impresari, mai bine am plăti antrenorii care cresc talente, am promova talentele locale, le-am fideliza și am avea grijă de ele. În felul acesta, ar fi cheltuieli mai mici și satisfacții mult mai mari. Ce folos că ne mândrim cu un stadion, nu și cu rezultate? Ce folos că vorbim de Liga I, de echipa județului, fără prea mulți nemțeni în lot? Să nu uităm că marile rezultate, nu prea mari, dar pentru Piatra Neamț ele reprezintă borne istorice, s-au făcut cu jucători locali, loiali clubului.

Valentin BĂLĂNESCU

pietricica turism

Lasă un răspuns