Acoperirea pierderilor prin expertiză contabilă și votul consilierilor locali, cu largul concurs al Consiliului de Administrație și al Adunării generale a acționarilor de la Perla Invest SRL reprezintă, indiscutabil, evenimentul economic al lunii aprilie, despre care nu s-a vorbit și care trebuia să treacă discret, acoperit de o și mai discretă hotărâre a Consiliului Local Piatra Neamț, care modifica o altă hotărâre. Cam așa poate fi rezumată istoria prin care Perla Invest SRL și-a văzut diminuat capitalul social cu aproape jumătate din valoarea sa. Protagoniștii acestei telenovele financiar-contabile sunt cei din conducerea societății, consilierii locali din AGA Perla Invest – Gheorghe Diaconu și Georgeta Vârlan (PDL), Neculai Timaru și Gheorghe Bălan( PSD) și Vasile Popescu (PNL), cunoscutul expert contabil Ion Năstase, plenul consilierilor locali care au votat cu stolul și, evident, pierderile acumulate de societate de-a lungul existenței sale.
Fără a avea expertiza celor de mai sus, încercăm să vedem care ar putea fi explicațiile referitoare la această bruscă schimbare în privința capitalului social al societății.
Două proiecte pentru liniștea Perla Invest
În 30 aprilie, se aproba în ședință a Consiliului Local Piatra Neamț hotărârea 118, pe care, chiar dacă o citești cu foarte mare atenție, este foarte greu să înțelegi în ce scop a fost adoptată. Ea are 3 articole, primul fiind foarte criptic: ”Se completează HCL nr. 109 din 27.03.2014 cu următorul conținut: Art. 1.1 – Se ia act de Raportul de expertiză contabilă, anexă la prezenta”. Și punct.
Cetățenii orașului au fost informați cu privire la o decizie importantă, pe care indirect au simțit-o în buzunare, și, dacă au chef să știe despre ce este vorba, n-au decât să caute ei, în loc să le spună cei care conduc primăria. Articolul 2 îl împuternicește pe primar să ducă la îndeplinire hotârărea, iar în articolul 3 aflăm că ea va fi comunicată – inutil în acest caz – Prefectului, Direcției Economice și … Perla Invest SRL, pentru ”luare la cunștință și conformare”!
Abia acum aflăm că Perla Invest este cea vizată de hotărâre, evident dacă nu stai acasă cu lista de consilieri membri AGA, să vezi că inițiatorii proiectului sunt chiar cei trimiși să apere interesele alegătorilor . De fapt, hotărârea despre care vorbim era o simplă formalitate, deoarece pe 27.03.2014 se decisese deja micșorarea capitalului social al Perla Invest, pe baza unui raport al societății, care ilustra foarte exact pierderile din anii 2007- 2013, piederi din ce în ce mai mari. Valoarea acestor pierderi o puteți admira chiar în tabelul întocmit de conducerea societății.
Inițiatorul proiectului, primarul municipiului Piatra Neamț, spunea, în referatul de aprobare din 25.06.2014, că ”reducerea capitalului social se va face în baza unui raport de expertiză contabilă întocmit conform prevederilor legale, în baza documentelor justificative care vor fi puse la dispoziția evaluatorului de către SC Perla Invest SRL, raport care va fi analizat și eventual acceptat de Municipiul Piatra Neamț”.
Un raport contabil pentru liniștea Perla Invest
Raportul de expertiză contabilă a fost întocmit, la solicitarea administratorului societății Perla Invest SRL, de către societatea Expert Cont SRL, cu sediul social în Piatra Neamț, str. Izvoare, nr. 53, și este semnat de ec. Ion Năstasă, fostul consilier județean PSD. Din start, expertul contabil stabilește limitele lucrării sale și subliniază în expertiză că are ca obiectiv doar ”legalitatea diminuării capitalului social la Perla Invest SRL Piatra Neamț”. Asta ca să nu creadă cineva că ar putea fi vorba despre evidențierea, din punctul de vedere al expertului contabil, a cauzelor care au dus la pierderile imense, de 16.448.994,90 lei (164 miliarde lei vechi ). Pentru că, în acest caz, ar fi trebuit să scrie volume de mii de pagini. Chiar și așa, pentru a ajunge la o concluzie necesară diminuării capitalului social, expertul nu a putut ocoli realitatea economică hâdă: construcția telegondolei a fost o decizie catastrofală din punct de vedere economic, lucru subliniat de nenumărate ori în presă, niciodată recunoscut oficial.
Ce a făcut, practic, expertul? A arătat cine conduce societatea și ne-a anunțat că actele contabile sunt în regulă, așa că și diminuarea capitalului social cu pierderile acumulate este legală.
Pentru cititori, este bine să amintim cine conduce societatea. Președintele Consiliului de Administrație este domnul Marian Radu Monda, ale cărui competențe pentru managementul unei societăți ale primăriei sunt date de faptul că soția sa, Ana Monda, a fost viceprimar și acum e consilier local. Din board-ul de administrație mai face parte Florian Ciubotaru, un apropiat al doctorului Valeriu Andrița, administrator la Mall-ul primăriei, altă gaură neagră investițională, unde apare în postura de angajat al SC CMI Urban SA. Lângă el, o regăsim pe Irina-Mihaela Hirțe, consilier al primarului Gheorghe Ștefan, care, o bună perioadă de timp, a fost Cerber pentru toți cei care voiau să ajungă la primarul Ștefan. Este greu de crezut că doamna Hirțe și-a bătut foarte mult capul cu calculele privind amortizarea unor investiții și pierderile acumulate în timp. Putem spune, fără a greși, că postura de membru în Consiliul de Administrație este o recunoaștere a unor merite pentru colega Hirțe și mai puțin pentru managera Hirțe. Mihai Mancaș, de la PP-DD, pare să fie unul dintre puținii specialiști ai partidului când este vorba despre societăți cu probleme financiare. Domnul Mancaș și-a pus semnătura pe actele societății cu multă disciplină și nu pare să fi obiectat cumva la diminuarea capitalului social. O nou venită în peisajul oamenilor trimiși de partide în consilii de administrație este Mihaela Budacă, de la PSD, pe care o găsim, alături de domnul Ion Năstasă și în CA-ul de la Troleibuzul. Aceștia sunt oamenii care, legal, răspund de administrarea societății și care trasează politica de dezvoltare a acesteia.
Concluzia raportului contabil vine firesc: ”Diminuarea capitalului social cu suma de 16.429.300 lei se face prin reducerea unui număr de 164.239 părți sociale cu o valoare nominală de 100 lei, astfel că după diminuare, capitalul social subscris și vărsat va fi de 28.281.800 lei”. Și continuă: ”Din documentele verificate (câte precizie și delimitare, dacă cumva mai sunt și altele pe care nu le-a văzut expertul – n.r.) rezultă că operațiunea de diminuare a capitalului social este corectă și legală, urmează că această operațiune să fie înregistrată la ORC Neamț”.
”Eu m-am gândit să-l contactez pe domnul Năstasă, pentru că este un specialist recunoscut și pentru că este de cealaltă parte a baricadei, în PSD. Trebuie să recunosc că am avut în vedere că dl. Năstase e un profesionist și că este vorba despre un raport mai sensibil, de aceea am apelat la el. Noi am făcut toate expertizele cu domnul Zăpor până acum, dar nu am vrut să fie discuții”. – Cătălin Goldan, manager Perla Invest
Catastrofa numită ”Telegondola”
În raportul de expertiză, Ion Năstasă este obligat să pună degetul pe rană: «În anul 2010, a fost pus în funcțiune activul principal ”Telegondola”, cheltuielile cu amortizarea acestui activ deținând peste 45% din cifra de afacere în anul 2012, ajungând la 52,22 % în anul 2013. Pentru realizarea acestui obiectiv, a fost contractat un credit în valoare de 10 milioane de euro, cu o perioadă de grație de 2 ani. Pierderile financiare datorate acestui credit pentru perioada 2010- 2013 sunt în sumă de 6.227.138 lei, dobânzi și diferență de curs valutar, acestea nu au putut să fie acoperite din veniturile realizate, pierdere care se găsește direct în volumul total al pierderilor raportate, prezentate mai sus. Deci, din pierderile totale înregistrate de societate în sumă de 16.448.794,90 lei, pierderile finnaciare sunt în sumă de 6.227.138 lei și reprezintă 38,86% din totalul pierderilor.
Chetuielile cu salariile, amortizarea, mentenanța reprezintă alte elemente de costuri fixe care nu sunt în legătură directă cu veniturile și au contribuit direct la acumularea pierderilor. Pierderile au început să crească după punerea în funcțiune a telegondolei, obiectiv important de investiții din Municipiul Piatra Neamț, destinat în exclusivitate turismului și activităților recreative. Aceste activități sunt legate direct de nivelul veniturilor populației.»
Expertiza, chiar dacă nu o spune direct, arată că telegondola, dincolo de spectaculosul investiției, a fost o lucrare făcută pe genunchi, fără calcule economice, fără previzionări de costuri, doar pentru a acoperi niște promisiuni electorale. Totul este o mare gaură financiară. La lipsa calculelor economice privitoare la exploatarea telegondolei s-a mai adăugat un credit foarte mare, luat în condiții proaste, din moment ce doar pierderile financiare cauzate de el depășesc 6 milioane lei noi. Abia noul manager a reușit denominarea și renegocierea lui.
Explicații la manevră
Ce înseamnă diminuarea capitalului social pentru acoperirea pierderilor?
Nimeni nu poate contesta că, din punct de vedere fianciar-contabil, operațiunea despre care vorbim n-ar fi legală. Ce nu ni se spune este altceva. De-a lungul timpului, de fiecare dată când nu erau bani la Perla Invest, primăria aloca bani, cu votul consilierilor locali, pentru mărirea capitalului social al societății. Pierdera despre care vorbim nu este una iluzorie, cum încearcă raportele să nu spună. Banii au existat cu adevărat, au fost dați la Perla Invest, dar au fost cheltuiți fără folos. Acum, când s-a constatat dimensiunea piederilor, s-a căutat o soluție. Dacă adăugăm și operațiunea de pus ordine în societățile primăriei, intensificată în ultima perioadă de tot felul de controale, aproape logic a venit soluția diminuării capitalului social și ștergere a pierderilor. Printr-un vot la grămadă și o expertiză, s-a pus batista pe țambalul celor peste 164 miliarde lei vechi, despre care nu aflăm decât că s-au piedut undeva între Gară și vârful Cozlei. Nu există vinovați decât la nivelul indicilor bancari, al crizei economice și lipsei turiștilor dornici să urce pe un munte de unde să se întoarcă decât cu amintirea unui peisaj frumos.
Rețeaua Apa Serv – Troleibuzul – Locato. Acum și Perla Invest
Precizare: dintr-o regretabilă eroare, în ediția tiparită a ziarului Mesagerul de Neamț, dl. ec. Ion Năstase este trecut ca fiind auditor financiar la CMI URBAN SA în loc de PUBLISERV SRL așa cum este corect.
Sub titlul ”Rețeaua Apa Serv – Troleibuzul – Locato”, ziarul Ceahlăul marcă înregistrată publica în aprilie anul acesta un material în care evidenția circuitul închis al intereselor și informațiilor din societățile statului local, respectiv Consiliul Județean și Consiliul Local Piatra Neamț. Numele lui Ion Năstasă apărea în acest context pe axa financiar-contabilă și de reprezentare a societăților Apa Serv, Troleibuzul și Locato.
Iată ce scria Ceahlăul marcă înregistrată:
«Mecanismele prin care se asigură un circuit închis al intereselor și informațiilor la nivelul societăților Consiliului Județean și al Consiliului Local Piatra Neamț sunt extrem de bine puse la punct. Oameni foarte bine pregătiți se promovează unul pe celălalt, își promovează interesele și, la prima vedere, cel puțin, se ajută folosindu-se de influență și de banii respectivelor societăți. Astăzi vă prezentăm o mică schemă a unor asemenea interese pe axa Apa Serv – Troleibuzul – Locato, în care apar oameni foarte cunoscuți, alături de sume importante de bani. Nu întâmplător, este vorba despre aceleași societăți despre care presa, și nu numai ea, a relatat de nenumărate ori că se află în centrul unor scandaluri pe bani publici.
Auditul, o afacere cu responsabilități și mulți bani
O societate credibilă este una care se poate prezenta în fața tuturor cu o certificare externă că și-a desfășurat activitatea respectând regulile contabile cu acuratețe. Pentru acest lucru se apelează, de obicei, la un auditor extern, de preferință independent cu adevărat, care poate garanta acest lucru. Pentru asta, în mod normal, o societate care trăiește din (sau și din) bani publici, ar trebui să facă o selecție de oferte, să fie publicate undeva, chiar și on line, iar auditorul care nu poate face dovada independenței sale să fie eliminat din competiție.
Investigația noastră o putem porni de la oricare dintre cele trei societăți. Locato aparține Consiliului Local Piatra Neamț, se află în reorganizare și este cunoscută prin două lucruri, scandalul centralelor și numirea lui Dan Vasile Constantin ca administrator special, fapt care i-a adus o nouă incompatibilitate. În prezent, societatea îl are administrator special pe Cosmin Grădinaru, fost jurist al firmei, fost director la altă societate a consiliului local. Societatea a fost auditată pentru exercițiile financiare pe 2012 de către SC Expert Cont SRL Piatra Neamț, reprezentată de dl. Ion Năstasă, contra sumei de 3.975 Euro, fără TVA. Contractul a fost prelungit și pentru anul 2013, la același preț.
De aici încep legăturile. Domnul Grădinaru este căsătorit cu doamna Grădinaru, care în viața profesională este și director economic la Apa Serv SA, societate cu acționar majoritar Consiliul Județean, dar și cu Primăria Piatra Neamț ca acționar mai mic. Domnul Năstasă este posesorul unui contract de audit la Apa Serv, unde girează acuratețea muncii doamnei Grădinaru. Pe bani buni și ”cu o foarte mare răspundere”, cum a precizat chiar domnul Năstasă. Ei bine, domnul Năstasă este președintele Consiliului de Administrație de la Troleibuzul SA, societate a Consiliului Județean Neamț. Societatea cu pricina are și ea nevoie de un audit care să fie ferit de orice influență și de aceea Consiliul de Administrație a hotărât ca Actul Constitutiv al societății să fie modificat, în sensul înlocuirii cenzorilor cu… ați ghicit, un auditor statutar! Pentru acest lucru trebuie aprobarea AGA, formată din consilieri județeni, trebuie să fie de acord. O ofertă cu șanse uriașe de a fi acceptată este a Cabinet Auditor Financiar Grădinaru Maria Elena, în felul acesta închizându-se cercul despre care vorbeam la început.»
De la materialul publicat de Ceahlăul marcă înregistrată au trecut două luni, suficient timp pentru ca schema rețelei de cunoștințe a dlui Năstasă să se upgradeze, ca să folosim un termen la modă. Dl. economist Ion Năstasă însuși s-a upgradat. Pe lângă posturile oficiale apărute în dreptul său, acum se impun a mai fi adăugate câteva.
De exemplu, dl Năstasă este membru în Consiliul de Administrație al SC Parking SA, una din societățile municipalității pietrene care nu pare să aibă probleme. Evident, dl Năstasă nu putea lipsi nici de la SC Publiserv SRL, unde ocupă onoranta poziție de auditor financiar, care îi asigură accesul curent la tot ce mișcă în societate.
Toate acestea, dar și cele de mai dinainte, ne îndreptățesc să-l contrazicem întrucâtva pe Cătălin Goldan atunci când vorbește despre Ion Năstasă ca despre un specialist în economie din partea opoziției.
Valentin BĂLĂNESCU
Un comentariu
-BIJUTERIE DE ARTICOL! Sper să afle și concetățenii noștri cum au fost transformati in magari si cum au fost supraincarcati cu mofturile cheltuielilor si costul capriciilor unor mari fraudatori de bani publici. Un smenar a propus si consilierii au votat praduirea electoratului! Iar acum, aceiasi fraudatori cersesc voturile nemtenilor, dupa ce s-au impartit in cateva bande politice! HOTIE LA DRUMUL MARE! CITITI SI VA CRUCITI! Ma mir ca restul publicatiilor si televiziunilor au evitat acest subiect de mare interes public. Poate ca au avut acces la borcanul cu miere publica, sau niscaiva ciubucuri…