O problemă importantă, care ține de patrimoniul județului, și anume administrarea unor monumente istorice de importanță națională, a fost tratată în cel mai infantil mod posibil de câțiva consilieri din Târgu Neamț. Doleanța lor: preluarea în administrarea primăriei Târgu Neamț a Cetății și a casei Memoriale Ion Creangă, care, potrivit acestora, aduc venituri foarte mari, care părăsesc orașul și ajung în alte conturi. De la început trebuie făcută o remarcă: celelalte monumente din Târgu Neamț se preiau și ele? Muzeul și Casa Veronica Micle, ca să amintim doar două dintre ele? Sau ele nu aduc suficienți bani care să atragă atenția consilierilor locali? Sau nu au în jur terenuri pe care să se poată dezvolta stabilimente turistice administrate nu de oraș ci de vajnici reprezentanți ai acestuia, dar bine împachetați politic?
Respectiva acțiune de lobby a avut loc la ședința Consiliului Local Târgu Neamț, unde au fost invitați și consilierii județeni, în frunte cu Constantin Iacoban, președintele Consiliului Județean.
Cântece și epigrame și ”mită” în bilete de intrare
Primul care a deschis subiectul a fost Mișu Câmpeanu , alesul local de pe listele PNȚCD și cel mai bun cantautor dintre consilieri, care a expus consilierilor județeni , doleanța târgnemțenilor ca cele două obiective turistice să revină în subordinea primăriei. „Inițial, am propus colegilor mei să mergem noi în Consiliul Județean și să vă expunem problema care ne frământă: dorim ca Cetatea noastră să fie administrată de noi, așa cum este normal și așa cum se întâmplă și cu alte cetăți din țară care sunt administrate de autoritatea locală de pe raza căreia se află. Vă putem demonstra acest lucru și cu un bilet de intrare de la Cetatea Râșnov sau de la Cetatea Alba Iulia , cetăți ce sunt administrate de primăriile de pe raza cărora se află. Vă garantăm că vom putea susține financiar Cetatea și vom putea aduce și alte surse de finanțare în plus”, a spus Mișu Câmpeanu. Și ca să fie și mai convingător în fața oaspeților de la județ, acesta le-a recitat versurile unui cântec compoziție proprie și care a devenit imnul orașului Târgu-Neamț: „Cântec, orașului meu”.
Costel Șoldan de la PP-DD a venit în sprijinul colegului țărănist cu următoarea remarcă: „Sunt în asentimentul colegului meu Mișu Câmpeanu și e normal ca Cetatea să fie la noi pentru că teritorial ea se află la Târgu-Neamț. Le promitem domnilor consilieri județeni că le vom permite intrarea gratuită în Cetate dacă ne vor ajuta. Voi încheia cu o epigramă: O dă sau nu o dă?! Aceasta-i întrebarea”, a vorbit alesul local.
Nici restul partidelor nu s-au lăsat mai prejos și prin zicerile lui Ion Burlacu (PNL via PDL) a ținut să-i convingă pe aleșii județeni că Cetatea trebuie să intre în administrarea primăriei: „Cetatea a fost renovată și înscrisă în circuitul turistic în anul 2009. Din 2009 încoace Cetatea a fost vizitată anual în jur de 70-80.000 de turiști. Cu toate acestea la Cetate nu s-a făcut nicio îmbunătățire din 2009 încoace. Vă rugăm să ne ajutați să preluăm acest monument în administrare. Vă pot spune că aleea asfaltată care duce la cetate este curățată, îngrijită de primăria noastră. Iluminatul, de asemenea, este plătit tot de noi. Grupul social de la baza cetății este îngrijit tot de noi. Noi vom ști să avem grijă de ea”, a specificat Ion Burlacu.
Răspunsul președintelui Consiliului Județean a fost unul mai mult decât diplomatic, în fața acestei încercări. În condițiile în care Târgu Neamț se plânge că nu are bani să plătească creditele pe care le are, să-i asigure investițiile, singura supapă fiind mila Guvernului, ca să nu spunem altfel banilor veniți pe această filieră, în condițiile în care nimeni nu a prezentat un plan concret a ceea ce ar însemna o asemenea preluare, răspunsul a venit firesc : „Am să încep cu Cetatea Neamțului. Pentru început vă propun un parteneriat cu privire la cetate și-i rog și pe aleșii județeni să mă sprijine în această acțiune. Se poate face un parteneriat pentru administrarea și promovarea cetății împreună cu administrația locală. Dar aș vrea să facem un parteneriat și în ceea ce privește căminele de bătrâni, cele de copii și pe care administrațiile locale consideră că sunt ale județului, chiar dacă ele se află teritorial pe raza administrațiilor locale. Vom administra împreună Cetatea. Mai putem face parteneriate din care să câștige ambele tabere și în privința parcărilor, transportului. Este o sugestie și trebuie analizate toate acestea”, a spus Constantin Iacoban.
Sugestia președintelui, aceea de a se prelua și obiectivele județene neaducătoare de venituri a dat, probabil, de gândit celor înfirebântați și însetați, nu de cultură, cât de prezumtive venituri de pe urma ei.
V.
Bălănescu