Consiliul Județean Neamț și-a propus venituri de 269.135.000 de lei noi și cheltuieli de 269.630.000 de lei noi anul acesta, diferența fiind asigurată de banii rămași necheltuiți anul trecut, pe dezvoltare.
Plenul CJ a aprobat astăzi bugetul județului pe 2015, din care proiect se pot extrage câteva concluzii. În primul rând, se asigură funcționarea nu doar a aparatului propriu al Consiliului Județean, ci și a instituțiilor finanțate integral sau parțial din bugetul județului. În esență, bugetul pe anul în curs este unul care a mulțumit pe toată lumea și a întrunit un consens politico-administrativ, singurele amendamente făcute în plen fiind mai mult de formă decât de fond. S-au permutat 1,2 milioane de lei între capitolele de cheltuieli cu investițiile la Spitalul Județean Neamț (unde nu se mai dau banii pentru proiectul Nefromed, ci s-a suplimentat lista achizițiilor de aparatură medicală și dotări cu vreo 20 de puncte) și s-a modificat titulatura investiției pe care Consiliul o vrea pe Ceahlău, în sensul că nu va fi post salvamont, ci punct de informare, bază salvamont, ca să rămână deschisă o fereastră spre eventuale finanțări europene.
Președintele Constantin Iacoban a subliniat că ”Dincolo de a fi un instrument de lucru, acest buget ne dă și garanția că avem o finanțare asigurată pentru lista de investiții gândită pentru anul în curs” și s-a arătat deschis ca, pe parcursul lui 2015, în măsura fondurilor venite din exteriorul județului și a rezervelor pe care va reuși Neamțul să și le asigure, să mai dea pe ici, pe colo o mână de ajutor. De exemplu, societății Troleibuzul, pentru extinderea rețelei.
Din proiectul de buget aprobat, se pot spicui câteva cifre, importante pentru activitatea cotidiană a județului. Prevăzător, CJ Neamț a pus la fondul de rezervă 2 milioane de lei, iar capitolului ”Ordine și siguranță publică” i-a alocat aproape 3 milioane. Pentru Centrul Militar Județean s-au alocat 460.000 de lei, către ATOP 50.000 de lei, Direcția Județeană de Evidență a Persoanei – 535.000 lei, iar pentru dobânzile și comisioane aferente împrumuturilor interne – 2,1 milioane de lei.
Centrele școlare de educație incluzivă din județ au însumat 17,78 milioane, în timp ce întreg domeniul asistenței sociale se exprimă matematic în 117,74 milioane de lei. Alte sume: Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț – 10,81 milioane, Spitalul de psihiatrie Roman – 0,7 milioane, Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” – 1,93 milioane, Centrul ”Carmen Saeculare” – 1,46 milioane, Complexul Muzeal – 2,295 milioane, Teatrul Tineretului – 2,37 milioane, Salvamont – 593.000 de lei, iar administrarea Parcului Național Ceahlău – 760.000 de lei. S-au prevăzut 22,36 milioane de lei pentru drumuri și poduri.
Bugetul județului Neamț înseamnă și fix 4.336,5 posturi aprobate (3.786,4 – posturi permanente, 550 posturi temporare), adică aproximativ 116,85 milioane de lei cheltuieli de personal (din care 70,17 milioane înseamnă salarii de bază, restul sunt sporuri și alte alocații).
(D.O.)