Fosta mare glorie a lui Dinamo, Ion Nunweiller, a încetat din viață, în această dimineață, la vârsta de 79 de ani, a anunțat Ionel Culina, ofițerul de presă al “câinilor”. “NELU NUNWEILLER a plecat dintre noi într-o lume mai bună, cu Cătălin Hîldan, Florea Dumitrache, Lică Nunweiller, Sandu Custov, Nelu Stănescu și alți mari fotbaliști dinamoviști care au scris istoria clubului din Ștefan cel Mare. În numele tuturor dinamoviștilor, sincere condoleanțe familiei îndoliate!”, a scris pe pagina sa de Facebook ofițerul de presă al clubului Dinamo.
Ion Nunweiller a fost primul fotbalist român important care a jucat în străinătate. Fosta mare glorie dinamovistă a evoluat timp de două sezoane pentru Fenerbahce Istanbul, între 1968-1970. Ion este unul dintre cei șapte frați Nunweiller (Constantin, Dumitru, Lică, Victor, Radu și Eduard), toți fiind legați de Dinamo ca jucători sau ca angajați ai clubului alb-roșu. Frații Nunweiller sunt cei care au dat naștere poreclei “câinii roșii”. Ion Nunweiller va fi înmormântat joi, în jurul orei 13.00 în localitatea Albota, județul Argeș, informează site-ul oficial al clubului din Șoseaua Ștefan cel Mare.
“FC Dinamo București și suporterii echipei din Ștefan cel Mare sunt alături de familia fostului jucător emblematic al «câinilor roșii», Ion Nunweiller. Înmormântarea va avea loc joi, 5 februarie 2015, în jurul orei 13.00, în localitatea Albota, județul Argeș. Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată pe site-ul oficial al FC Dinamo.
Administratorul delegat al lui Dinamo, Cornel Dinu, a trasmis un mesaj, cu lacrimi în ochi, după trecerea în neființă a lui Ion Nunweiller. „A plecat dintre noi, din nefericire, cel care a creat la începutul anilor 60 simbolul de luptă, rezistență și loialitate față de culorile clubului al câinilor roșii. Având această necruțare în lupta cu adversarii pentru obținerea victoriei propriei echipe, a fost stâlpul în jurul căruia s-a construit echipa de excepție de la începutul anilor 60. Am jucat o perioadă destul de lungă alături de el ca stoper și am împrumutat mult din forța și priceperea cu care știa să-și oprească adversarul. Am început să joc în locul fratelui său, Lică, și am simțit un mare fair-play din partea sa pentru a mă crește ca un apărător puternic. Și ca antrenor, după anii 70, a format mulți jucători tineri și a contribuit decisiv la câștigarea trofeelor din vitrina clubului. Dinamo a pierdut astăzi unul dintre cei mai importanți jucători din istoria clubului și a spiritului câinilor roșii. Pentru noi, cei care l-am cunoscut și am jucat cu el, nu se va așterne niciodată necruțătoarea uitare românească”, a spus Cornel Dinu pentru site-ul oficial al clubului din Ștefan cel Mare.
Biografie
Data nașterii: 09. 01. 1936 / Piatra Neamț
Cariera de jucător: a debutat în Liga I pe de 12 august 1956 (Dinamo București – Dinamo Bacău 2-1); a evoluat la Progresul (1950-1951), Dinamo (1951-1968 și 1970-1972), Fenerbahce (1968-1970)
În Liga I: 279 meciuri /19 goluri
În cupele europene: 26 meciuri / 3 goluri
Echipa națională: 40 meciuri
Palmares ca jucător: 5 titluri și 3 Cupe cu Dinamo, un titlu cu Fenerbahce. În ediția 1969-1970 a câștigat titlul de cel mai bun jucător străin din campionatul turc.
Palmares ca antrenor: 3 titluri cu Dinamo, a promovat cu Ceahlăul în Divizia A.