Pe un deal de la limita comunelor Dragomirești și Ștefan cel Mare, într-o zonă pe care localnicii o numesc Chiciura, detectoristul Marius Irimia a descoperit un tezaur compus din 92 de denari imperiali romani, cu tot cu vasul de tezaurizare – „ulcica”, după cum îi spune el. Întregul tezaur a fost predat Direcției pentru Cultură Neamț și va ajunge la Muzeul de istorie, unde urmează să fie expertizat de un specialist. Abia după aceea se va ști de când datează monedele și care este valoarea lor.
„Județul Neamț se situează în afara Daciei Romane, iar explicațiile cele mai plauzibile pentru acest tezaur este că ori a constituit un fel de taxă de protecție, pe care romanii o plăteau dacilor liberi ca să nu-i atace, ori provine din schimburile comerciale, pentru că economia romană a depășit granițele imperiului”, a declarat Vitalie Josanu, ofițerul specialist în patrimoniul cultural. „Cel mai probabil, monedele datează de la mijlocul secolului al III-lea, dar nu este exclus să fie chiar de mai devreme, dacă luăm în calcul faptul că există diferențe de zeci de ani între perioada de emisie și cea de retragere din circulație. Ceea ce este important la acest tezaur este că s-a recuperat și vasul, lucru care se întâmplă destul de rar, mai ales că, de regulă, monedele erau îngropate în pungi din stofă sau din piele. Despre detectorist ce să spun? Omul este autorizat, este un specialist cartograf foarte bun, știe județul Neamț, îi place să citească și, mai ales, știe să caute, nu se duce așa, cu ochii închiși. Mă bucur că a predat tezaurul la Neamț, pentru ca noi și copiii noștri să ne putem bucura de el și să nu trebuiască să mergem la București ca să vedem ce descoperiri s-au făcut în județul nostru”.
Marius Irimia este la al patrulea tezaur descoperit și crede că ultima sa descindere la Chiciura s-a întâmplat „pentru că așa a vrut Dumnezeu”. El a predat până acum o mulțime de obiecte la Muzeul de istorie din Piatra-Neamț, dar n-a primit niciun fel de recompensă, deși legea stabilește ca, în termen de 18 luni, instituția să plătească în funcție de valoarea stabilită prin expertiză.
„Nu am așteptări nici de data asta și nici n-am să mă duc să le bat în ușă”, ne-a declarat Marius Irimia. „Mai mult m-a deranjat că am cerut informații despre obictele pe care le-am predat. Bine, știu, de exemplu, că este vorba despre un topor vechi de 4000 de ani, dar mă interesează povestea din spatele lui și această poveste nu poate fi stabilită decât de specialiști. I-am rugat să-mi trimită informații, dar nu doar că n-am primit niciun mail, dar nici măcar o vorbă bună nu mi s-a adresat. Eu știu că sunt arheologi care n-au găsit într-o carieră întreagă ce-am descoperit eu în câțiva ani, dar nu e vina mea că am noroc”.
Un comentariu
Felicitari foarte frumoasa descoperirea cat si reportajul. In aceasi situatie se afla multi detectoristi, cu obiecte predate.