Examenul de bacalaureat din acest an a demonstrat, fără niciun dubiu, cât de bolnav și de fragil este sistemul de învățământ românesc, în care Neamțul se încadrează perfect. Vechea vorbă ”cum e sacul, e și petecul” se potrivește perfect! Iar analiza poate începe de oriunde.
Sistemul este pervertit de la vârf. Miniștrii Educației au fost și sunt niște politicieni gargaragii, cu fumuri de reformatori în cap, dar, în realitate, nu sunt decât niște profitori, ce, pe perioada mandatelor, creează pârghii pentru promovarea activului de partid în funcții și pentru acces la fondurile disponibile în și pentru sistem. Pe palierul următor, al inspectoratelor, competența este căutată în carnetele de partid. Cine e membru unde trebuie, în gașca cui trebuie, are șanse să ajungă și să se mențină în funcție, lucru valabil de la inspectorul general până la ultimul inspector de specialitate. Încrengăturile coboară în școli și, de multe ori, se potrivește o glumă care circulă în mediul școlar: cine nu e bun de profesor ajunge director; cine dă rateuri ca director este promovat inspector!
Școlile și-au uitat rostul, cele mai multe dintre ele. Au fost obligate să-și uite menirea, aceea de a pregăti elevii pentru viață. Dascălii și directorii fac tone de hârtii, în detrimentul pregătirii școlare. Elevii învață repede, de la clasele primare chiar, că, dacă se fac utili, împreună cu părinții, obțin automat și rezultate școlare care dau bine în statistici, dar nu reflectă neapărat nivelul de cunoștințe. Odată impregnată această idee, lucrurile merg firesc spre o mentalitate în care șmecheria, conveniența profesor-elev și, într-un final, tentativa continuă de fraudă devin o obișnuință.
În ce cadru s-a desfășurat examenul în Neamț
Examenul de bacalaureat din acest an nu părea să fie unul deosebit față de cel de anul trecut. Lumea îl aștepta destul de liniștită, mai ales că în mediul școlar circula informația că vor fi subiecte accesibile, întrucât ministerul este primul interesat să fie un procent ridicat de promovabilitate.
La nivel local, lucrurile păreau și mai simple. Cu activitatea de organizare a fost desemnată Elena Laiu, inspector general adjunct, care a fost numită președintele comisiei județene de organizare a bacalaureatului, secondată fiind de Camelia Neța, inspector de matematică, persoana care se ocupă de toate examenele.
Viorel Stan, inspectorul general, intrase deja în febra concursului pentru postul de șef al IȘJ Neamț, mai ales că se anunța bătălie mare, inclusiv de la el din partid, că nici PSD-ul din Neamț nu mai e așa unit cum era odată și era mare pericolul să apară și alți doritori de funcție, colegi de partid cu dl. Stan. Lucru care s-a și confirmat, de altfel, la finalul perioadei de înscrieri.
Realitatea de pe teren a bulversat liniștea tradițională din județ. Bombele din jurul examenului de bacalaureat din Neamț au fost detonate una după alta: Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Borca, Liceul Economic ”Vasile Conta”, Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” Târgu Neamț, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” Piatra Neamț.
Primul bum: Borca
Un bum mai mic, dar cu mare impact asupra tabloului general de bacalaureat în Neamț, parcă prevestind ce avea să se întâmple.
Oficial, Elena Laiu, șefa comisiei județene de bacalaureat, declara, la vremea detonării, că ”În urma unei sesizări primite de Poliția Piatra Neamț, de la cineva din presă, polițiștii s-au deplasat la liceul din Borca pentru a monitoriza modul în care decurge examenul. Nu s-a intrat în sălile de examen. Polițiștii au stat la intrarea în liceu și la intrarea în toaletele din clădire. Pentru că doar polițiștii au dreptul de a controla corporal candidații, aceștia i-au oprit pe toți cei care au intrat în toalete, pentru verificări. Asupra unora dintre ei, patru la număr, s-au găsit telefoane și căști. Cei care au fost prinși cu aceste dispozitive au fost înștiințați despre faptul că, potrivit metodologiei de examen, sunt eliminați”.
Neoficial, în Borca se vorbea despre pregătirea unei fraude încă dinainte de examen, aproape de față. Și așa au ajuns lucrurile să fie cunoscute la poliție. În acest moment, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț se ocupă de anchetă și se așteaptă rezultatele expertizei pe telefoanele confiscate. Probabil se vor face conexiuni cu alți copii și, mai ales, cu profesori, dacă au existat. Lucrurile au fost tărăgănate în timp, pentru că singurul specialist din IPJ Neamț are și el dreptul legal la concediu.
Bum-ul de la ”Vasile Conta”
La centrul de examen organizat la liceul ”Vasile Conta” din Târgu Neamț, în ciuda dotării precare pentru un examen de bacalaureat și a ”transferului” intempestiv al celor de la Colegiul Tehnic ”Ion Creangă”, examenul a părut să se desfășoare normal pentru condițiile de azi din România. Adică într-o liniște, care nu prevestea nimic rău. A urmat un articol publicat în Evenimentul Zilei din 8 iulie, după ultima probă scrisă a bacalaureatului. Sub titlul ”Cum se fură bacalaureatul în fața camerelor de luat vederi”, se prezenta mărturia unui elev care a susținut examenul și se aduceau acuze la adresa profesorilor implicați în examen. La ora când reporterul Mesagerul de Neamț întreba un oficial al Inspectoratului despre articolul din Evenimentul, nimeni nu citise ziarul, lucru obișnuit în Neamț pentru majoritatea oficialităților din administrație, temătoare și nepăsătoare în fața cuvântului scris.
Au urmat ghionturile date de un ministru habarnist, cu frică pentru propria imagine, care a trimis un corp de control. Au venit apoi sute de ore de vizionare a tuturor înregistrărilor de la centrul de examen.
Într-o primă fază, s-a stabilit că 74 de elevi pot fi bănuiți de fraudă și tentativă de fraudă. După ce comisia județeană, condusă de dna Laiu, a aflat că ea este cea legal îndreptățită și obligată să propună măsuri împotriva elevilor, a trecut la propria analiză a imaginilor și a tăiat de pe listă 11 elevi, la nivel declarativ, 13 la nivel faptic. Așa s-a ajuns la 61 de eliminați. Și la o gafă, impardonabilă, de a transmite o listă către Minister, cu 63 de nume, din care două apăreau de două ori. Ministerul a avizat și cei de la liceu au avut ce căuta până să-și dea seama că numărul corect este 61.
Un aspect peste care s-a trecut cu ușurință, într-o primă fază, este cel al implicării profesorilor în fraudarea examenului. În reclamația inițială, se vorbea despre o rețea, în care aceștia aveau rol principal. Pe casete, în câteva clase, se pot vedea profesori care se manifestă activ în procesul fraudării. Despre ei, se face vorbire în procesul-verbal încheiat în ședința comisiei județene de bacalaureat:
”Având în vedere cele de mai sus, dar și constatarea nerespectării atribuțiilor ce le-au revenit profesorilor asistenți din sălile de examen (…), comisia județeană de bacalaureat propune sesizarea poliției, ca organ în drept să constate și să efectueze o anchetă detaliată privind desfășurarea examenului de bacalaureat 2015, sesiunea iunie-iulie, la Liceul «Vasile Conta» și la Colegiul Național «Ștefan cel Mare» din Târgu Neamț”. În același document, se anunță deschiderea procedurii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenți din cele două centre de examen menționate.
Câteva concluzii se impun. Rolul principal în fraudarea examenului pare să fi fost jucat de elevii veniți de la colegiul ”Ion Creangă”: din cei 61, aproape 90% sunt de acolo. Declarația directorului colegiului, Gheorghe Apetrei, reprezintă, prin ea însăși, un element semnificativ în privința educației la nivel teoretic transmisă elevilor: ”Este de luat în calcul și raportul de proporționalitate a numărului de candidați. Din cei aproximativ 480 de candidați, câți au fost la centrul Conta, 400 sunt de la noi. Cât despre cei care au fraudat… E ca și cum m-ați întreba ce părere am despre o persoană care a furat. O asemenea atitudine nu se discută. Noi încercăm să le insuflăm, să le vorbim despre principii, dar dacă ei nu vor să facă diferența dintre bine și rău… Frauda nu este ceva de tolerat. Totuși, cred că dacă persoanele supraveghetoare și-ar fi făcut datoria, aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat. Dacă nu permiteau să se întâmple, nu se ajungea aici. Dacă cei vinovați au găsit de cuviință că frauda este o soluție, acum s-au înșelat. Toți ar trebui să plătească. Mă gândesc că, așa cum și la Conta și la Ștefan cel Mare s-au descoperit astfel de cazuri, ar trebui să se facă controale în toate centrele din țară. Cei prinși, să plătească și să se termine odată cu hoțiile!”.
Surse din liceul Conta vorbesc despre faptul că prezența multor profesori din mediul rural a influențat negativ desfășurarea corectă a examenului, având în vedere că mulți elevi de la Creangă veneau din aceleași localități cu ale profesorilor supraveghetori.
Bum și la Colegiul ”Ștefan cel Mare”
După prima raportare a rezultatelor la bacalaureat, CN ”Ștefan cel Mare” era foarte bine clasat, pe poziția a treia în clasamentul promovabilității examenului, cu 98,26% promovare (5 candidați respinși, din 288 înscriși). Poziție cu totul onorantă, fiindcă venea după două mărci de renume ale Neamțului, CN ”Petru Rareș” și CN ”Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț.
Acum, din lista de 23 de eliminați de la centrul de examinare, o parte se adaugă celor 5 inițiali, ceea ce va diminua procentul de promovabilitate al colegiului ”Ștefan cel Mare”. Nu se pune însă doar problema promovabilității, cât a onorabilității colegiului. De pe timpul când fata unui fost prefect de Neamț, cu note de 5, 6 și 7 în patru ani de liceu, obținea 10 pe linie la bacalaureat, iar unul dintre profesorii de atunci povestea, la un șpriț, cum s-au desfășurat ”ostilitățile”, în Târg s-a tot vorbit despre examene aranjate. Dar nimeni nu a probat, clar și direct, acest lucru. Această sesiune de bacalaureat a adus ghinionul în curtea colegiului. Ancheta s-a desfășurat în continuarea celei de la ”Vasile Conta”. Membrii corpului de control nu au avut timp, fizic vorbind, să vizioneze toate înregistrările din toate sălile de examen, dar au împărțit această sarcină cu colegii locali și au văzut tot ce aveau de văzut. Respectiv copii care au copiat, care au dat altora să copieze, totul sub ochii îngăduitori ai supraveghetorilor, care, pe alocuri, au mai dat și ei o mână de ajutor.
Ca un amănunt de culoare, în seara în care se aștepta afișarea listei celor eliminați, în curtea liceului erau peste optzeci de elevi, iar discuțiile dintre ei arătau că mult mai mulți se așteptau să se regăsească pe acele liste. Afirmații de genul ”de vină că picăm sunt cel care a reclamat și presa” erau pe buzele tuturor elevilor și părinților. Semn că niciunul nu și-a făcut procese de conștiință pentru că a încălcat regulile.
Pentru colegiu, eliminarea unor elevi din bacalaureat, mai ales din motive de fraudare, este o pată, dar una care confirmă acum legende mai vechi.
Un bum mic la Cartianu
Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cartianu” a luat, și el, partea leului în acest ghinion. Ghinionul a venit pe linia unui telefon dat la anticorupție, unde cineva a sunat și-a anunțat că s-a produs o fraudă în desfășurarea examenului la acest centru. Comisia județeană a fost anunțată, s-a dus acolo, a vizionat caseta din clasa cu pricina și, inițial, s-a vorbit despre 6 cazuri care s-ar califica la eliminare. Ulterior, din 6 s-au făcut 4, pentru ca, în final, să rămână doar 2 fete, respectiv Coșerariu C. Mălina și Covrig N. Elena. Cele două au fost surprinse pe camere și suportă acum consecințele.
Potrivit celor declarate oficial de inspectorul general Viorel Stan, comisia a văzut toate înregistrările și în 18 din cele 19 săli de examen totul ar fi fost în regulă.
Celor 88 de elevi eliminați din motive de fraudă li se adaugă șase copii, care au călcat pe bec în timpul probelor și au fost eliminați din bacalaureat, ceea ce duce la un total de 94.
Bâlbâielile unei comisii județene de bacalaureat
Întreg scandalul privind fraudele în centrele de examen din Neamț a fost foarte prost gestionat, la toate nivelele. Comisia a fost condusă de Elena Laiu, un om cu bune intenții, dar care nu are experiența necesară în gestionarea unor asemenea situații de criză. În momentul când a apărut în discuție orașul Târgu Neamț, pentru dna Laiu a fost, probabil, un șoc.
Faptul că generalul Viorel Stan a fost mai mult cu gândul la concursul pentru propria-i funcție a îngreunat și mai mult deciziile Elenei Laiu. Momentul culminant a fost când, odată constatate fraudele, se impunea să propună cineva eliminarea elevilor. Ocolind regulamentele, s-a încercat aruncarea răspunderii acestei decizii în curtea comisiilor locale de la cele două centre din Târgu Neamț. Până la urmă, comisia județeană a fost obligată să-și asume hotărârea de eliminare și să transmită ministerului listele cu elevii. Se spune că Elena Laiu ar fi refuzat să emită decizia chiar și după ce a fost sunată de la Minister – unii spun chiar de ministru – și amenințată cu eliberarea din funcție în jumătate de oră. Ar fi fost nevoie de intervenția generalului Stan, cu argumentul forte că toată echipa va pleca dacă nu se întâmplă cum vrea ministerul, pentru ca decizia să-și urmeze cursul firesc. Pentru Elena Laiu, care vine din zona Târgului, nu este o postură comodă, asta în perspectiva, foarte probabilă, ca părinții să-i cheme în instanță pe cei care au decis eliminarea copiilor lor din bac. Propunerea înaintată de Elena Laiu în timpul discuțiilor, ca o decizie finală să se ia după o anchetă a poliției, nu a fost agreată, fie și numai din motive tehnice, fiindcă nu putea fi oprită eliberarea diplomelor în toată zona, pentru a menaja susceptibilități de natură locală.
Politically correct cu generalul Stan
”Lăsând deoparte evenimentele neplăcute constatate la final de examen, bacalaureatul la Neamț a arătat nivelul real de pregătire al absolvenților, fapt ce, meritoriu, a situat județul Neamț la un nivel ridicat, deasupra procentului de promovare la nivel național. Felicitări cadrelor didactice și elevilor direct implicați în obținerea acestor rezultate!
Întâmplările nefericite de la final de examen arată, din păcate, ceea ce am mai spus, și anume că, în primul rând, există absolvenți care nu percep bacalaureatul ca un examen al maturității, pe de o parte, și din păcate există cadre didactice care, nici ele, nu au învățat că mai important este adevărul decât falsul obținut facil. Întâmplările nefericite, care, fără discuție, înseamnă și drame personale, în multe familii, se pot constitui într-un mare semnal de alarmă. O lecție de viață pe care, cu un preț imens, au primit-o absolvenții în culpă, dar și o atenționare asupra viitorilor absolvenți, care trebuie să înțeleagă faptul demonstrat de viață: numai învățând serios, poți trece un examen și poți fi astfel pregătit pentru drumul pe care îl urmezi. Furtul nu creează valori. Fără discuție, învățământul nemțean poate trece peste acest eveniment nefericit, demonstrând, în timp, propria valoare” – prof. Viorel Stan, inspector școlar general al IȘJ Neamț.
Revolta părinților
După afișarea nominală a celor eliminați de la bacalaureat, la CN ”Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț au curs lacrimi din ochii copiilor și s-a stârnit mânia părinților. S-au anunțat proteste, la Inspectorat și la Minister, sub promisiunea fermă că ”lucrurile nu vor rămâne așa”.
Un tată de elev eliminat povestea, gâtuit, despre nedreptatea făcută fiicei sale, care a învățat foarte bine pe tot parcursul liceului, iar acum a fost picat ”doar pentru că alții au copiat de pe ciorna ei”: ”Nu este o problemă, este o tragedie! Este o bătaie de joc! Cum poți să elimini niște copii care nu au copiat? Fata mea nu a copiat! Nu ne-a arătat nimeni nicio probă, ca să avem posibilitatea să ne apărăm, să facem contestație. Fata mea a fost zecistă la acest liceu, din clasa a IX-a până în clasa a XII-a! De ce nu au luat înregistrările de la toate clasele, de ce le-au luat aleatoriu? De ce numai în județul Neamț s-a deplasat comisie de la minister? Toți părinții o să mergem la Inspectorat, la Ministerul Educației, și o să contestăm. O să protestăm împotriva acestui abuz! Ce interese sunt la mijloc? Fata mea trebuia să dea examen la Medicină, la Iași; a învățat zi și noapte pentru asta. Acum trebuie să piardă un an de zile! Numai părinte să nu fii în aceste momente! Pentru că de la fata mea au copiat alții, din ciorna ei, înseamnă că e vinovată?”
”Ce declarație să dau despre procentul de promovare peste media generală pe țară, când eu am părinți pe cap, care sunt nemulțumiți de faptul că le-au fost eliminați copiii din bacalaureat?! Cu toată frauda și eliminările de la bacalaureat, nu ai ce declarații să dai… Nu pot să dau nicio declarație referitor la asta” – prof. Elena Laiu, inspector școlar general adjunct și președinte al Comisiei județene de bacalaureat
„Cred că simulările de bacalaureat, făcute în unele școli, au fost tratate cu superficialitate. Elevilor nu li s-a explicat clar despre greutatea acestui examen, iar, dacă li s-a explicat, înseamnă că nu au fost conștienți de gravitatea lucrurilor. Pe urmă, atitudinea unor supraveghetori de la unele școli ne face să ne fie rușine că sunt în sistem. Cred că cei din comisia de organizare au făcut totul așa cum a cerut metodologia. Totuși, poți să organizezi totul ca la carte și să te trezești cu astfel de neplăceri. Nu cred că doar în județele Neamț și Timiș s-au întâmplat lucruri neplăcute. În fiecare centru ar trebui să se facă verificări și cei vinovați să plătească. Nu merită învățământul nemțean o catalogare din cauza unor supraveghetori nimeriți aiurea în sistem. Îmi pare rău de copiii sursă, cărora supraveghetorii le-a luat ciornele din față, ca, pe urmă, să le împartă celorlalți candidați. Nu pot să înțeleg ce a fost în capul acestor oameni! Poate că, până acum, nu s-a gândit cineva că aceste camere vor fi verificate total. Îmi pare rău că sunt elevi foarte buni, care pot fi dați ca exemplu oricând, și sunt umbriți de alții, care sunt implicați în evenimente ce nu aduc cinste nimănui” – prof. Grigoruță Oniciuc, director adjunct al Colegiului Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț.
Valentin BĂLĂNESCU
Marian TEODOROF
Ciprian Traian STURZU
Un comentariu
Mai sunt lucruri de inventat si pareri de emis?!