Examenul de bacalaureat din acest an a generat în Neamț o grămadă de discuții. Toate având punct de plecare frauda constatată la două centre de examen de la Târgu Neamț, după încheierea examenului. Au mai fost și alte cazuri, în Piatra Neamț, la Borca, dar ele au fost rezolvate în timpul probelor. Cazurile de la Târgu Neamț, pornite de la reclamația unui elev, ajutat (îndrumat) de un profesor, au dus la eliminarea din examen a 84 de elevi, pentru fraudă și tentativă de fraudă. Inițial, au fost mai mulți și doar bunăvoința în interpretare a comisiei județene, unde președinte era Elena Laiu, de la Târgu Neamț, iar membru apare Romeo Roman, cuibărit într-o catedră la Liceul Economic ”Vasile Conta”, a făcut ca numărul elevilor să fie, într-un final, acesta.
Culmea educației: Fraudă dovedită, vinovat reclamantul!
Ce li s-a reproșat elevilor? Că au copiat, că elevii buni au fost de acord să pună la dispoziția altora ciornele, ca să copieze, că nu au respectat regulamentul de examen. Oricum am întoarce lucrurile, oricum le-am suci, aceste lucruri se încadrează perfect în conținutul cuvintelor ”fraudă” și ”tentativă de fraudă”. Punct. Asta fără să ne hazardăm să mergem mai departe, la chestiuni și mai delicate, precum strânsul banilor pentru profesorii supraveghetori sau pentru comisii. Acesta e un alt aspect, asupra căruia trebuie să insiste cei în măsură să facă acest gen de anchete penale.
Ei bine, după ce rezultatele anchetei au fost făcute publice, a început o adevărată jelanie, că elevii sunt niște victime, că trebuie musai iertați, că AȘA FACE TOATĂ LUMEA, că vinovat de situație este cel care a reclamat și profesorul care l-a ajutat, iar bieții ”nevinovați” suferă acum, nu pentru că sunt nevinovați, ci pentru că au fost prinși!
Este normal să apară asemenea reacții? În România, da. În țara lui copy/paste, în țara unde toată lumea vobește pe față despre trucarea examenelor, unde generalii se aleg doar politic, unde directorii se aleg la fel, unde politicienii ”grapinează” limba română, a fura la bacalaureat devine o cinste, a fi prins și eliminat te transformă în victimă, iar a reclama te transformă în paria!
Afară din sistem cu profesorii hoți!
Cu multă fereală, s-a vorbit despre profesori supraveghetori care au purtat ciornele prin clasă, de la un elev la altul. Despre profesori care s-au făcut că nu văd hoția, care au tratat examenul exact la fel cum tratează tot procesul de învățământ. Toți cei care s-au comportat în acest fel nu mai au ce căuta în sistemul de învățământ. Punct. Pentru că au încurajat sau au contribuit activ la hoție. Iar dacă elevii au fost eliminați, ei trebuie, indiferent de ancheta penală, care mai mult nu se va face, repetăm: scoși din sistem.
Problema este cine o va face? Inspectoratul școlar? Cine de aici? Un general care nu a dat concursul pentru ocuparea postului de inspector general, pentru că el și alți candidați de la PSD au fost sfătuiți să plece din examen, nu pentru că nu știa subiectul? Cum ar putea îndrăzni el să dea afară profesori pentru că au fraudat sistemul, când semnalul este dat de sus, de la ministerul care l-a întărit pe funcție pe general?
Cine să-i dea afară? Șefa comisiei județene de bacalaureat, profesor onorabil de altfel, dar care a fost numită politic pe funcție, în perioada când nu îndeplinea criteriile minime, cu complicitatea tuturor, din minister, din inspectorat și din mediul politic? Are Elena Laiu ascendent moral în fața profesorilor care s-au dedat la hoție? Puțin probabil.
O va face ministerul? Dacă da, cum va justifica faptul că nu a făcut controale la toate centrele de examen? Fiindcă aproape peste tot s-a întâmplat la fel. Cel mai impotent minister din România, a cărui singură reușită este că promovează un învățământ gratuit, care îi costă pe părinți mai mult decât unul privat, numai că totul se face la negru, nu are calitatea morală să-i judece pe dascălii hoți, deoarece hoția și incompetența vine chiar din minister! Când aprobi 20 de lei pentru o zi de supraveghere și 2 lei pentru lucrarea corectată, se cheamă că ești incompetent și încurajezi frauda și hoția. Punct.
Tăcerea politicienilor
În țara în care perlele politicienilor curg firesc (”care este”, ”almanahe”, ”care este pe persoană fizică”, ”succesuri”, ”sunt și oameni care nu vor să vor vorbesc cu tine”, ”că când v-am zis eu vouă”), iar cei mai mulți din ei au studii făcute și diplome obținute prin fraudă și hoție, nu am auzit nicio reacție de acuzare a fraudei din Neamț. Nici de la PSD – Arsene, Harpa, Nica, Dron -, ca să ne oprim doar la cei din Târgu Neamț, nici de la PNL – Cozmanciuc, Humulescu, Stoica -, nici din partea prefectului Angheluță, care, altfel, dă comunicate pentru oricine și orice, nici din partea altora. Nu l-am auzit nici pe fostul senator Toader Mocanu să acuze frauda de la Colegiul ”Ștefan cel Mare”, mai ales că domnia sa cunoaște exact cum stăteau lucrurile, ca orice om cu greutate din Târgu Neamț. Și nici pe atâția alții, care nu vor să se pună rău cu baza electoratului, adică exact cei care s-au făcut remarcați la examenul de bacalaureat. Să-i cerți – nu poți, că sunt voturi pierdute, să-i lauzi – ar fi chiar prea de tot.
Au cei mai mulți dintre politicieni calitatea morală pentru a-i judeca pe elevii și profesorii care au fraudat bacalaureatul? În condițiile în care hoția, frauda, minciuna sunt calitățile promovate de politicieni de frunte, indiferent de partid sau gașcă, răspunsul potrivit este ”Sigur nu”. Iar cei care nu s-au mânjit promovează, și ei, o calitate indiscutabilă: lașitatea.
Mister deslușit: cine sunt vinovații din Neamț?
Este foarte simplu. Primul vinovat – elevul, care a reclamat un lucru, care s-a confirmat. În loc să fie premiat precum polițistul sau vameșul care refuză mita, este amenințat cu bătaia și împroșcat cu noroi.
Al doilea vinovat – profesorul care l-a îndrumat. Cu amendamentul că nu știm sigur dacă a făcut asta mânat doar de cinste și corectitudine. Dar, de aici și până a-l pune la zid, că el a distrus reputația unui oraș și a unor licee și nu cei care au fraudat și au furat, este cam mult…
În fine, al treilea vinovat este presa, cea care a scris. Noi, cel puțin, recunoaștem.
”Ancheta trebuie extinsă. Profesorii supraveghetori trebuie să răspundă pentru faptul că nu au atenționat elevii, nu au luat măsuri în timpul examenului sau chiar pentru că au fost complici. Ministrul e obligat în fața opiniei publice să răspundă care au fost criteriile după care s-au făcut numirile de profesori în aceste comisii de supraveghere. Dacă aceste comisii s-au constituit pe criterii politice, atunci responsabilii trebuie urgent aspru sancționați iar, odată cu demisia inspectorului, trebuie să avem și demisia ministrului Educației. În plus, trebuie să meargă în fața justiției pentru a răspunde de ce au permis această fraudă în urma căreia peste 100 de elevi au fost privați de viitor” – Raluca Turcan, vicepreședinte PNL, într-un comunicat de presă, prin care a cerut demisia ministrului Educației și a inspectorilor ”numiți pe criterii politice”, în contextul suspiciunilor de fraudă de la colegiul din Ștei-Bihor.
Întrebare pentru comisia județeană de bacalaureat:
Câte imagini din centrele de examen a vizionat comisia județeană de bacalaureat pe parcursul examenului, așa cum prevede metodologia? Pe lângă cele unde au fost reclamații. (Valentin BĂLĂNESCU)
6 comentarii
Felicitari Mesagerul de Neamt. Aveti mare dreptate. Asteptam plangerile si anchetele pentru gradatiile de merit si acolo va exploda bomba.
Astept cu nerabdare aceasta zi. Sper ca DNA sa se sesizeze din oficiu si sa verifice dosarele pentru acordarea gradatiilor de merit, modul cum au fost intocmite, proiectele care au fost punctate, rezultate la clasa etc.
Va felicit pentru articol! Era si timpul ca cineva sa spuna lucrurilor pe nume! Ne-am saturat sa traim intr-o societate in care infloresc minciuna, coruptia si interesele politice!!!
In atentia autorului si a altora interesati!
1. Aceasta schema cu copiatul de pe ciorne nu a fost patentata anul acesta, e veche de cand lumea, domnii pe functii o exploateaza in interesul d-lor ca altfel de ce sa-ti mai doresti la atata raspundere sa fii director, presedinte de comisie, etc.? Asa ca sa ne pastram resursele de indignare si pentru la anul cand se va pune din nou in aplicare si, poate, un om sau niste oameni de buna credinta o vor denunta cum s-a intamplat anul acesta.
2. Aceasta schema cu copiatul de pe ciorne e un fel de secret al lui Polichinelle, toti il stiu dar toti sunt de acord cu el pentru simplul motiv ca permite un anumit control asupra sistemului in manifestarea uneia dintre cele mai importante functii ale sale: selectia si promovarea valorilor, stabilirea de ierarhii. Cine tolereaza acest lucru si de ce sunt intrebari care pentru mine sunt cel putin tulburatoare.
3. Aceasta schema cu copiatul de pe ciorne nu este atat de simpla cum vor sa ne faca sa credem “organele de ancheta” din isj, minister, dna, sri si altele! Ea nu inseamna doar ca niste elevi mai buni dau cu complicitatea supraveghetorilor ciornele elevilor mai slabi, ci si faptul ca ciorne cu subiecte rezolvate intra in clase cu
complicitatea mai multor factori, usor de identificat de ” organele de ancheta”. Cine le rezolva aceste subiecte, cine le multiplica si le trimite la beneficiari, reprezinta in opinia mea adevarati factori de infectie morala din acest sistem cangrenat care de mai multi ani incoace esueaza in misiunea sa fundamentala de a educa o natiune.
Are mare dreptate domnul Ion. Toate scenariile duc la profesori. Va spun ca la Neamt este instalata o adevarata caracatita in obtinerea gradatiilor de merit. DNA unde sunteti ca la Neamt cam slabut.
Domnilor sunt scoli unde elevii la evaluare nationala au avut un esec mare, iar cadrele didactice din aceste scoli au obtinut gradatii de merit. Cum e posibil asa ceva, cum e posibil? Vrem un raspuns din parte a celor abilitati sa o faca……………………..
Domunele ministru nu mai politizati scolile!