Dincolo de afaceri mari, precum ”Telegondola”, terenurile și spațiile comerciale, ”Amenajarea muntelui Cozla”, ”Ștrandul”, ”Jaful din fotbal”, au existat, și există bine mersi, alte surse de sifonat bani publici pentru tot felul de lucruri și activități, care, la prima vedere, dau bine pentru administrație și oraș. Una dintre ele își merită numele generic de ”iluminat festiv”.
Deocamdată, vă prezentăm doar vârful aisbergului, încrengăturile fiind mult mai mari și mai adânci, cu personaje care spun multe astăzi procurorilor DNA, dar care, la vremea aceea, erau de neatins. Nume precum Gabriel Muraru, Alexandru Copaci, Elena Udrea etc. se reîntâlnesc, direct sau prin legături transpartinice, în acest scandal, altminteri ignorat de toată lumea. Chiar dacă, pe ici-pe colo, au mai venit unii și au mai făcut cercetări, legătura între toate aceste achiziții nu s-a făcut. Ca să nu deranjeze. Dintr-un început, vă putem spune că este vorba, la prima vedere, de peste 35 de miliarde de lei vechi. Comisionul de 20% ar fi doar de vreo 7 miliarde de lei vechi, dar, având în vedere obiceiurile locale, putem vorbi liniștiți de 10 miliarde.
Deco Arhitect și ouă de 300.000 de euro
SC Deco Arhitect SRL a aterizat într-o cameră a hotelului Ceahlăul în anul 2006, iar aclimatizarea ei la Piatra Neamț a fost în directă legătură cu afacerile legate de ștrandul municipiului și, mai apoi, de tot ce s-a numit dezvoltarea turismului la Piatra Neamț.
Deco Arhitect are perioada de glorie financiară în perioada 2007-2009. De exemplu, în 2007, cu doar 2 angajați, a atins o cifră de afaceri de 2,66 milioane de lei noi (26,6 miliarde de lei vechi) și un profit de 1,16 milioane de lei noi. Ce se ascunde în spatele acestui profit?
Înființată în octombrie 2006 și administrată de Vergilia Burlacu, a fost societatea care a primit comandă de la Primăria Piatra Neamț să aprovizioneze orașul cu iluminat decorativ ocazional. Ea a amplasat, în perioada Paștelui din 2007, panouri cu ”ouă dotate cu led” la 1.464 de euro preț pe bucată, ”24 de iepuri cu led” la 2.502 euro bucata, ”ornamente pentru stâlpișori” la 782 euro bucata etc., în valoare totală de 1.181.154,26 lei noi sau 294.338 de euro. Practic, suma încasată de Deco Arhitect este mult mai mare și se bazează pe două contracte având același obiect: iluminat decorativ ornamental. Unul e încheiat pe 28.03.2007 – 974.737,78 de lei, al doilea e încheiat pe 1.08.2007 – 715.142,40 de lei. Banii au fost asigurați, cum se obișnuia la acea vreme, din „împrumuturi interne”, ceea ce arată care erau prioritățile la nivelul municipiului. La vremea respectivă, toți se întrebau cine este această societate, dar, în timp, lumea s-a convins că este una importantă, dacă a reușit să ajungă să se ocupe și de o parte a inventarului existent în ștrandul municipiului Piatra Neamț (adus de celebrul Marius Gavril, organizator de spectacole, apoi administrator al ștrandului din Piatra Neamț) și pe care inventar acum ar vrea să-l vândă Primăriei, deși el nu prea mai există sau e degradat. Dar, despre asta, într-un episod viitor.
Iluminat festiv pe filiera PDL la CMI Urban SA
În anul 2011, CMI Urban achiziționează decorațiuni pentru iluminat festiv în valoare totală de 1.832.224,62 lei (18,3 miliarde de lei vechi)! Pentru ce avea nevoie o companie a Consiliului Local de asemenea ornamente este greu de înțeles, mai ales că, din punct de vedere financiar, societatea arăta foarte prost. Singura explicație e că s-a primit ordin de la Primărie să le achiziționeze, care, la rândul ei, a primit ordin de altundeva. Societățile de la care s-au făcut achizițiile plasează societatea Urban alături de o companie foarte selectă, care duce direct în celebre cazuri instrumentate de DNA. De exemplu: SC New Consulting& Engineering Group SRL, de la care se cumpără decorațiuni de 783.290,64 lei, este cap de afiș în dosarul Gala Bute, prin care, spun procurorii DNA, Elena Udrea a primit bani pentru a-și finanța ședința PDL prin care a ajuns la conducerea organizației București. Cealaltă firmă, SC Lida Exclusiv SRL București, vinde Primăriei Piatra Neamț decorațiuni în valoare de 1.048.933,98 de lei. Contractele cu cele două firme se derulează în perioada 2011-2013 și sunt împărțite în mai multe loturi, pentru a se putea încadra într-o procedură simplificată de achiziție.
Achizițiile și sumele imense se explică dacă facem cunoștință cu personajele aflate la conducerea acestor firme. Este vorba despre Alexandru Teodor Copaci și Mihail Marencu. Cealaltă societate îl are ca administrator și acționar doar pe Mihail Marencu, dar cei doi, împreună sau separat, apar în multe alte societăți. Alexandru Copaci are un frate, Mircea Laurențiu Copaci, care a ocupat mult timp funcția de director de marketing al clubului Dinamo, căsătorit cu Claudia, fostă Constantin, care, pe timpul lui Traian Băsescu, a deținut la Cotroceni funcția de director al cancelariei administrației prezidențiale. La nunta celor doi au participat Traian Băsescu, Elena Udrea, Dorin Cucoș, Valeriu și Raluca Turcan, Vasile Blaga și, neapărat, Gheorghe Ștefan. Nunta avea loc pe 20 septembrie 2010, exact ziua în care se făcea plata incriminată de procurorii DNA în cazul Gala Bute. În aceste condiții, nu este greu de înțeles cum CMI Urban a considerat necesar să cumpere de la aceștia iluminat festiv și să se alăture Primăriei Sectorului 6 din București, municipiului Târgoviște și altor importante unități administrative, care au considerat necesar să-și îmbunătățească ambientul local transmițând fonduri publice acestor domni.
La Piatra Neamț, există un posibil element de legătură și el se numește Gabriel Muraru. Acest personaj – care acum are calitatea de martor protejat în cel puțin două dosare celebre ale DNA, Microsoft fiind cel mai cunoscut dintre ele – a fost promovat pe linie politică (filiera Hrebenciuc – avocatul Doru Boștină și cu acordul lui Gheorghe Ștefan) manager la Societatea Națională a Sării Salrom. Acolo s-a făcut remarcat, săptămânalul nostru relatând într-un lung șir de materiale acest lucru, printr-o cheltuire discreționară și preferențială a banilor. Printre firmele care au beneficiat de contracte de organizare a prezenței Salrom la diferite târguri internaționale, sunt și cele ale lui Alexandru Copaci și Mihail Marenciu. La vremea respectivă, Curtea de Conturi a întocmit un raport devastator, prezentând în amănunt mecanismul fraudării regiei. Cum, însă, majoritatea contractelor au fost transmise pe filiere ale băieților deștepți, Gabriel Muraru nu a pățit nimic. El a știut însă când să-l toarne pe Pinalty, cu ce, să ofere detalii în dosarul Microsoft, împreună cu Decebal Draghiș, și să-și negocieze libertatea, indiferent de tunurile pe care le-a gestionat, la Piatra Neamț sau în țară.
Achizițiile de materiale de iluminat festiv făcută de Urban a intrat în atenția ANAF-ului, care le consideră nejustificate, deoarece decorațiunile au fost folosite de Primăria Piatra Neamț, nu de CMI Urban. Modalitatea este una cunoscută la Piatra Neamț: pentru pierderea urmelor, societățile Primăriei făceau contracte de achiziții, le plateau, iar Primăria se folosea de bunurile achiziționate. Inspectorii ANAF consideră că trebuie recuperată exact suma de 1.699.131,29 de lei de la persoanele responsabile la acea vreme din CMI Urban.
Explicația conducerii Urban – care justifică achizițiile în interesul Primăriei Piatra Neamț pe considerentul că acționar unic al societății este Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamț și că iluminatul festiv este un serviciu public – stă cu greu în picioare. Mai ales atunci când e vorba despre selecția furnizorilor și modalitatea de achiziție. Ca să nu mai vorbim despre alte aspecte, care țin de întreținerea instalațiilor, etc.
Caraghioslâcul situației este că nimeni nu a căutat să vadă exact, comparativ, cât de reale sunt prețurile de achiziție. Cum s-a declanșat mecanismul acestor achiziții, cum s-a ajuns la respectivele societăți și cine au fost intermediarii.
Valentin BĂLĂNESCU