Promovarea în premieră în prima divizie a echipei Ceahlăul Simpter, reușită în urmă cu 22 de ani, a rămas în memoria tuturor iubitorilor de fotbal ca fiind un moment istoric. După ce, în ultimele două sezoane, s-au situat pe locul al treilea, în ediția a 53-a a diviziei B (1992-1993), galben-negrii au avut o linie de clasament care a dus la accederea fără emoții în elita internă: 20 de victorii, 7 remize și 7 înfrângeri, adunând 47 de puncte, cu 6 mai mult decât următoarele trei clasate: Steaua Mizil, FC Argeș și Flacăra Moreni. Conducerea administrativă era formată din Gheorghe Ștefan, Iulian Țocu, Liviu Tudor, Ioan Strătilă și Luigi Bodo, iar din lotul de jucători făceau parte: Anghelinei, Șoiman, Axinia I, Axinia II, Dinu, Alexa, Cozma, Gălan, Coșerariu, Enache, Bârcă, Ghioane, Grosu, Ivanov, Ioan Gigi, Ionescu, Lefter, Marc, Mirea, Nichifor, Pantazi, Săvinoiu, Șoimaru, Urzică, Buliga, Oprea, Breniuc, Apachiței și Vrânceanu.
Peripeții cu Sdrobiș
Liniștea echipei a fost tulburată de plecarea intempestivă a antrenorului Ioan Sdrobiș. Acesta a părăsit ”corabia” la finalul turului, când pietrenii erau lideri de toamnă, semnând cu FC Dacia Unirea Brăila.
”Conducerea a fost apropiată de echipă, însă nu și de mine, lăsându-mă într-o situație neclară. La început, mai întâi, tergiversarea stabilirii unui contract ferm, pe o perioadă determinată și cu niște condiții materiale precise. Apoi, întreb și eu, dacă nu terminam turul pe primul loc, nu m-ar fi dat ei afară? Am 46 de ani, am ajuns un nume cunoscut și apreciat și nu vreau să mai lucrez pe… vorbe. Dau un singur exemplu: mi s-au promis materiale de construcție pentru casa de la Borca și n-am primit nicio… cărămidă”.
În replică, Gheorghe Ștefan, co-președintele echipei, a declarat: ”Sdrobiș este un antrenor valoros, dar avid după câștig. El nu e omul care să stea prea mult într-un loc, pe el îl atrage banul, restul sunt vorbe. Avem proces verbal în regulă, la angajarea sa, prin care ne obligăm să-i dăm 800.000 de lei, pentru doi ani (și i-am dat), iar treaba cu materialele de construcții pentru vila sa de la Borca viza un al treilea an la noi”.
Din retur, ”frâiele” tehnice ale echipei au fost preluate de marele internațional Ion Nunweiller, născut la Piatra Neamț, în vârstă pe atunci de 57 de ani. Cu 7 etape înainte de finalul sezonului, jurnalistul Radu Irimescu scria în Ceahlăul: ”Șapte etape în care trebuie jucat în spiritul sacrificiului și al dăruirii personale și colective totale. Șapte etape în care trebuie să mâncăm chibrituri pe teren. Chibrituri și jăratec! Hai băieți! La capăt vă așteaptă triumful! Gloria e numai pentru bărbați! Gloria va fi a voastră!”
După 74 de ani de înființare, Ceahlăul promovează în prima ligă
Ultimul meci din anul promovării, Ceahlăul-Bucovina Suceava, s-a jucat pe 20 iunie 1993, pe Borzoghean, de la ora 11, și a fost câștigat de pietreni cu 3-0. Golurile au fost marcate de Axinia II (2) și de Marc, toate în prima repriză. Spicuim din cronicile ziarelor locale:
”Tribunele au explodat și au început să facă valuri. Imediat, după fluierul final al arbitrului bucureștean Costel Ifrim, în ritmul marșului triumfal din «Aida», în aclamațiile întregului stadion tricourile galben-negre au luat drumul tribunelor, iar pe gazon a început să curgă șampania învingătorilor, într-o adevărată baie a fericirii, la care au participat și suporterii «invadatori» ai terenului purtându-și apoi pe brațe idolii lor: jucători, antrenori, conducători de club. A fost frumos, a fost emoționant, a fost minunat!…”.
”Data de 20 iunie 1993 va rămâne fără îndoială, o zi de referință pentru sportul nemțean. Este ziua care – prin promovarea FC Ceahlăului Simpter pe prima scenă fotbalistică a țării – încununează în mod fericit cei aproape 74 de ani de existență și de timide aspirații ale clubului pietrean spre elita fotbalului. Ar trebui poate ca, pe viitor, ziua de 20 iunie să fie sărbătorită, în fiecare an, ca ziua lansării fotbalului nemțean spre «marea aventură» și, totodată, ca un omagiu adus tuturor celor ce-au semnat această calificare – de-o manieră impresionantă – în Divizia Națională. Trebuie să menționăm atmosfera de mare sărbătoare, de «chermeză populară» și… carnaval care a existat pe Borzoghean încă de la primele ore ale dimineții. A fost mai întâi jocul dintre fostele glorii ale Ceahlăului. A urmat apariția vedetelor de astăzi salutată de fanfară, de aplauzele și cântecele spectatorilor. Înaintea meciului jucătorilor li s-a înmânat prin dl. Costică Rusu, o frumoasă cupă din partea AJF Neamț, o alta, din partea OJTS Neamț a fost oferită vajnicului apărător Leon Ivanov prin dl. Adrian Popa, el însuși un «pionier» al primilor ani de B ai Ceahlăului”.
Gheorghe Ștefan, co-președinte: ”Am visat de doi ani de zile la această mare realizare și ceea ce n-a fost posibil anul trecut, din cauza unei conjuncturi nefavorabile, iată că s-a realizat acum. Desigur, succesul aduce noi obligații. Sper din toată inima să le onorăm și să devenim o echipă de… regularitate în Divizia Națională”.
Iulian Țocu, co-președinte: ”Sunt foarte bucuros că ne-am văzut visul cu ochii și am realizat planul propus: o promovare clară, fără dubii, care ne obligă și ne mobilizează în același timp”.
Gheorghe Chivorchian, director executiv: ”Ceea ce pentru noi părea doar un vis, astăzi este o frumoasă realitate”.
Constantin Acatincăi, director administrativ: ”Am afirmat la începutul capionatului că FC Ceahlăul va termina cu +13 la adevăr și va promova detașat. Mă bucur că ne-a ajutat Bunul Dumnezeu să ni se îndeplinească visul”.
Ioan Onisei, președintele Consiliului Județean Neamț: ”Este o mare realizare a clubului, dar și a întregii mișcări sportive nemțene. Este o reușită a tenacității și a solidarității tuturor”.
Dan Marian Lospa, viceprimar: ”După 74 de ani de fotbal la Piatra Neamț, acești oameni minunați au dat strălucire celor trei sferturi de veac. Și sper din toată inima ca toți să înțeleagă că sportul nu este departe de cultură. Sportul creează caractere. Ceahlăul cu această calitate a învins”.
Prof. Mihai Radu, antrenor secund: ”După un an de eforturi, de sacrificii, de speranțe, ne vedem încununată munca și aceasta este cea mai mare satisfacție. Sunt 4 jucători formați de mine în actualul lot: Ionescu, Pantazi, Florin Axinia și Șoimaru”.
Prof. Toader Șteț, antrenor secund: ”Sunt fericit că am răsplătit încrederea celor care au investit moral în mine”.
Florin Axinia: ”Până acum, această promovare este cea mai mare realizare a mea pe plan sportiv. O dedic mamei”.
Ceahlăul a jucat 11 ani neîntrerupți pe prima scenă fotbalistică, mai exact până pe 3 iunie 2004, timp în care a avut evoluții de neuitat și în Cupa UEFA Intertoto.
Surse: Gelu Crăcană, Radu Irimescu, ”File din istoria de aur a Ceahlăului”, ziarul Ceahlăul, săptămânalul Acțiunea.
Ana MOISE