Sfârșitul lunii mai este unul foarte important pentru ariile protejate din întreaga lume, care sărbătoresc „Ziua Internațională a Biodiversității”, la 22 mai, iar la 24 mai este „Ziua Europeană a Parcurilor”. Județul Neamț deține și el mai multe arii protejate constituite în parcuri naturale sau naționale.
Direcția de Administrare a Parcului Național Ceahlău, condusă de Cătălin Gavrilescu și Direcția de Administrare a Parcului Natural Vânători-Neamț, condusă de Sebastian Cătănoiu, în colaborare cu Asociația „Pro Grințieș” din Grințieș și Asociația Corolar din Crăcăoani au ales un mod deosebit de a sărbători ariile protejate și în special „Ziua Europeană a Parcurilor”: organizarea unor excursii tematice în cele două mari arii protejate ale județului Neamț (Parcul Național Ceahlău și Parcul Natural Vânători-Neamț). Acest moment a fost totodată și lansarea proiectului „Ranger Junior în munții Neamțului” inițiat de cele două asociații, concentrându-se asupra celor două arii protejate amintite, proiect sprijinit de Consiliul Județean Neamț. Cele două asociații nu sunt la prima astfel de întreprindere, organizând în anii precedenți mai multe astfel de acțiuni ecologice.
Proiectul început în mai și care se va derula până în octombrie 2016 își propune să pregătească noi echipe de elevi din școlile nemțene pentru a fi „ranger junior”, mici proteguitori ai munților, ai frumuseților naturale și antropice pe care aceștia le dețin. Rangerii celor două administrații împreună cu profesorii, animatorii și echipa de implementare a proiectului vor desfășura mai multe acțiuni, momentele cele mai importante fiind, fără îndoială, cele două tabere organizate pe muntele Ceahlău și la Chitele, în Parcul Natural-Vânători, urmând ca la începutul toamnei să se organizeze „ziua ariei protejate” în cele două parcuri cu noi excursii tematice și un simpozion în care va fi prezentată și revista, dar și manualul pentru discipline opționale – ecologie, geografie și protecția mediului. Vor fi activități de orientare turistică, de prim-ajutor, de tip „foto-safari”, „treasure hunt”, patrulări alături de rangeri și salvamontiști, realizare de interviuri, de schițe, de hărți.
În Parcul Natural Vânători, micii viitori rangeri conduși de prof. Dionisie Savin au pornit într-o excursie tematică având drept scop identificarea de specii deosebite, cunoașterea traseelor turistice, realizarea unor itinerarii pentru tabăra ce se va desfășura în luna august. Totodată începea și procesul de selecție pentru participanții la tabără. Au fost primiți de rangerii seniori ai parcului conduși de ing. Elena Curea și antrenați în diverse jocuri și aplicații, personajele principale fiind, bineînțeles, zimbrii.
Pe Ceahlău au pornit încă de pe 23 mai elevi de la Școala Grințieș și de la Școala Ceahlău însoțiți de profesorii Cristian Vatamanu și Daniel Dieaconu. După o noapte la Cabana Fântânele, însoțiți de biologul Sabin Neațu, de șeful rangerilor Constantin Andraș și entuziastul și tânărul ranger Dănuț Busuioc, micii apărători ai frumuseților munților au pornit spre Toaca dis-de-dimineață. O adevărată echipă verde (elevii au primit de la Direcția Parcului Național Ceahlău tricouri verzi și șepci albe personalizate) s-a avântat spre poteca înspre „Cușma Dorobanțului”, urmărind panourile tematice, încercând să surprindă frumusețea gențienelor care, ca niciodată, au albăstrit cărările și poienile muntelui. N-au lipsit „lecțiile” de geografie, de geologie, biologie, poveștile și legendele, s-au stabilit care sunt legile muntelui și care sunt regulile ce se impun unui parc național. N-au lipsit nici sacii în care s-au strâns mărturii ale trecerii unor turiști care nu cunosc și nu respectă cultura muntelui.
Au fost și elevi mai mici, de clasa a IV-a și de clasa a V-a, care au urcat pentru prima dată munții și care s-au simțit stăpâni ai lumii urcând piramida Toacei. După un popas de reculegere la mănăstirea de pe munte și masa la cabana Dochia, s-a coborât pe traseul Lutul Roșu, pentru a vedea îngrămădirea de stânci de la Detunate și grota pătrată, dar și Piatra cu Apă și Sentinela și grota unui alt pustnic din trecute vremuri. N-a lipsit nici ploaia, cu gheață, care nu i-a oprit pe micii rangeri să ajungă la Izvorul Muntelui, unde unde au fost așteptați la Centrul de Vizitare al Parcului Național Ceahlău, unde au vizionat filme, au ascultat povești, au fost antrenați în jocuri tematice. Micii rangeri mulțumesc celor două direcții de administrare a parcurilor pentru cele oferite și promit să revină, ba mai mult, să fie în scurt timp adevărați rangeri junior, un sprijin pentru cei care ocrotesc aceste frumoase locuri. (Mesagerul de Neamț)