Vioara Stradivarius Elder-Voicu (foto) va putea fi văzută, dar, mai ales, auzită, luni 30 mai, la Piatra Neamț, potrivit portalului dedicat manifestării.
Concertul este cuprins în Turneul Internațional Stradivarius, Ediția 2016 și va avea loc la Cinema “Dacia”. Următoarele reprezentații vor fi la Iași (31 mai, Catedrala “Sf Fecioară Maria”), Suceava (1 iunie, Biserica Romano-Catolică “Sf Ioan Nepomuk”) și Mihăileni Casa George Enescu (2 iunie). Programul cuprinde lucrări de Béla Bartók, Serghei Prokofiev și Vasile Filip.
Denumirea originală a viorii este “Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno 1702” și de la apariția sa a fost în custodia lui A. W. Lukens (New York), W.E. Hill & Sons, Charles F. Edler (Frankfurt), Hamma & Co. (Stuttgart), Henry Werro (Berna) și, bineînțeles, a marelui violinist român Ion Voicu.
“Nu cred să existe bucurie mai mare pentru un violonist ca aceea de a cânta pe o vioară ieșită din mâinile lui Antonio Stradivari. (…) Însuși numele ei vorbește despre un trecut plin de succese; cu siguranță nu este deloc ușor să te știi succesorul marelui nostru violonist Ion Voicu. Eu am luat-o ca pe o provocare; aceea de a arăta lumii întregi de ce sunt capabil cu adevărat. (…) Foarte mulți au fost uimiți văzând Stradivarius-ul «în carne și oase»: o vioară cât se poate de obișnuită, nici mai mică, nici mai mare, în niciun caz poleită cu aur sau bătută cu diamante ca să-i justifice prețul exorbitant. Atunci unde este secretul, ce o face să fie atât de deosebită de toate celelalte viori? Răspunsul nu este vizibil, ci mai degrabă audibil: un Stradivarius există și trăiește cu adevărat doar atunci când este cântat într-o sală de concert, în fața iubitorilor de muzică”, spune Alexandru Tomescu, care deține custodia viorii.
Alexandru Tomescu este câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivaluri de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări (printre care Franța, Olanda, Japonia). Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius, care fusese anterior în posesia marelui muzician Ion Voicu. (M. CONSTANTINESCU)