Bicazul se confruntă de o bună bucată de timp cu o invazie, la propriu, de câini fără stăpân. Pe sub poduri, prin parcuri, pe lângă școli și aproape la orice colț de stradă, fie că sunt aduși din alte părți, fie că sunt din zonă, numărul patrupedelor a crescut vizibil și toți mai mulți locuitori își pun întrebarea dacă autoritățile locale nu au de gând să intervină. Asta, mai ales, dacă luăm în calcul că la Spitalul ”Sf. Nicolae” Bicaz mai mult de un antitetanos nu poți beneficia pentru că antirabicul se face la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț, unde, de altfel, există și Secție de Boli infecțioase. Numai că, așa cum a precizat edilul orașului, Nicolae Sălăgean, această problemă este întreținută și de bicăjeni. Chiar și elevii ar fi implicați în grija față de câinii comunitari.
„Noi, acum, cel puțin în zona centrală, am montat un sistem de supraveghere video și poate cu această ocazie o să depistăm mijloacele de transport, persoanele care aduc câinii în orașul noastru. Totuși, foarte mulți câini își găsesc loc în zone ale orașului, dat fiind faptul că sunt foarte mulți cetățeni care îi hrănesc fără să-i preia, să-i îngrijească în propria gospodărie. De asemenea, am depistat că foarte mulți elevi, de la școala gimnazială, în mod deosebit, în loc să consume cornul, laptele pe care le primesc acolo, la unitatea școlară, le iau, când termină cursurile, se adună într-o anumită zonă și hrănesc câinii. Am luat legătura și cu conducerea școlii”, a precizat primarul. Cu această problemă nu se confruntă doar Bicazul, ci și alte comune din zonă, ceea ce i-a făcut pe cei din zona Grupului de Acțiune Locală Ceahlău să se gândească la un proiect care ar putea să-i ajute în rezolvarea problemei. „Unitățile Administrativ-Teritoriale, membre a GAL Ceahlău, ne-am gândit să ne unim forțele, să întocmim un proiect și să accesăm fonduri pentru amenajarea unui adăpost care să rezolve această problemă. Sunt comune unde numărul câinilor comunitari depășeșete numărul câinilor din Bicaz”, a adăugat primarul.
Câinii comunitari nu vor avea adăpost la Bicaz
Ideea înființării unui spațiu în care câinii fără stăpân să fie îngrijiți este agreată de autoritățile locale, dar, după cum spune primarul, ea nu poate fi pusă în practică deoarece acest lucru înseamnă cheltuieli foarte mari cu întreținerea. În acest caz, serviciul se pare că va fi externalizat. Plimbările câinilor vagabonzi, pe sub cerul din Bicaz, se vor încheia cu un drum spre Roman. „Indiscutabil, vom merge pe ideea externalizării pentru că a gândi toată această acțiune că poate fi derulată numai cu forțele comunității este mult prea mult pentru ca să funcționeze în conformitate cu legea. Am contactat o firmă din zona Romanului care are în obiectul de activitate preocupări de acest gen și încercăm, în perioada imediat următoare, să începem activitatea cu dumnealor. Insist pe acest subiect ca lumea să înțeleagă că nu putem face altceva decât ceea ce prevede legea. Ar trebui să înființăm un compartiment de ecarisaj, ar trebui să construim adăposturi, nu oriunde și nu oricum. Ele trebuie să aibă o anumită capacitate, într-o zonă unde să existe utilități. Pe lângă acestea, ar trebui un dispensar veterinar, cu medic și asistent. Pe lângă echipa de ecarisaj e nevoie de mijloc de transport. Toate acestea necesită fonduri foarte mari. Am făcut o analiză și se ajunge undeva în jur la 200 de lei per capita. Numai ecarisaj, amenajare și adăpost, fără a lua în calcul asigurarea hranei, utilităților etc. Nu ne putem permite toate acestea”, a mai spus Sălăgean. (Marian TEODOROF)