Fundația Caritatea, cea care reprezintă, pe plan național, interesele comunității evreiești a reușit să obțină, prin hotărârea definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, retrocedarea a aproximativ 800 mp din sediul vechi al Primăriei Piatra Neamț. Verdictul s-a dat în prima săptămână din luna iunie, după ce, în 2012, comisia specială de retrocedare pentru comunitățile naționale aprobase retrocedarea, decizie contestată de municipalitatea pietreană în instanță.
În vechiul sediu al primăriei se pare că a funcționat un fel de cantină socială a comunității evreiești, luată abuziv de comuniști. „O parte din clădirea veche a Primăriei a fost solicitată pentru retrocedare și s-a obținut, în instanță, retrocedarea. În această situație, sunt trei variante: restituirea în natură, închirierea de către Primărie a bucății de clădire sau cumpărarea imobilului”, a declarat primarul Dragoș Chitic.
Președintele Fundației Caritatea, însoțit de un avocat și de un evaluator, au participat, săptămâna trecută, la o întâlnire cu reprezentanții Primăriei pietrene și, acum, se așteaptă pretențiile pe care aceștia le vor avea pentru a se ști la ce variantă se vor opri ambele părți. „La final, Consiliul Local va decide ce variantă va fi.
Dacă se decide cumpărarea, suma va fi adăugată la datoria municipiului. Este vorba de o suprafață de aproximativ 800 mp și, dacă se va decide cumpărarea, va trebui să existe o evaluare făcută de o persoană autorizată, după care, împreună cu proprietarul, va trebui să convenim asupra unei plăți eșanolate. Totuși, nu trebuie omis faptul că legislația obligă noul proprietar să achite investițiile făcute de Primărie în respectiva clădire”, a adăugat primarul.
Pentru că despre obligația proprietarului de a achita contravaloarea investițiilor făcute de Primărie în clădire s-a vorbit și la discuția de săptămâna trecută, reprezentantul fundației nu și-a dezmințit talentul pentru a face bani din piatră seacă, spunând că de abia și-a recuperat bunul de la stat, dar nimeni nu a vorbit de compensarea celor 50 de ani în care nu s-a putut folosi de el.
Andreea AMARIEI
Nota redacției: Fundația dspre care vorbim are o activitate intensă și probabil extrem de fructuoasă la nivelul întregii tări, obținând în instață o mulțime de clădiri pe care le scot imediat la vânzare sau le închiriază. În definitiv banii nu au miros și în România vom ajunge cu despăgubirile în curând la perioada ”Genezei” din Biblie.
Doar pentru un informare, iată câteva legături de lecturat:
http://adevarul.ro/continut/stiri/fundatia-caritatea
http://www.ziaruldepenet.ro/2015/12/19/fundatia-caritatea-trece-la-amenintari-pentru-obtinerea-puz-ului-penny-market-la-falticeni/