Satul Izvoare, comuna Bahna, are aproximativ 1.600 locuitori și o rată a natalității cu mult peste media județului. Așezarea se află în sudul județului și, pe teritoriul ei, două drumuri județene se întâlnesc într-o cruce. Unul, DJ 159, pornește din comuna Racova și ajunge în satul Cârligi, comuna Filipești, toate localitățile fiind situate în județul Bacău. Totodată, până la limita cu județul Neamț, dinspre Racova, drumul este asfaltat și bine întreținut. În momentul când se intră pe teritoriul Neamțului, începe dezastrul, pentru că, pe această cale, n-a mai fost pus, de ani de zile, niciun metru cub de balast, iar când autocamioanele încărcate trec prin sat, cu gunoiul ”achiziționat” de la AVICOLA INTERNAȚIONAL, cu greutăți de peste 30 t, este jale. Toată zona vibrează. Peste acest necaz, se așterne praful. La propriu. Tone de praf decorează întreg peisajul. Noroc că a venit toamna și totul se face mâl. Problema cea mai acută rămâne faptul că mai toate casele de la drum sunt crăpate din cauza vibrațiilor. Asta i-a făcut pe localnici să revizuiască atitudinea față de disconfortul îndurat și pagubele suferite, iar acum vor să blocheze transportul pe acest drum județean.
* ”Avem cutremur la fiecare trecere de camion!”
Ce spun oamenii din sat?
Claudia Mazăre, învățătoare, pensionară, este printre cele mai vehemente voci: ”Am fost, de fiecare dată, un agitator atunci când a fost vorba de ieșit la vot. Noi am fost doar o masă electorală, fiind tratați cu indiferență de toți cei care sunt la județ. Vrem doar două chestiuni: să nu mai avem praf în case și să nu ne mai tremure locuințele când trec mașinile mari pe drum. Am în curte doi copaci mari, am să-i pun pe alții, mai tineri, să-i taie și să blocheze drumul! În condițiile de astăzi, nu se mai poate! O vecină are soțul bolnav și nu-l poate scoate afară din cauza prafului”.
Vlad Gheorghe, care locuiește cu familia în prima casă din sat, dinspre Racova, este întru totul de acord: ”Când vin camioanele, este dezastru! Mașinile vin cu viteză la vale, iar șoferii pun frână taman la intrarea în sat, de teama unor accidente. Pământul vibrează, iar casele tremură din toate închieturile. Noi avem cutremur la fiecare trecere de camion! Peste drum, locuiește o vecină care are casă nouă, dar stă cu mobila afară, pentru că îi este frică să nu cadă pereții. Nu este glumă! Să vină cei de la județ și să vadă ce este la noi! Ne-am hotărât să blocăm drumul, pentru că nu se mai poate! Știu, încălcăm legea, dar altă soluție nu mai avem”.
”Drumul are 6.800 m, iar prin sat are puțin peste 3 km. Nu vrem o lucrare deosebită, dar vrem și noi să trăim ca și ceilalți locuitori din județ și din țară și să nu mai tremurăm de teamă în fiecare zi. Oare cerem prea mult? Județul Bacău și-a făcut treaba și a asfaltat până la hotarul cu județul Neamț”, spune și Gheorghe Panțâru.
* ”Am făcut multe intervenții, dar nimeni nu m-a ascultat”
Consilierul primarului, prof. Gheorghe Neghină, dă dreptate localnicilor, chiar cu riscurile presupuse de autodenunțul său: ”Oamenii din acest sat ne-au rugat să facem ceva și să aducem măcar câteva mașini cu balast în anumite zone. Noi știm că nu este tocmai legal ce am făcut, dar am fost nevoiți să întreprindem și această acțiune, în folosul oamenilor. Am fost o viață director al școlii din satul Izvoare și știu ce s-a întâmplat pe aceste locuri. Locuitorii au dreptate. Cred că mai-marii județului trebuie să modernizeze și acest drum. Măcar cât ține satul”.
Cu supărarea ajunsă la limita maximului admis, oamenii s-au gândit chiar să ceară trecerea localității lor sub tutela Bacăului, în speranța că le va fi asfaltat drumul. Demersurile lor au ajuns în faza unei liste cu semnături, pe care vor s-o înainteze conducerii Consiliului Județean Neamț, cu tot cu speranța că li se vor schimba condițiile de trai în sat.
Primarul Emil Prisecaru explică, la rândul său: ”Comuna are două drumuri județene: DJ 159, care pleacă de la Racova și ajunge în drumul european, în satul Cârligi, iar celălalt, 159 B, pleacă de la Hociungi, Moldoveni, și ajunge în satul Izvoare. Acest drum trece prin fața primăriei, este asfaltat, dar pe o porțiune are numai un strat. Dacă nu se intervine, în iarna care se apropie nu știu cum va rezista covorul deja turnat. Lucrările au fost începute, dar nu au fost terminate. Pe lângă asfalt, ar mai fi și 1.700 ml de șanțuri de betonat. În privința drumului care traversează satul Izvoare și care nu este modernizat, informez că am făcut multe intervenții la conducerea județului Neamț în anii din urmă, dar nimeni nu m-a ascultat. De aceea, am pregătit o adresă, pe care o vom transmite domnului președinte Ionel Arsene, al Consiliului Județean Neamț, alături de semnăturile oamenilor”.
Petiția oamenilor de la Izvoarele Bahnei este pe cât de simplă, pe atât de limpede:
«Domnule Președinte,
Noi, cetățenii din satul Izvoare, comuna Bahna, județul Neamț, ne adresăm dumneavoastră cu rugămintea de a avea în vedere modernizarea drumului DJ 159 Racova, județul Bacău – Cârligi, județul Bacău, care are o lungime de 6,5 km, întrucât acest drum a devenit aproape impracticabil.
S-au produs denivelări, gropi, s-au format șanțuri de-a lungul drumului, pe porțiuni mari, șanțurile au fost colmatate în întrgime și au fost scoase la suprafață pietroaie de dimensiuni mari, care îngreunează deplasarea mașinilor.
Se poate constata, de asemenea, că multe case, care sunt amplasate lângă drum, au suferit fisuri la nivelul temeliilor și al pereților, datorită vibrațiilor produse de mașinile de tonaj mare care circulă pe acest drum, mașini care, în majoritate, deservesc AGRICOLA INTERNAȚIONAL Bacău sau sunt basculante care cară balast de la râurile Siret sau Bistrița.
D-le Președinte, modernizarea acestui drum, DJ 159, este o prioritate, după părerea noastră, și pentru următoarele motive:
1) DJ 159 face legătura, în zona noastră, între E85 și șoseaua Piatra Neamț – Bacău;
2) Cel mai apropiat oraș de comuna Bahna și, în mod special, de satul Izvoare, la care se ajunge circulând pe acest drum, este Buhuși.
3) Marea majoritate a navetiștilor din satele Izvoare, Bahnișoara și Bahna sunt angajați la AGRICOLA INTERNAȚIONAL Bacău sau în orașul Buhuși și folosesc acest drum, deplasarea făcându-se cu microbuze sau automobile proprietate personală.
Vă mai aducem la cunoștință și faptul că modernizarea acestui drum județean a fost temă de campanie electorală încă din anul 2000, de fiecare dată făcându-se promisiuni și promisiuni au rămas.
Noi știm faptul că pe acest drum, care este situat la marginea județului Neamț, circulă mai puțin mai-marii județului, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fie în vederea autorităților.
D-le președinte, adresându-ne dumneavoastră avem speranța că ne veți lua în seamă solicitarea, iar noi, cetățenii din satul Izvoare, vom răspunde prezent atunci când ne veți solicita».
Va urma?
Constantin NEGRU
4 comentarii
Am venit in tara anul trecut dupa 3 ani Sami vad satul natal si parintii care locuiesc in satul izvoare, va comunic punctul meu de vedere. Balastru a fost pus 😁😁😁 niste pietroaie cat capul CONSILIERILOR ,pareau bucati de boltari, era pericolo sa mergi si pe jos, cu Masina se putea circula doar cu viteza 1 si a doua, riscai sa lasi cauciucurile si amortizatoarele.De fiecare data cand era Campania electorala Au fost facute promisiuni si Au murit cum Au fost facute,Rusine….. sintem in 2016.Vreau sa invit domnii de la judet sa urce in masinile lor de lux sa faca o plimbare pana in comuna bahna trecand pe acel drum judetean sa vada situatia in care se afla acei oameni,CARE FAC SACRIFICII ENORME SA PLATEASCA TAXE, IMPOZITE, ROVINETA DOMNILOR DE CE SE PLATESTE ROVINETA? ???SA NU MAI VORBIM DE PRAFUL INGHITIT SÌ CRAPATURILE CASELOR. ???VREM FAPTE NU VORBE.
Satul Izvoare a fost si o sa ramana asa indiferent de cate demersuri vor face cetatenii locuitori ai acestuia. Atatata timp cat nu exista intres politic iar in campaniile electorale oamenii mai primesc inca ciubote este tocmai pentru acest motiv acela de a putea umbla prin norooaie. Simplu decat sa facem proiecte pentru asfaltari luam ciubote la oameni si am rezolvat problema.
De cand stiu eu acest drum asa a fost si nu am convingerea ca va fi asfaltat sau cel putin modernizat vreodata. Comparativ cu alte zone unde prin sate sunt asfaltate toate stradutele in satul Izvoare abia s-a auzit de asa ceva .
Nu stiu concret cate demersuri in forma scrisa, petitii , adrese au plecat de la nivelul conducerii comunei insa autoritatile incearca sa se disculpe in fata propriilor cetateni fata de neputinta lor .Se poate observa ca exista o discriminare clara si in cazul comunei Bahna si o lipsa de respect fata de locuitorii acestui sat unde autoritatile vin doar cand au nevoie de voturi sau se intampla crime – in rest bate vantul .Satul Izvoare nu inseamna prea mult pentru administratia locala decat atunci cand au nevoie de vouri fie la locale , parlamentare , prezidentiale, europarlamentare , in rest comuna este compusa numai dintr-un sat si anume Bahna – satul care a data de fiecare data primarii care nu au facut niciodata nimic altceva decat pentru propriile interese .
Tocmai din aceste motive de infracstructura salvarea , pompierii , politia si alte servicii ajung cu mare greutate in acest sat parca uitat de lume.
Sa nu mai vorbim de futuri,Crime, cainii maidanezi ca se ajunge sa nu mai iesi din curtea casei, sa ajuns ca oamenii sa – si pazzesca singuri culturile in Camp, siguranta cetatenilor UNDE ESTE?? Cetatenii vor FAPTE NU VORBE LUATE DE VANT.un sat abandonat care exista doar pentru inters politic. TREZITIVA LA REALITATE DOMNILOR DE LA CONDUCERE
Păi da așa este satul nostru parcă este părăsit în unele zone nici balastru nu este nu ma-i zicem de asfalt vai de satul nostru!