Acasă Actual Interpretare pianistică de înaltă măiestrie oferită de Horia Mihail

Interpretare pianistică de înaltă măiestrie oferită de Horia Mihail

Pianistul Horia Mihail s-a întors după 10 ani la Piatra Neamț. El a oferit aseară (7 aprilie) în sala studio “Theodor Macarie” a Liceului de Artă “Victor Brauner”un recital de înaltă măiestrie interpretativă în cadrul proiectului ”Pianul Călător”, proiect care include în acest an, alături de Roman, în premieră și municipiul reședință de județ. A șapta ediție, începută pe 5 aprilie la Chișinău, conține un program de miniaturi de vals (Romantic Vals) semnate de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel și Debussy și se va încheia pe 4 mai la Sinagoga de la Bistrița-Năsăud.

Sunt foarte bucuros că mă aflu la Piatra Neamț. Programul Romantic Vals este unul deosebit. Este al treilea concert pe care l-am susținut în această seară din totalul de 16. Vă voi susține cât voi putea ca să vă achiziționați un pian. Sunteți un important oraș cultural. Noi am reușit la Brașov să cumpărăm un pian după 25 de ani. Am adunat 40.000 de euro, Primăria a suplimentat suma și acum avem un pian de primă calitate“, a spus Horia Mihail, pe care-l vom revedea și la ediția din acest an a “Vacanțelor Muzicale”, unde va veni însoțit de violoncelistul Răzvan Suma.

Prezentarea recitalului extraordinar a fost realizată de muzicolog dr.Vasilica Stoiciu-Frunză. “Este o seară aristocrată, pentru că avem prilejul de a ne întâlni cu doi regi: regele pian și regele vals. Pianul este un instrument frumos, pretențios, care poate deveni un prieten de nădejde pentru cei ce știu să se poarte cu el. Horia Mihail este un nume foarte important în anturajul interpretării muzicale românești și internaționale. Este un pianist care, și o spun cu toată sinceritatea, are o serie de proiecte extraordinare pe care le realizează împreună cu Radio România”.

La organizarea acestui prestigios și-au dat mâna pe plan local Centrul pentru Cultură și Arte “Carmen Saeculare” Neamț, în parteneriat cu Academia de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț și cu Liceul de Artă “Victor Brauner”. ”I-am povestit domnului Horia Mihail că dorim anul acesta să achiziționăm un pian și președintele Consiliului Județean Ionel Arsene dorește să ne ajute. Așa că ne-a promis că ne va îndruma, chiar săptămâna viitoare ne va trimite câteva propuneri și vom încerca să luăm legătura cu furnizorii. Totodată, suntem foarte fericiți că domnul Horia Mihail a acceptat să vină și la Vacanțele Muzicale. Programul este definitivat și încet, încet vom dezvălui o parte din surprizele pe care le-am pregătit în acest an. În prezent, ne aflăm pe ultima sută de metri cu partea de semnare a contractelor. Mai avem în plan și alte proiecte și ne gândim în principal la o colaborare fructuoasă cu Radio România”, a declarat Carmen Nastasă, directoarea CCA ”Carmen Saeculare” Neamț.

“Pianul Călător” este un proiect muzical al Societății Române de Radio. Anamaria Spătaru, realizator de programe la Radio România l-a însoțit pe Horia Mihail la Piatra Neamț. ”Suntem impresionați de primirea caldă pe care am avut-o aici unde Horia Mihail a venit după 10 ani. Ne-am bucurat de la bun început când am fost invitați pentru că ne dorim să adăugăm pe harta acestor turnee muzicale ale Radio România noi localități astfel încât muzica de calitate să ajungă la publicul din toată țara”. În această seară, de la ora 19:00, Horia Mihail va concerta pe scena Casei de Cultură din Roman. (Ana MOISE)

Lasă un răspuns