Acasă Actual Florin Cucu, Sofiaman: ”La Târgu Neamț, nu se trăiește rău”

Florin Cucu, Sofiaman: ”La Târgu Neamț, nu se trăiește rău”

DISTRIBUIȚI

Are 40 de ani și este managerul Sofiaman Târgu Neamț, o afacere de familie pe care fondatoarea a lăsat-o în grija fiicei sale, Mihaela, și a soțului acesteia, Florin Cucu. Sofiaman este un nume echivalent cu calitatea, iar pijamalele sale au ajuns în toate colțurile țării, ba chiar și pe alte meridiane.

* ”Orice schimbare politică afectează activitatea economică”

– Pentru cei care nu vă cunosc CV-ul, faceți-vă o scurtă prezentare.

Sunt venetic la Târgu Neamț. Sunt născut și crescut la Bacău, am stat acolo până la terminarea liceului. Am ajuns la Facultatea de Management, de la Academia de Studii Economice, pe care am absolvit-o în 2001. La Târgu Neamț, am ajuns în anul 2000. Cum? M-am căsătorit cu Mihaela. Și soția mea este născută în Bacău, dar părinții ei sunt de loc din Târgu Neamț. De altfel, socrii mei sunt și inițiatorii acestei afaceri, pe care o conducems astăzi.

– Care e povestea societății Sofiaman?

Firma Sofiaman a fost înființată de părinții soției mele, în anul 1993, la Bacău. În 1996, activitatea firmei s-a mutat la Târgu Neamț, mai precis la Șoimărești, în comuna Drăgănești. Activitatea de producție a început în 4 oameni, iar astăzi suntem 172 de angajați. Strict legați de producție sunt 120. Firma Sofiaman are activitate de producție, de vânzare prin magazine proprii, care se află în diferite orașe și în diferite centre comerciale. Mai are și activitate de alimentație publică, prin Restaurantul și Pensiunea Belvedere.

– Ce provocări sau ce probleme ați întâmpinat de-a lungul timpului în activitatea pe care o desfășurați?

Provocări cred că există în orice companie cu o istorie, așa cum o avem noi, de 20 de ani de activitate. Au fost provocări care au influențat activitatea din diverse motive: de organizare, de tot ce ține de administrația locală sau națională, de schimbări economice. Au fost și momente plăcute, și momente neplăcute. Orice schimbare politică afectează orice activitate economică, pentru că suntem parte a unui sistem. Să fii om de afaceri în România este greu, așa cum este greu pentru orice activitate de producție. Nu este ușor să plătești salariile la timp, taxe și impozite, să poți face investiții, să găsești piață de desfacere…

– Cum decurge o zi de muncă din viața managerului Florin Cucu?

Activitatea mea este foarte diversă și cuprinde, practic, elemente din toate departamentele și ariile pe care le gestionează Sofiaman. Acum pot să stau de vorbă cu dvs. și să facem puțin PR, peste jumătate de oră trebuie să rezolv cu meniul pe care trebuie să-l facem la restaurantul Belvedere în weekend, apoi trebuie să vorbesc la magazin, la mall, să văd ce s-a întâmplat în ultima săptămână… În general, probleme de organizare, de activitate, de comercial și financiar. Probleme pe care trebuie să le cunoască orice manager, din orice companie. Trebuie să aibă o vedere de ansamblu asupra lucrurilor pe care le gestionează. Trebuie să fie conectat la realitățile din firmă.

– Unde merg produsele dvs.? Cine le caută?

Piața noastră de desfacere e, în principal, națională, dar suntem prezenți și în exterior. Facem export din 2005, în Slovenia, Slovacia, Cehia, Croația, Spania, mai nou în Anglia și Germania. De-a lungul timpului, am lucrat cu Rusia, Ucraina, Grecia. Avem chiar și un magazin Sofiaman în Maroc. Vindem pe mai multe canale de distribuție. Avem și magazine proprii, dar facem distribuție și la parteneri, facem vânzări online. Încercăm să atacăm orice canal de distribuție.

– Ați făcut un calcul cam cât plătiți, anual, la stat taxe și impozite?

Aici, la Târgu Neamț, avem partea de producție, tot ce înseamnă birouri administrative, plus activitatea de la restaurant și pensiune. Sunt în jur de 135 de persoane angajate, doar aici, la Târgu Neamț. Plătesc taxe și impozite de ordinul sutelor de milioane de lei vechi. Nu am o sumă exactă, dar vorbim de sume consistente.

* ”În timpul liber, îmi place să gătesc”

– Mai aveți timp liber?

Timp liber poți să-ți faci, dacă vrei, dar în detrimentul altor activități. Pot să spun că sâmbăta sau duminica sunt oarecum liber.

– Cum vă place să-l petreceți?

Când sunt liber, îmi place să gătesc. Asta mă ajută mult și la restaurant, mai ales că foarte multe din preparatele care se servesc acolo sunt făcute de mine.

– Aveți și alte pasiuni?

Îmi place foarte mult motociclismul, îmi place mult să cochetez cu arhitectura. Marea majoritate a locațiilor, magazinelor pe care le avem, au fost gândite și desenate de mine. Tot ce înseamnă proiecte a fost făcut de mine. Partea de amenajare de la Belvedere, modernizarea care a avut loc la sfârșitul anului 2015, este făcută de mine, tot ce înseamnă design. Acum modernizăm capacitatea de cazare.

* ”Nu pot spune un NU categoric intrării în politică”

– Ați fost tentat sau vi s-a propus să intrați în politică?

Am avut și tentații, mi s-a și propus. Lucrurile astea nu se poate să nu apară. Am avut tot felul de solicitări. Când eram mai tinerel, am și fost puțin implicat în politică. Consider, însă, că nu poți să îmbini foarte bine afacerile – la modul profesionist vorbind – cu activitatea politică și să le faci pe amândouă bine. De aceea am ales domeniul privat. De câte ori mi s-a solicitat vreun sfat, l-am dat cu mare drag. Nu pot spune că, în viitorul apropiat sau îndepărtat, nu voi intra în politică. În principiu, nu. Dar… never say never… Nu pot spune acum un NU categoric, iar mai apoi să intru în politică și să veniți dvs. cu înregistrarea de acum și să mi-o redați. În momentul de față, nu mă pasionează o implicare în politică.

– Cum colaborați cu administrația locală de la Târgu Neamț?

Întotdeauna am avut o colaborare bună cu primăria. Niciodată nu am avut conflicte și nu am fost în discordanță cu nimeni. Evident, pot apărea nemulțumiri, dar nu putem spune că suntem în vreun conflict cu cineva.

– Cum vi se par măsurile luate de actualul guvern, în special mărirea salariului minim pe economie? Vă afectează activitatea?

Era inevitabilă mărirea salariului minim pe economie, era și normal, dacă ne uităm la țările vecine. Pe noi, privații, evident că ne afectează și destul de consistent. Cât timp nu putem influența această decizie, o luăm ca atare și ne adaptăm. Trebuie să compensăm această diferență de salarii. Să știți că nu numai salariul minim a crescut, ci și celelalte salarii. Nu-i poți ține pe ceilalți, care, înainte, câștigau cu 10 sau 20% peste salariul minim, cu același salariu, în condițiile în care a crescut salariul minim. Totul se raportează la salariul minim. Anul acesta, toate salariile au crescut la firma noastră, inclusiv cel mai mare salariu din firmă. Impactul este greu de suportat, mai ales că nu vin bani de la buget, ca să suportăm aceste creșteri.

  • ”Am doi copii. Mi-ar plăcea să fie implicați, dar nu cred că trebuie forțate lucrurile. Cât timp vor face o activitate care-i face fericiți și le place, eu voi fi mulțumit”.

– Să facem un exercițiu de imaginație. Dacă, printr-o întâmplare, ați ajunge la conducerea primăriei, care ar fi primele măsuri pe care le-ați lua pentru sprijinirea mediului privat din comunitate?

E greu de făcut acest exercițiu, nu cred că mă pot pune în această postură. Dacă discutăm despre această administrație, pot spune că s-au întâmplat lucruri pozitive în orașul nostru de când e noua conducere. Evident, este loc de mai bine, dar trebuie să fim realiști. Dacă vrem să facem o comparație, haideți să facem în felul următor: să ne aducem aminte de oraș cum era înainte de actuala administrație locală și să ne uităm cum e acum. E suficient ca să ne dăm seama că lucrurile s-au modificat în sens pozitiv. Evident, sunt nemulțumiri, așa cum am și eu, că nu am toate utilitățile, dar lucrurile încep să evolueze. Nu spun că actualul primar este de neînlocuit, pentru că nimeni nu este de neînlocuit. Să știți că, la Târgu Neamț, nu se trăiește rău. În acest oraș este forfotă, lumea merge la restaurante… Este un oraș viu, comparativ cu alte orașe de talia sa. Târgu Neamț are viață.

* ”Îmi doresc ca Sofiaman să devină un brand, așa cum e Adidas”

– Ce vă mai doriți de la viață, domnule Cucu?

Nu pot spune că am tot. Îmi doresc mai multă liniște, în anumite situații. Afacerea pe care o avem este una grea, complicată. Poate, la un moment dat, mi-aș fi dorit o afacere mai ușoară, cu mai mult timp liber și mai puțin stres. Nu suntem nici bogați, nu suntem nici săraci, avem prieteni, suntem o familie normală. Avem probleme normale.

– Aveți și nemulțumiri?

Din punct de vedere profesional, mă nemulțumește oarecum starea economică a țării, economia de piață. Dacă am fi avut această afacere în altă țară, ar fi fost de altă amploare. Nu ne plângem, dar știu că s-ar fi putut și mai mult. Ce-mi doresc este ca Sofiaman să fie un brand, un nume care și extern să fie asociat cu confort, calitate la pijama. Așa cum Adidas este un brand, așa îmi doresc să fie și Sofiaman.

Ciprian Traian STURZU

pietricica turism

Lasă un răspuns