Acasă Actual Incubatorul de afaceri de la Turturești – Fericirea de a fi om...

Incubatorul de afaceri de la Turturești – Fericirea de a fi om de afaceri la Piatra Neamț III)

DISTRIBUIȚI
izotec

În oamenii simpli, plătitori de taxe și impozite, există înrădăcinată ideea că autoritățile locale știu ele ce au de făcut și că nu trebuie deranjate prea mult cu întrebări. Că atunci când fac cheltuieli, o fac cu multă responsabilitate față de banul public și că răspund pentru fiecare leuț cheltuit. Această încredere, venită dintr-o educată și necondiționată supunere față de autorități, a făcut să asistăm la adevărate dinastii în fruntea primăriilor, cu oameni care nu se mai dezlipesc de scaun. Pe lângă dinastiile de acest tip, asistăm și la altele, ale funcționarilor care-și aduc alături toate rudele, le promovează în funcții importante și bine plătite, pentru ca, la rându-le, să poată influența alte numiri, alte interese.

O categorie interesantă în tot acest tablou dinastic o reprezintă oamenii de afaceri care puiesc pe lângă administrațiile locale. Ei primesc/câștigă comenzi și contracte pe bandă rulantă, lucrări cât mai ușor de făcut, la prețuri considerate de mulți supraevaluate. Firmele lor par a fi abonate la subcontractări cu cele ale administrației publice locale, primesc comenzi direct, li se plătesc cu celeritate și, în general, beneficiază de un tratament preferențial. De obicei, se înscriu într-un partid care-i poate ajuta în demersul lor lucrativ. Mesagerul de Neamț vă prezintă câteva exemple, în serial. Astăzi, despre un mic ”incubator de afaceri” legat de contractele încheiate cu Primăria Piatra Neamț.

* Turturești, str. Vilelor nr. 134 – patru firme de succes

Reușitele înregistrate de Invest Plus SRL, sub patronajul lui Cristian Gabriel Popa, în relația cu Primăria Piatra Neamț, dar și ale firmelor Proiect 3D Cadgraf și Metal Construct, despre care am scris deja, precum și faptul că cele două din urmă societăți își au sediul la Turturești, pe strada Vilelor, la nr. 134, ne-a făcut să adâncim un pic investigația. Doar un pic, și, să vezi surpriză!, și Invest Plus SRL și-a deschis punct de lucru tot pe Vilelor 134!

Toate aparențele duc spre ideea unei mici familii, fericite de colaborarea cu Primăria Piatra Neamț, care se sprijină în tot ceea ce face. Cercul se închide cu o altă societate aflată în relații bune de afaceri cu Primăria Piatra Neamț, Termoplus SRL.

Am solicitat Primăriei Piatra Neamț o situație a lucrărilor și contractelor cu aceste societăți, aferentă doar anului 2016 și cât a trecut din 2017. Rezultatul este destul de surprinzător, atât ca număr de lucrări, cât și ca valori.

 • Anul 2016

# Invest Plus

 • Reparații capitale racord canalizare str. Izvoare intersecție str. Cracău, contract nr. 23.366/06.09.2016, valoare 77.760 lei;

 • Refacere terasament zona Lunca Bistriței, contract nr. 30.387/21.11.2016, valoare 93.500 lei;

 • Amenajare/ nivelare teren proprietatea municipiului zona adiacentă pârtie de schi, comanda nr. 32.033/09.12.2016, valoare 44.000 lei.

Total: 215.260 lei

# Termo Plus SRL

 • Execuție canalizare pluvială str. Molidului, contract nr. 27.076/17.10.2016, valoare 249.899 lei;

 • Extindere conductă canalizare pluvială str. Banatului, contract nr. 31.218/28.11.2016, valoare 81.600 lei;

 • Canalizare pluvială str. Verii, contract nr. 30.330/18.11.2016, valoare 307.904 lei.

Total: 636.803 lei – cifra de afaceri declarată  a firmei pe 2016 este de 950.967 lei, realizată cu doi angajați!

# Metal Construct – nu sunt contracte

# Proiect 3D Cadgraf

 • Proiectare modernizare străzi, contract 32.343/13.12.2016, valoare 131.922,27 lei.

Total general per întreg punct de lucru: 986.585.27

 • Anul 2017

# Metal Construct SRL: contract Modernizare str. Molidului, valoare 323.690 lei;

# Invest Plus SRL: – nu sunt contracte;

# Termo Plus: o comandă și un contract – Refacere albie pârâu Cuejdi, valoare 110.220 lei, și Reconfigurare și consolidare dig protecție pârâu Cuejdi, zona str. Erou Sava, valoare 285.565 lei (total: 395.785 lei);

# Proiect 3D Cadgraf: contract Proiectare modernizare străzi, valoare 70.455 lei.

Total general la final de aprilie: 789.930 lei.

Total general pe punct de lucru în 2016 și parțial 2017: 1.776.515,27 lei.

O sumă destul de importantă, dacă ne gândim la situația financiară a Primăriei Piatra Neamț. Ca să nu mai vorbim de câteva lucruri care sar în ochi la o analiză mai amănunțită a contractelor, a comenzilor și a sumelor achitate.

* Potriviri (deloc) întâmplătoare

În acest punct al discuției, se cuvin subliniate niște să le zicem coincidențe.

 1. Majoritatea contractelor și comenzilor sunt emise pe final de an, cu finanțare din bugetul anului viitor, astfel încât, la momentul votării bugetului, cele mai multe sunt deja achitate.
 2. În cazul firmelor Metal Construct SRL și 3D Cadgraf SRL, legătura este dată de aceeași adresă și numele de familie comun al acționarului. 3D Cadgraf a stabilit termenii tehnici pentru execuția lucrărilor pe străzile Molidului și Verii, iar Metal Construct a încheiat contract pentru asfaltarea străzilor.

Mai departe, coincidențele tind să devină supărătoare: două firme – o singură adresă, aceeași; doi acționari-administratori – același nume de familie; lucrarea atribuită de Primărie este făcută de o firmă și ajunge la alta, ambele stând, desigur, la aceeași adresă. Poate exista suspiciunea rezonabilă că firma care, teoretic, are de pus asfaltul a intrat pe SEAP cu o ofertă pe care o știa de la firma de proiectare. Nu ne gândim că proiectarea s-a făcut în același birou, dar concurența se poate gândi că s-au rătăcit ceva hârtii pe la coșul de gunoi.

 1. Pe aceleași străzi Molidului și Verii, unde au lucrat cele două firme cu acționar cu același nume, în 2016 a făcut lucrări de canalizare, pe sume importante, firma Termoplus SRL, ceea ce parcă duce cu gândul la un perpetuum mobile al lucrărilor pentru firmele de la Turturești, bine gândit, bine planificat, în așa fel încât să devină un (fel de) corn al abundenței locale.

Despre fericirea de a fi om de afaceri la Piatra Neamț și Invest Plus, puteți reciti aici.

Despre aceeași fericire și Pro Instal, puteți reciti aici.

Despre aceeași fericire, aparent același om de afaceri și Total Plus, puteți reciti aici.

Valentin BĂLĂNESCU

FOTO: Pixabay

pietricica turism

Lasă un răspuns