Acasă Actual Întâlnire cu excelența la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”

Întâlnire cu excelența la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș”

DISTRIBUIȚI
izotec

Astăzi, 17 mai, în cadrul Zilelor Colegiului Național ”Calistrat Hogaș” (CNCH) din Piatra Neamț, elevii și profesorii s-au întâlnit cu reputatul istoric Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie ”A.D. Xenopol” din Iași și profesor univ. dr. la catedra de istorie modernă a Facultății de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași

”Iată că, după un alt istoric, Zoe Petre, pe care l-am avut invitat în 2013, astăzi ne întâlnim cu domnul prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, specialist de marcă în domeniul istoric. Cartea de vizită a domnului profesor este atât de bogată încât cred că această întâlnire ar fi acoperită de enumerarea titlurilor și publicațiilor domniei sale. Cred că e suficient să spun că este autorul a numeroase cărți, studii și articole pe teme de istorie și membru în numeroase organisme naționale și internaționale. Din anul 2000 a devenit îndrumător de doctorate și a avut foarte mulți profesori înscriși la doctorat, unii chiar de la noi din județ”, a declarat prof. Florin Irimia, directorul Colegiului Național ”Calistrat Hogaș” Piatra Neamț.

Subiectul întâlnirii a fost ”Românii și conceptul european” iar la final elevii au adresat întrebări reputatului profesor.

”Vă mulțumesc pentru invitație, mai ales că ea vine din partea elevilor și profesorilor unui liceu de mare tradiție. Sunt onorat că manifestarea a capătat deja un nimb fiind ilustrată, onorată de personalități de marcă. Între întrebările pe care ni le punem la plecarea din liceu spre alte orizonturi se pune și problema înțelegerii lumii în care ne mișcăm, înțelegerii rostului nostru ca individ dar și a rostului nostru comunitar, național, românesc, prin raportare la ceea ce e mai apropiat de noi, Europa, nu în percepție geografică, ci în percepție de o anumită civilizație cu reflecții asupra unui moment. Suntem o entitate de factură europeană. Ce înseamnă a fi european ca civilizație? Înseamnă ceva așezat pe trei baze uriașe: filosofia greacă, dreptul roman și religia creștină. Purtăm sigiliul Romei, cum spune frumos Nicolae Iorga, suntem neam romanic pe trunchiul dacic, trunchi vechi, suntem între primele popoare creștinate”, a afirmat invitatul de onoare Gheorghe Cliveti.

Joi, 18 mai și vineri, 19 mai, manifestările prilejuite de împlinirea a 107 ani de la înființarea CNCH continuă cu ediția a VI-a a Concursului de matematică ”Constantin Borș” dar și cu alte importante acțiuni culturale. (Ana MOISE)

pietricica turism

Lasă un răspuns