Acasă Actual Exclusivitate: Frații din Lod revin în forță la Piatra Neamț

Exclusivitate: Frații din Lod revin în forță la Piatra Neamț

DISTRIBUIȚI
izotec

Numai o întâmplare fericită a făcut posibilă o scurtă întâlnire (nesupravegheată de vigilentele autorități locale) cu avocatul Revivo Yair (foto), primarul orașului Lod din Israel. Înfrățirea cu Piatra Neamț a fost parafată în decembrie 1994, iar unul dintre martorii acelor momente – Shlomo Abramovici, în prezent consilier local – face parte din delegația oficială care ne salută de Ziua Orașului. Yair, în vârstă de 42 de ani, a fost ales primar în urmă cu aproape 4 ani, candidând din partea Likud (Mișcarea Național Liberală din Israel – n.a.), formațiune fondată de legendarul lider Menahem Begin în 1973. Este pentru dată nu doar la Piatra Neamț, ci și în România. Explicația pare simplă. Primarul e foarte ocupat și nu iese în străinătate, preferând ca puținul timp liber să-l petreacă alături de familie. În plus, e o persoană foarte religioasă, iar ca dovadă a venit încoace cu mâncare adusă de acasă.

Firește, prima întrebare, naturală, care se impune este dacă această vizită înseamnă un nou început, o relansare a parteneriatului amorțit dintre orașele noastre. Primarul din Lod este cât se poate de clar: „Da, este o relație foarte importantă. Am văzut lucruri frumoase, întrevăd o colaborare foarte bună cu Piatra Neamț”. După care a dezvoltat: „Curățenia orașului m-a impresionat foarte mult. Studiem posibilitatea de a dezvolta o legătură cu societatea care fac curățenie aici, cu cei care îngrijesc spațiile verzi, grădinile, parcurile. Mă gândesc să aducem muncitori de aici la noi, în Israel, să facă exact același lucru”.

Ca orizont de timp, speră ca lucrurile să se pună repede în mișcare. Urma să discute astăzi cu primarul Dragoș Chitic ca să vadă care sunt posibilitățile, care sunt formalitățile juridice. Întrebat ce ar pune în prim-plan între valorile culturale și afaceri, primarul Yair a răspuns că face administrație.

Un aspect interesant, referitor la Lod, ține de turism. Yair consideră că au multe atracții turistice care până acum nu au fost valorificate cum trebuie. „Pentru că Piatra Neamț este un oraș turistic, vrem să facem în așa fel încât să ne ridicăm împreună, să fie turism… bilateral. Vrem să vă invităm la Lod să descoperim istoria împreună. Veți avea bucuria să întâlniți măicuțe venite de la mănăstirile din județul dumneavoastră” – așa sună invitația lansată, una care, bineînțeles, are legătură și cu Mormântul Sfântului Gheorghe. Inutil de subliniat că mulți încă nu au aflat că Lod și Lydda sunt totuna sau că Sfântul Gheorghe este ocrotitorul nu doar al Angliei și Rusiei, ci și al Greciei, Maltei, Serbiei sau Republicii Moldova.

Lod, un oraș strategic, bogat și influent, are peste 70.000 de locuitori. Printre ei, în urmă cu ani, erau câteva mii de evrei plecați din România; acuma au rămas câteva sute. Indiferent de numărul lor, este știut, evreii originari din România s-au încadrat foarte bine în viața Israelului. Puntea de legătură pe care o reprezintă, dublată de prietenia trainică dintre țările noastre, se regăsește în noul început de drum propus de Revivo Yair: „Sper să aranjăm împreună cu primarul dumneavoastră să demarăm cât mai repede schimburile de persoane care se ocupă cu turismul și curățenia”. Ar mai fi ceva important de adăugat în legătură cu niște subiecte culturale, dar partenerul local potrivit a lipsit cu totul. (Viorel COSMA)

pietricica turism

Lasă un răspuns