Acasă Actual Imaginea deznădejdii la Piața Centrală

Imaginea deznădejdii la Piața Centrală

DISTRIBUIȚI

O ploaie torențială, pornită brusc, în miezul unei zile care promitea să fie frumoasă, i-a surprins pe oamenii care vând cartofi, ceapă și roșii la tarabele din jurul noii clădiri a Pieței Centrale din Piatra Neamț. Rafalele au smuls o parte din umbrele și le-au dus peste marfa vecinilor, pe unele le-au sfâșiat pur și simplu, iar legumele au rămas în bătaia ”dușului” natural torențial.

O bătrână a preferat să stea în ploaie, dar a ținut cu strășnicie de stâlpii ”cortului”, ca să nu-l smulgă vântul.

Alții, deși mai tineri și mai în putere,  au renunțat total la a-și proteja legumele și s-au refugiat pe unde au putut. Într-un colț, sub o umbrelă mare, Bergenbier, doi bărbați se împotriveau vântului puternic. Apa, căzută din abudență și însoțită de rafale de vânt, a ”spălat” tot în câteva minute. Când s-a potolit ploaia, comercianții, căliți deja de când sunt lăsați la mâna vremii și a vremurilor, s-au întors la tarabele lor, să strângă ce-a mai rămas, să lege marfa cu o bucată mare de folie și să plece acasă.

Din toată scena, care se repetă milimetric, de fiecare dată când plouă, ne-a rămas, pregnantă, imaginea acelei bătrâne, care și-a pus o haină pe spate și a stat, udă până la piele, să-și apere taraba din care trăiește. Chipul ei exprima, în cel mai clar fel, deznădejde. Era fața unui om care stă la mila altora, care se foiesc de luni întregi și nu găsesc soluția pentru deschiderea noii clădiri. E stupid să-ți aduni cartofii împrăștiați de furtună, de lângă zidurile unei construcții cu ușile ferecate. Și puțini înțeleg de ce lucrurile nu se rezolvă în niciun fel. ”Misterul” o fi în tradiționala reclamă la Bergenbier (apropo de ”acoperișurile” din piață): prietenii știu de ce! (C.M.)

Această prezentare necesită JavaScript.

pietricica turism

3 COMENTARII

  1. Spargeti usa fratilor si mutati-va cu marfa in piata noua! Nu este piata lor, a partidelor este piata tuturor cetatenilor acestui oras!?de ce va lasati batjocoriti?

Lasă un răspuns