Acasă Actual Eleva de 10 de la Târgu Neamț

Eleva de 10 de la Târgu Neamț

DISTRIBUIȚI
izotec

Martha Bejan are 19 ani, a fost șefă de promoție la finalul clasei a VIII-a de la Liceul ”Vasile Conta”, iar anul acesta a fost șefă de promoție după absolvirea clasei a XII-a, la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare”. Practic, Martha Bejan a terminat clasele V-XII cu 10 pe linie. Singură la părinți, tânăra a reușit această performanță prin două ingrediente, deloc secrete: seriozitate și ambiție. Și-a văzut de învățătură și a reușit să-și facă mama mândră.

* ”Nu sunt o tocilară!”

În clasa a IX-a, a fost un pic mai greu, pentru că a trebuit să-mi intru în ritm. Cu trecerea timpului, am depășit această etapă de acomodare. Să știți că nu mi-am sacrificat tot timpul doar pentru învățătură. Adică n-a fost numai «școală și acasă, la învățat!» Nu sunt o tocilară! M-am implicat și în multe activități de voluntariat organizate de Puzzle OptimEast. Am ajutat copii din familii nevoiașe cu produse alimentare în perioada pascală. Și vă pot spune că nu am făcut niciodată pregătire pe la vreo materie școlară. Nu a fost nevoie”, spune Martha.

În clasa a XII-a, și-a dat examenul de limbă engleză la un curs Cambridge, unde a obținut o notă mare, ceea ce a scutit-o să mai dea la proba de engleză la Bac. Și, cu toate că a urmat profilul matematică-informatică, tânăra este atrasă și de literatură: ”Chiar dacă e greu de crezut, am și timp liber. În general, mă implic în activități de voluntariat și citesc mult. Îmi place să citesc autori clasici, în special literatura românească, cum ar fi Rebreanu. Ultima carte pe care am citit-o a fost «Fahrenheit 451», scrisă de Ray Bradbury. Îmi place și să desenez. Nu știu dacă am talent, dar îmi place. Apoi, îmi place limbajul semnelor, mai ales în limba engleză. Poate îmi va ajuta vreodată în viață… Îmi plac și matematica, și literatura. Gândirea matematică ajută mult la învățatul științelor umaniste. Este un raport de cauzalitate”.

* ”De la mama, am învățat să fiu ambițioasă”

Această prezentare necesită JavaScript.

Martha își dorește să meargă la facultate, Automatizări și calculatoare în Iași sau Cibernetică în București, deși o bate gândul unei burse la o universitate din străinătate: ”Pot spune că mama a avut un rol major în viața mea și m-a sprijinit tot timpul, m-a încurajat. De la mama, am învățat să fiu ambițioasă. Am stat lângă oameni de la care am învățat și care m-au sprijinit. Doamna dirigintă de la liceu, Teodora Ungurenașu, profesor de chimie, a avut și dânsa un rol major în ceea ce sunt acum. Este o femeie minunată! Mă bate gândul să învăț la o școală din străinătate, dar nu aș vrea să mă stabilesc în altă țară. M-aș reîntoarce. Îmi doresc să realizez ceva la mine în țară”.

Deși cu 10 pe linie, Martha n-a fost lipsită și de note mici. De fapt, mici pentru ea, dar mari pentru alții. O mare suferință i-a produs-o un 8 la fizică, pe care l-a reparat cu trei note de 10. ”A fost un șoc pentru mine să iau nota 8. Niciodată nu luasem nota 8!”.

Ce satisfacții îi aduce învățătura? ”Faptul că știu multe este o satisfacție. Am înmagazinat multe cunoștințe și mi-am pus bazele unei culturi generale. Am învățat să înțeleg oamenii din jur mult mai bine, în special profesorii. Pot comunica mult mai bine cu cei din jurul meu. Nu întotdeauna profesorii au intenții rele, așa cum greșit mulți elevi cred despre unii din ei”.

* ”Facem prea multă teorie și prea puțină practică”

Cum vede sistemul de învățământ românesc un elev de 10?

Cu siguranță este loc de mai bine. La noi, se pune accent foarte mult pe teorie și avem foarte puțină practică. La matematică, sunt doar două capitole care au o oarecare aplicabilitate în viața de zi cu zi. Cred că ar fi indicat să dezvoltăm partea practică. Apoi, ar trebui un pic mai multă seriozitate din partea elevilor, a profesorilor, dar și a factorilor de decizie din politică, din minister și din instituțiile de conducere din învățământ. Au loc prea multe schimbări în învățământ, multe modificări când se schimbă guvernul sau puterea. Anul acesta, s-a modificat Bacul. Nu văd nicio logică și nicio diferență față de anii trecuți. Dacă aș ajunge ministru al Educației, prima măsură ar fi să scurtez programul elevilor de la liceu. Sunt șase ore, uneori și opt ore de școală. Se învață până la ora 15. E prea mult! Nu neapărat la «Ștefan cel Mare», dar sunt școli unde programul este lung. Programa este foarte încărcată. Cei tineri trebuie să fie atrași pentru a învăța, nu să fie obligați. Asta trebuie să facă statul român și decidenții din învățământ. Ca sfat pentru elevi, aș spune să aibă înțelegere pentru cei din jur, în special pentru profesori. Nu poți avea pretenția ca profesorii să te ajute și să te înțeleagă, dacă tu nu îi înțelegi”.

* ”Sunt tare mândră de ea”

Doamna Nușa, mama Marthei, deține un magazin de haine second-hand în spatele Poștei noi. Veniturile fiind modeste, a fost nevoie de sacrificii pentru ca fata să se bucure de reușită. ”Martha citește din clasa I. Prima carte citită a fost una de-a lui Jules Verne. La șase ani, știa povești de Ion Creangă și le spunea unchiului meu, înainte de culcare. Citește și literatură clasică, a citit și pentru școală. Este un copil foarte modest. Nu-i place să iasă în față și nici nu are o părere bună despre ea. E ciudat”, spune mama tinerei. ”Martha e matematiciană ca mine. De la mine a moștenit atracția către matematică și către citit. În clasele primare, am învățat-o că orice lucru are o logică. De la tatăl ei, a moștenit atracția către limbile străine. De la șase ani o cresc singură. Sunt tare mândră de ea și doresc tuturor părinților aceleași bucurii pe care mi le aduce fetița mea”, adaugă doamna Nușa.

* ”Martha este un model pentru mulți dintre noi”

Primarul Daniel Harpa s-a declarat impresionat de cea mai bună elevă a acestei promoții din Târgu Neamț: ”O fată modestă, bine educată, cu bun simț și deosebit de inteligentă. Mă bucur că există astfel de elevi în orașul nostru, tineri care vor construi viitorul acestui oraș. O felicit și pe mama Marthei pentru sacrificiile pe care le face. O astfel de familie este un model de urmat, pentru mulți dintre noi. O să propun aleșilor locali să inițiem un proiect de hotărâre, prin care să acordăm niște premii în bani elevilor de nota 10 din orașul nostru, pentru cei care au ieșit șefi de promoție. Poate nu vor fi sume consistente, dar, cu siguranță, acest mic stimulent le va fi de ajutor”.

Ciprian Traian STURZU

pietricica turism

1 COMENTARIU

  1. Cu siguranță o elevă bună dar nu de 10, s-a văzut la BAC, totuși nota a fost departe de 10, au mai fost 11 medii mai mari doar la C.N. Ștefan cel Mare.

Lasă un răspuns