Acasă Actual Piața Centrală, politica și Sfântu’ Așteaptă

Piața Centrală, politica și Sfântu’ Așteaptă

DISTRIBUIȚI
izotec

Conferința de presă a primarului Dragoș Chitic, dedicată proiectelor pentru a doua jumătate a anului 2017, nu putea trece peste subiectul deschiderii Pieței Centrale.

Primarul nu a uitat să sublinieze încă o dată – deși nu era imperios necesar – că opoziția nu a dat drumul la Piață, deși au trecut patru luni de la recepția pentru terminarea lucrărilor. Dragoș Chitic a precizat că mai pune o dată pe masa consilierilor proiectul care permite deschiderea rapidă a Pieței, în proxima ședință a Consiliului Local. Ceea ce ar presupune darea obiectivului către CMI Urban, societatea în insolvență a municipalității.

La momentul alocat întrebărilor, au apărut și lămuririle, că lucrurile nu stau chiar așa cum sunt prezentate și nu prea se poate cu ”azi votează consilierii și mâine deschide Urbanul Piața”.

Așa că vom prezenta, pe rând, variantele, inclusiv propunerea făcută de Mesagerul de Neamț.

# Varianta Piața la CMI Urban, agreată de Dragoș Chitic:

Înseamnă o hotărâre a Consiliului Local în acest sens. L-am întrebat pe dl. primar în cât timp s-ar deschide Piața după adoptarea unei astfel de hotărâri. Răspunsul a fost că ”în maximum două săptămâni, cu condiția să vină hârtiile de la Ministerul Dezvoltării”…

Să socotim: ședința peste vreo 10 zile, două săptămâni timp de pregătire și nu se știe când vin hârtiile. Deci, minim 20-30 de zile.

# Varianta doar licitație, agreată de PSD:

Potrivit celor spuse de Dragoș Chitic, ar necesita minimum două luni și jumătate până la deschiderea pieței. Cu toate acestea, deși consilierii PSD-ALDE au votat caietul de sarcini, el nu a fost ridicat nici acum pe SEAP. ”Undeva, săptămâna viitoare”, a spus dl. Chitic. Nu am înțeles exact de de nu a fost ridicat, dar mai consemnăm o întârziere, de data aceasta nu din cauza Consiliului Local.

# Varianta propusă de Mesagerul de Neamț:

Primăria, care are nevoie de mulți bani pentru investiții, să gestioneze ea, singură, noua Piață, printru-un serviciu propriu. Nu este nevoie de mult timp, există deja un regulament de organizare al Pieței, oamenii ar veni prin transfer de la Urban (specialiștii, să fim bine înțeleși – Mâțu, Bândilă, Popa, etc.) Ar putea fi cooptat chiar și Jănel Iosub.

N-ar fi nevoie decât de o hotărâre a Consiliului Local și, eventual – e treaba oamenilor cu legea din primărie – o aprobare de la instituția la care lucrează, pe post de șef, o pietreancă, Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Avantajele care, credem noi, ar exista pentru municipalitate și pentru primarul Dragoș Chitic, ar fi:

  • ar intra bani, lunar, la primărie, fără a mai trece prin cheltuielile celor de la Urban sau ale altui operator economic;

  • responsabilitatea bunei desfășurări a activității ar fi direct a primarului și a serviciului din subordinea sa;

  • investițiile ar fi făcute mult mai ușor, mai eficient și cu maximă transparență;

  • nimeni n-ar mai putea spune că vreun partid conduce piața, cel mult că oameni dintr-un partid au ajuns să o gestioneze. (V.B.)

P.S.: Între timp… ANM iar a dat cod de avertizare de vreme rea, ceea ce înseamnă că, din nou, rămâne cum stabilit aici.

pietricica turism

1 COMENTARIU

  1. Traim intr-un oras administrat dupa interese care nu au legatura cu cetatenii sai. Cum poti sa gandesti sa dai in administrarea unei firme ca este falimentara acest bun numit Piata agroalimentara?

    Ce inseamna specialisti care ar trebui sa vina neaparat de la Urban pentru a conduce/administra Piata? Specialisti in ce?

    Nu sunt adeptul reactiilor anarhice dar poate ar fi bine sa initiem/initiez niste miscari publice pentru rezolvarea problemei/punerii in circuit public a Pietei centrale

Lasă un răspuns