Acasă Actual Premieră la Consiliul Local Târgu-Neamț: colaborare PNL-Harpa

Premieră la Consiliul Local Târgu-Neamț: colaborare PNL-Harpa

DISTRIBUIȚI

La finalul ședinței ordinare a Consiliului Local Târgu Neamț de miercuri, 27 septembrie, consilierul local PNL Maria Vrînceanu a avut o intervenție, care l-a făcut pe primarul Daniel Harpa să fie de acord cu propunerea alesului local liberal. Maria Vrînceanu a propus implementarea unui sistem de colectare a deșeurilor, și anume, achiziționarea unor platforme ecologice subterane.

“Am fost acuzați că noi, cei de la PNL, doar acuzăm și nu venim cu soluții. Ar trebui să ne gândim pe termen mediu și lung la un oraș curat, îngrijit și care să arate cu adevărat ca un oraș turistic. Actualmente, soluțiile găsite pentru problema deșeurilor din oraș se pare că nu sunt reușite. Achiziționarea unor platforme ecologice subterane ar fi una din soluții. Este vorba de containere de 1.100 de litri montate în pământ și cu acces pentru depozitarea deșeurilor la suprafață prin intermediul unor containere din material zincat. Avantajele sunt multiple: se elimină mirosurile neplăcute, se elimină mizeria, se pot colecta cu mașini obișnuite, au și sistem antifurt, dar le este blocat accesul și celor care caută în gunoaie. Nu ar fi lipsit de interes să identificăm locurile unde să amplasăm aceste platforme, mai ales că există multe orașe unde s-a implementat acest sistem, cum ar fi Târgu-Jiu, Neptun, Mangalia sau Cluj-Napoca. Costul unei platforme cu 4 containere de 1.100 litri pornește de la 7.250 euro plus TVA. În acest preț intră și săpăturile aferente. Cum bani europeni nu mai putem accesa pe capitolul deșeuri, așa cum a anunțat deja europarlamentarul Corina Crețu, putem  accesa bani de la Fondul de Mediu. Dar trebuie să facem un studiu și să facem un proiect. Pentru bugetul de anul viitor ar trebui să ne gândim la proiecte de durată și cred că și operatorul de salubrizare ar fi de acord așa ceva. Plus că și redevența de la operatorul de salubrizare nu poate fi folosită decât în același domeniu”, a spus Maria Vrînceanu.

Maria Vrînceanu a dorit să afle, mai în glumă, mai în serios, dacă edilul se pregătește de alegerile parlamentare: “Legat de Zilele Orașului vreau să felicit echipa din primărie care s-a ocupat de organizare, dar nu pot să felicit PSD-ul care a profitat de această ocazie și și-a făcut campanie electorală, încă din prima zi a manifestărilor, prin lansarea domnului primar la alegerile parlamentare din 2020, de către doamna senator Arcan”.

“Avem oferte foarte multe pe acest domeniu al colectării deșeurilor. Într-adevăr, prețul unei asemenea platforme este în jur de 7.000 de euro, dar în bugetul local nu am avut alocați bani pentru așa ceva, pentru că am așteptat noul operator. Este vorba de un sistem hidraulic la acest tip de platforme și anul viitor, banii de pe redevență cu siguranță vor fi investiți pentru acest sistem. Cu privire la lansarea mea la alegerile parlamentare, cu siguranță doamna senator a glumit. Vă asigur că este prea devreme pentru a anunța așa ceva, dar orice este posibil”, a răspuns primarul Daniel Harpa. (C.T. STURZU)

pietricica turism

Lasă un răspuns