Acasă Actual Parastas pentru victimele comunismului. Galerie foto

Parastas pentru victimele comunismului. Galerie foto

Luni dimineață, la troița din fața cimitirului Eternitatea din Roman, a avut loc o slujbă de parastas pentru toți cei care, sub o formă sau alta, au avut de suferit pentru ideile lor, dar și pentru că au mărturisit credința ortodoxă și valorile creștinești în perioada regimului totalitar comunist. Cu acest prilej a fost sfințită troița care a fost confecționată și amplasată în fața cimitirului prin grija medicului romașcan Ursu Florentina Georgeta.

Evenimentul s-a înscris în tematica manifestărilor din acest an declarat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului”. La eveniment au participat membri ai Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Roman, elevi de la câteva școli și licee romașcane, iar slujba a fost oficiată de sobor de preoți.

Despre cei osândiți pe nedrept în temnițele din perioada regimului totalitar au cuvântat preotul arhimandrit Andrei și Mazăre Petru, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Roman: „Aceasta este doua acțiune de comemorare a victimelor regimului communist la care participăm. În data de 21 octombrie am organizat și noi, membrii asociației noastre, un parastas în pădurea Dealul Mărului, unde au fost dezgropate 12 oseminte ale unor oameni executați de comuniști în anii 1949 – 1950, oseminte care acum se odihnesc în curtea bisericii din Gâdinți. Ce să spun eu despre ce a fost atunci? Nu se poate spune; cine nu a fost acolo nu-și poate închipui… Așa încât mai uitați-vă prin cărți, dragi tineri, ca să mai aflați cum a fost istoria. Mulțumim Protopopiatului Roman că a organizat acest parastas. Dumnezeu să-I ierte pe cei care nu mai sunt printre noi.”

(D.A.)

Lasă un răspuns