Acasă Actual Prezumția de nevinovăție și cetățenia de onoare la Roman

Prezumția de nevinovăție și cetățenia de onoare la Roman

Cetățeanul care s-a făcut vrednic de a primi titlul de ”Cetățean de onoare al Romanului” se bucură de niște ”favoruri” acordate de comunitate. Acestea sunt cuprinse în Statutul Municipiului Roman astfel:

Laureatul cu titlul de „Cetăţean de Onoare” va fi recompensat prin:

– Diplomă cu titulatura de „Cetăţean de Onoare”, plachetă cu conţinut adecvat și un premiu în valoare de 2500 lei.

– Scutirea plăţii taxelor și impozitelor pentru bunurile imobile și auto aflate în proprietatea titularului și a partenerului legal de viață al acestuia, precum și scutirea de la plata taxelor și impozitelor aferente locului de veci, pe toată durata de viață a titularului acestei distincţii și/sau a partenerului legal de viață al acestuia.

– Acces gratuit la manifestările artistice, culturale, sportive și sociale organizate în municipiul Roman.

– În sediul Primăriei Municipiului Roman vor fi expuse portretele tuturor „Cetăţenilor de Onoare”.

– Numele laureaţilor vor fi trecute în „Cartea de Aur” a municipiului, iar fotografiile lor şi câteva succinte consideraţii biografice vor fi păstrate într-un album.”

Oricine se plimbă prin primăria Roman nu întâlnește niciunde nu o ”galerie a cetățenilor de onoare”, dar nici măcar o fotografie expusă, cât despre ”Cartea de Aur” ea este posibil să existe, dar nu e publică…

Rămân prin urmare celelalte avantaje conferite de titlul de ”Cetățean de onoare”.

Introducerea de mai sus este menită să facă mai ușor de înțeles Comunicatul de presă al domnului deputat USR Iulian Bulai, emis luni, 8 ianuarie. Domnia-sa, deși este de acord  să lase justiția să decidă asupra unor acuzații, cere ”ferm” primarului Lucian Micu „să suspende efectele hotărârii prin care medicul clujean Mihai Lucan a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Roman în 2013”. Iată de ce am enumerat, mai sus, ”efectele” hotărârii prin care este conferit cuiva titlul de ”Cetățean de onoare”.

Dar… doctorul Lucan nu locuiește în Roman și deci nu beneficiază de scutire de taxe și  impozite; nu are loc de veci în Cimitirul romașcan și deci nu are nici de aici vreun avantaj… Cât despre accesul gratuit la manifestări culturale ori sportive din Roman, la acestea sigur doctorul Mihai Lucan nu a participat vreodată.

Așadar solicitarea domnului deputat de a se suspenda efectele hotărârii este cel puțin stranie, fiindcă aceste efecte nu există. Dar iată ”in extenso” luarea de poziție a domnului deputat Bulai.

„COMUNICAT DE PRESĂ

Deputatul USR Iulian Bulai cere suspendarea hotărârii prin care medicul Mihai Lucan a devenit cetățean de onoare al municipiului Roman

Deputatul USR Iulian Bulai solicită public primarului Muncipiului Roman, Lucian Micu, și membrilor Consiliului Local Roman să suspende efectele hotărârii prin care medicul clujean Mihai Lucan a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Roman în 2013.

DIICOT îl acuză pe medicul urolog Mihai Lucan că ar fi delapidat Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, cauzând un prejudiciu de peste un milion de euro. Totodată, ancheta declanșată de procurori a scos la iveală alte informații despre metodele de lucru ale medicului clujean.

Fiind deputat nemțean, cer ferm ca Primăria Municipiului Roman să ia o decizie în privința titlului de cetățean de onoare pe care i l-a acordat în 2013 medicului urolog Mihai Lucan. Ultimele informații apărute în spațiul public ne demonstrează că un astfel de personaj nu poate onora cu nimic municipiul Roman. Sunt de acord că trebuie să lăsăm justiția să decidă asupra acuzațiilor care i se aduc și să le clarifice, dar până la acel moment, consider că se impune suspendarea acelei decizii prin care Consiliul Local Roman, în urmă cu aproximativ cinci ani, l-a numit cetățean de onoare pe medicul Lucan. Același lucru ar trebui să se întâmple și la Cluj Napoca și la Botoșani, unde medicul a primit distincții similare. Domnul doctor Lucan a fost un exemplu pentru comunitățile respective prin prisma realizărilor medicale, dar în noile condiții nici nu poate fi vorba de onoare în dreptul numelui dumnealui”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai. 

Potrivit informațiilor publice, singura legătură a medicului Mihai Lucan cu municipiul Roman este faptul că aici și-a petrecut copilîăria, tatăl său, generalul – maior Ioan Lucan, fiind comandant al garnizoanei militare Roman între 1964 și 1981.”

Comunicatul de mai sus a fost remis presei în jurul orei 15:30 – 15:45. La ora aceea domnul Lucian Micu, primarul Romanului, declarase deja – în legătură cu o eventuală reacție a municipalității vis-a-vis de titlul de ”Cetățean de onoare”  acordat medicului Mihai Lucan – că domnia-sa încă mai crede că și în România trebuie să funcționeze prezumția de nevinovăție: „Eu nu sunt adeptul proceselor și execuțiilor publice  și de aceea spun că vom aștepta ca instanțele de judecată să se pronunțe și apoi, când va fi o decizie definitivă și irevocabilă, vom alege soluția cea mai bună.”

Medicului Mihai Lucan, cercetat zilele acestea de către DIICOT pentru delapidare și alte infracțiuni, i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare” al municipiului Roman prin HCL nr. 62 din 14.05.2013, în timpul celui de-al doilea mandat de primar al domnului Laurențiu Leoreanu.

(D.A.)

 

 

Lasă un răspuns