Acasă Actual TRADIȚII Sfântul Teodosie cel Mare – vindecătorul sterilității

TRADIȚII Sfântul Teodosie cel Mare – vindecătorul sterilității

11 ianuarie este ziua de prăznuire a Sfântului Teodosie cel Mare în calendarul creștin-ortodox, cel numit Începătorul Vieţii de Obşte sau Dascălul Pustiei.

Sfântul Teodosie cel Mare s-a născut în Capadocia, spre sfârşitul secolului al V-lea d.H., şi a trăit în Palestina. Sfătuit de Sfântul Simeon Stâlpnicul, el a îmbrăţişat viaţa cea de obşte.

Sfântul Teodosie este cunoscut şi ca făcător de minuni. Tradiţia Bisericii spune că a binecuvântat o femeie ai cărei prunci nu trăiau şi că, la îndemnul ucenicilor săi, foarte bătrân fiind, a mers în câmp şi a alungat lăcustele şi omizile care aduceau foamete şi sărăcie oamenilor. De aceea, Sfântul Teodosie cel Mare era pomenit şi cinstit mai ales de ”oamenii sterpi”, pentru ”a primi rod pântecelui”.

Femeile aflate ”în starea darului” sau însărcinate îl cinsteau pe Sfântul Teodosie cel Mare pentru a avea naştere uşoară.

Crescătorii de animale se rugau Sfântului Teodosie cel Mare pentru ”prăsirea” acestora.

Prin unele zone, Sfântul Teodosie cel Mare era cunoscut ca sfântul ce apără de vise rele şi năluciri, de lingoare, de opăreli şi arsuri și de accidente, în general.

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns