3.000.000 și mai bine de români au semnat de ceva vreme pentru ca în Constituția României, prin modificarea art. 48, să se menționeze clar definiția căsătoriei ca fiind „uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”, .
La Piatra-Neamț, sâmbătă, 24 martie, s-a desfășurat un simpozion organizat de Coaliția pentru Familie la care s-a prezentat stadiul acestui demers și ce fac politicienii pentru sprijinirea inițiativei. În paralel cu manifestări similare organizate la Oradea și Sibiu.
La evenimentul care a avut loc în sala „Ion Creangă” a Consiliului Județean Neamț au participat preotul profesor universitar doctor Stelian Tofană, deputatul Titus Corlățean – unul din inițiatorii proiectului de modificare a Constituției, deputatul Alexandru Băișanu – primul din România care a atras atenția opiniei publice asupra pericolului globalizării față de tradiția moral-creștină a românilor, deputatul Daniel Gheorghe – promotor al familiei tradiționale, avocata Ana Maria Săcrieru – din partea Coaliției pentru Familie, fostul deputat Mircea Roșca, și, nu în ultimul rând, pastorul Liviu Axinte, organizatorul simpozionului. Dintre locali au fost vizibii deputatul Mugur Cozmanciuc și Constantin Teodorescu, plus Dragoș Chitic, venit în exercițiul funcțiunii, să oficieze, simbolic, o cununie. Probabil din cauza emoțiilor, la rostirea cadrului legal în care familia este protejată în societatea românească, primarul Dragoș Chitic a apelat la ochelari pentru a cita exact articolele din Codul Civil. „Am vrut astfel să îmbinăm teoria cu practica și la un mod vizibil să definim ceea ce este și vrem să rămână familia. Domnule primar, vă fac o urare: data viitoare, când va fi cazul să mai oficiați o căsătorie, să fie discursul modificat și-n loc de căsătoria liber consimțită între soți, să fie trecut căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”, a punctat, ca să fie clar scopul adunării, pastorul Liviu Axinte.
Senatorul Titus Corlățean, semnatarul mai multor demersuri în Parlament pe această temă și a unei interpelări adresată premierului Viorica Dăncilă referitoare la promovarea ideologiei transgender în sistemul românesc de învățământ, a spus: „Ei au încercat să lovească în rădăcina divină a familiei, cea formată din bărbat și femeie, deși inclusiv atitudinea și discursurile părinților fondatori ai Europei au fost profund creștine. Acum, este acest val de secularizare care scoate Credința, Religia, Biserica din spațiul public. Este o intervenție brutală, în care se legalizează căsătoriile între persoanele de același sex. Ceea ce se întâmplă astăzi legat de bătălia pentru a promova un referendum pentru modificarea Constituției și a garanta sprijinul Statului pentru familia constituită pe uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie contrazice valul european care s-a creat în ultimii ani. Cu toate presiunile existente și cozile de topor din interiorul țării pe care le știm și le cunoaștem”.
Avocata Ana Maria Săcrieru, purtătoarea de cuvânt a Coaliției pentru Familie, a arătat: „Îmi revine partea de-a spune ceva legat de realitatea juridică în care trăim și care demonstrează că nu doar familia este atacată, ci și însăși ființa omului. Convenția de la Istambul, ratificată de România în mai 2016, conține o definiție extrem de importantă care spune că „genul nu este cel biologic, ci cel pe care noi ni-l asumăm” și este urmată de două articole extrem de grave: România se obligă, ca stat semnatar, să „schimbe modele sociale, culturale, de comportament bazate pe rolurile stereotipe bărbat – femeie”, iar al doilea articol este acela potrivit căruia „România se obligă să introducă materiale suficiente didactice în educația școlară privind rolurile nestereotipe de gen”, adică nu cele bărbat – femeie. Aceasta este realitatea juridică în care noi trăim! Dacă noi l-am auzit pe părintele Tofană spunând că omul este chipul lui Dumnezeu, elevii din Vrancea acum două săptămâni și cei din București pe 19 ianuarie au auzit că omul poate fi orice vrea el: astăzi heterosexual, mâine homosexual, poimâine iarăși heterosexual și tot așa. Aceasta este consecința unei realități juridice pe care o trăim! Aceasta nu mai este un pericol iminent al zilei de mâine, ci este ceva ce ni se întâmplă acum!”.
Evenimentul de sâmbătă s-a concretizat în adoptarea Declarației manifest Piatra-Neamț 2018 care, între altele, subliniază: „Sunt oameni din viața politică, socială, religioasă și laică ce cred că familia tradițională este factorul de continuitate și echilibru al societății. Vrem să transmitem cu fermitate că românii încă mai cred că familia formată dintr-un bărbat și o femeie este și va rămâne celula de bază a societății, iar viitorul României este asigurat doar dacă se respectă acest concept lăsat de Dumnezeu de la întemeierea lumii”.
La finalul evenimentului, Liviu Axinte a invitat participanții să se alăture Marșului pentru Viață organizat de Protopopiatului Piatra-Neamț în colaborare cu ATOR, Protopopiatul Roznov și Asociația „Datina Stăbună”.
C.I., Foto: Ștefan Dan