ACTUALIZARE: Dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț ne-a declarat astăzi, 2 mai, că deocamdată inspectorii au dispus furnizorului care asigură hrana copiilor și școlii să facă igienizare și dezinfecție zilnică: “S-au recoltat probe de pe suprafețe, aeromicrofloră, probă de aliment, rezultatele analizelor microbiologice vor fi gata vineri (n.n. – 4 mai). S-au luat probe și de la sala de mese, și de la furnizor, examenele fizice au ieșit bine. Reclamațiile se referă la condițiile și meniurile servite. Inspectorii n-au găsit la ziua controlului motive pentru suspendarea sau închiderea activității furnizorului. S-a recomandat furnizorului și școlii să intensifice curățenia, măsurile de dezinfecție curentă la transportul alimentelor, la servirea meselor. Iar școala să facă dezinfecție riguroasă a suprafețelor. S-a cerut examen coproparazitologic la copiii din clasa respectivă, examenul să se facă la noi, la DSP. În ultimele două săptămâni nu au fost copii internați în spital și nici consulturi la Pediatrie, de la această unitate școlară, am verificat”.
Astăzi, doar copiii din clasa unde sunt părinți nemulțumiți au mâncat de la alt furnizor, restul primind mâncare tot de la Fundația „Împreună pentru Solidaritate Socială”, potrivit părintelui Petru Munteanu, directorul fundației. “Noi nu spunem nimic până vineri, când vin rezultatele de la DSP. Astăzi am livrat mâncare copiilor, doar clasa de unde sunt reclamații a mâncat de la furnizorul care era înainte”.
Furnizor care a trebuit să renunțe la contract, după ce DSP-ul a dovedit că a servit copiilor brânză cu E.coli pe care a cumpărat-o dintr-un hipermarket. (C.I.)
ŞTIRE INIŢIALĂ: Două reclamații au fost înregistrate zilele trecute la DSP Neamț, în care părinți nemulțumiți susțin că li s-au îmbolnăvit copiii după ce au mâncat la școală. La Școala Gimnazială ”Nicu Albu” din Piatra Neamț. Părinții cred că de vină este mâncarea furnizată de Fundația ”Împreună pentru Solidaritate Socială”.
Vineri, 27 aprilie, inspectorii sanitari și cei sanitar-veterinari au controlat furnizorul și au prelevat mai multe probe. Directorul fundației, părintele Petru Munteanu, spune că, din luna decembrie 2017, de când fundația furnizează mâncarea la școala ”Nicu Albu”, și până acum, nu au fost reclamații, nici de la celelalte unități de învățământ unde asigură catering. ”Până acum nu au fost reclamații, la sala de mese a școlii 10 este un registru pentru reclamații și sugestii unde oricine își poate exprima nemulțumirile legate de meniu. Așteptăm rezultatele de la Direcția de Sănătate Publică Neamț și de la Direcția Sanitar-Veterinară și regretăm acest incident, noi nu vrem să sufere copiii. Au fost două reclamații ale părinților de la Școala 10, a venit controlul la noi, la bucătărie, au luat probe, vineri a fost controlul, ne-au luat amprente, au luat probe din toată mâncarea, nu doar din meniul pentru școala 10. Urmează să primim rezultatele după vacanța de 1 Mai, cred. Noi, prin contractul pe care l-am încheiat iarna aceasta cu Școala 10, am asigurat igienizarea sălilor de mese de la școală, autovehiculul cu care transportăm mâncarea este igienizat zilnic”.
Inspectorii DSP n-a fost în control doar la furnizorul de mâncare, ci și la școală, unde, însoțiți de asistenta medicală a unității, au mers în clasa unde s-au înregistrat cei mai mulți copii bolnavi și au împărțit recipiente pentru recoltarea analizelor specifice. Toți părinții au fost avertizați că, dacă miercuri dimineața, nu prezintă avizul epidemiologic și rezultatul analizelor coproparazitologice ale copiilor, aceștia nu vor avea acces la ore. Până nu vin cu hârtiile, desigur.
Între timp, a intervenit minivacanța bugetară, așa că toate rămân pentru miercuri dimineața.
Brândușa Dediu, purtătorul de cuvânt al fundației, declară că serviciile de catering sunt autorizate: ”Avem acreditare pentru serviciile de catering, avem autorizație sanitar-veterinară pentru mijloacele de transport ale hranei, din luna februarie a acestui an. Noi avem contracte de catering nu doar cu școala 10, mai avem cu două școli și o grădiniță din Piatra Neamț și nu am avut probleme”.
Episodul actual vine după ce, în noiembrie 2017, furnizorul de atunci a servit copiilor și cadrelor didactice la masa de prânz brânză de vaci cu E-coli procurată de la un hipermarket (detalii aici). Contractul acela a fost reziliat, iar Asociația Părinților de la Școala ”Nicu Albu” a încheiat un alt contract, cu Fundația ”Împreună pentru Solidaritate Socială”. (C.I.)
4 comentarii
Suntem o tara de cretini.de ce tb sa inchei contract cu o firma de cateting cand avem atatea licee care au cantine si ar putea face mancare pt.toate scolile din oras? Cine verifica si trimite la laborator zilnic mancarea gatita pt. copii ?! De ce sa umflam buzunarele unor afaceristi care traiesc pe spinarea unor copii?! Firmele astea au imbolnavit foarte multi copii.nimeni nu le verifica!!!
Cine servește mâncarea? În ce fel sunt spălate farfuriile și tacâmurile? Spațiile numite săli de mese, cantine șamd sunt conforme? Întreb și eu.
O altă găselniță de a înlătura furnizorul… Identică tactica, nu vi se pare?
Mai conteaza,furnizorul? Aici este vb de sanatatea copiilor si atat!