Acasă Actual Justiția în acțiune: o căpiță incendiată face exact cât 43.000 de hectare...

Justiția în acțiune: o căpiță incendiată face exact cât 43.000 de hectare de pădure

Dură justiție la Judecătoria Roman. O demonstrează o sentință pronunțată în ziua de 15 iunie și pusă în executarea pe 9 iulie, conform căreia un bărbat a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare, pentru că a incendiat o căpiță de fân. Spre comparație, exact aceeași pedeapsă a primit Viorel Hrebenciuc, judecat pentru trafic de influență, în dosarul în care au fost retrocedate ilegal 43.000 de hectare de pădure.

Revenind la Vasile Surugiu, în vârstă de 42 de ani, din Sagna, acesta a aprins o căpiță de fân din apropierea unei locuințe din satul Chicerea, ”creând un prejudiciu de 1.000 de lei”, după cum precizează IPJ Neamț.

Judecătorul a decis: ”Condamnă pe inculpatul Surugiu Vasile, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare, în condiţiile art. 375 şi art. 396 alin. 10 din noul Cod de procedură penală (NCPP). Potrivit art. 67 alin. 1 NCP aplică inculpatului pedeapsa complementară constând în interzicerea exerciţiului drepturilor enunţate de art. 66 alin. 1 lit. a, b, n NCP (respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a comunica cu persoana vătămată Benchea Elena ori de a se apropia la mai puţin de 50 m de aceasta) pe o durată de 2 (doi) ani. (…) În temeiul art. 112 alin. 1 lit. b NCP ia măsura de siguranţă a confiscării speciale de la inculpat a bunului utilizat la comiterea infracţiunii, depus la Camera de corpuri delicte a Poliţiei mun. Roman conform dovezii seria H nr. 0246599 din 9 februarie 2018, respectiv o brichetă din material plastic cu modele florale de culoare mov, în lungime de 8 cm şi lăţimea de 2 cm”. Sentința, fiind executorie cu privire la măsura preventivă, a și fost pusă în aplicare, iar bărbatul a fost escortat la Penitenciarul Bacău.

Dincolo de partea ridicolă, cu ”măsura de siguranță” a confiscării brichetei, sentința este foarte dură și prin faptul că a trebuit pusă imediat în aplicare. Deci omul este în pușcărie pentru o pagubă de 1.000 de lei.

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care procurorii DNA au cerut 12 ani de închisoare, a primit doar 2, iar sentința nu este definitivă, nici executorie. Dosarul lui este legat de retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în care sunt implicate 17 persoane, beneficiarul final fiind Paltin Sturdza, condamnat la 3 ani, cam cât o căpiță jumătate, dacă păstrăm proporțiile. Marele noroc al lui Hrebenciuc a fost că procesul lui nu s-a judecat la Roman, firește. (C.M.)

Lasă un răspuns