De unde aveţi pasiunea pentru fotbal?
– Pasiunea pentru fotbal o am de la tatăl meu, care m-a împins către acest sport. Îmi aduc aminte de vremurile de atunci, cum mergeam să vedem meciurile de la campionatul mondial aproape de releul Pietricica.
Cum v-ați caracteriza ca antrenor?
– Sunt un antrenor care tot timpul vrea să câştige, indiferent de campionatul unde antrenez.
Ce relație aveți cu jucătorii?
– Relaţia mea cu jucătorii este una bazată pe respect reciproc şi disciplină.
Cât de strict sunteți cu programul jucătorilor din afara antrenamentelor?
– Nu consider că sunt foarte strict cu programul jucătorilor, dar aş vrea să ştiu cum se distrează, ce mănâncă , când se odihnesc în timpul lor liber, mai ales în perioada competiţională.
Cum ar trebui să fie jucătorul perfect?
– Jucătorul perfect ar trebui să aibă toate calităţile necesare atât jocului ofensiv, cât şi celui defensiv.
Dacă aţi evoluat ca jucător, la ce echipe, cu ce rezultate?
– Ca jucător am evoluat la Apemin Borsec, Petrolul Moineşti, FC Ceahlăul, CFR Paşcani, Cimentul Bicaz, Speranţa Răuceşti. Nu cu rezultate mari, ci doar cu promovări la nivelul Ligii a II-a şi a III-a.
Aţi mai antrenat şi alte echipe? Cu ce rezultate?
– În scurta mea carieră, am antrenat la nivelul Ligii a III-a, obţinând un loc 5 cu Cetatea Târgu Neamţ şi la nivelul Ligii a IV-a, cu o promovare frumoasă, cu Speranţa Răuceşti.
Jucătorii care vă plac cel mai mult, din România şi din străinătate.
– Jucători din România – Budescu, iar din străinatate – Mbappe.
Antrenorii care vă plac cel mai mult, din România şi din străinătate.
– Antrenori din România – Dan Petrescu, iar din străinătate – Guardiola.
Ce echipă visați să antrenați?
– Nu visez să antrenez o echipă anume, doar să învăţ şi să evoluez.
Fotbalul românesc este într-unul dintre momentele sale cele mai dificile. Ce soluţii aţi propune pentru revitalizarea acestui sport?
– Investirea în juniori şi aplicarea unei legi a sportului favorabilă autorităţilor locale. Nu văd de ce le este frică să investească în juniori şi în echipele de seniori atâta timp cât există transparenţă.
Cum apreciaţi starea fotbalului în judeţul Neamţ?
– Starea fotbalului din judeţul Neamţ este bazată mai mult pe orgolii personale decât pe criteriul sportiv. Unele dintre echipe nu pot accepta înfrângerea şi recunoaşterea celui mai bun. Noi, Speranţa Răuceşti, am promovat, dar asta nu înseamnă că formaţiile care au câştigat campionatele următoare nu au fost la fel de bune sau chiar mai bune.
La nivelul competiţiilor judeţene, aţi miza pe finanţarea de la bugetul local, sponsorizări de la firme locale sau ambele?
– Ambele.
În fotbalul mic cum i se mai spune sunt binevenite implanturile de jucători din alte localităţi sau ar trebui să fie folosiţi doar localnicii?
– Dacă vrei să ai rezultate nu poţi să mergi numai pe jucători localnici, pentru că nu ai de unde să-i iei. Tineretul din ziua de astăzi este preocupat de alte activităţi decât sportul în general.
În Neamţ nu sunt echipe în toate localităţile urbane şi nici în cele rurale cu bugete mai consistente? Cum se explică paradoxul?
– Este o întrebare grea, la care aş prefera să nu răspund, din cauza poziţiei actuale pe care o ocup (*).
Credeţi că politicul se amestecă în fotbal, în sport în general? Care sunt efectele?
– Prefer, de asemenea, să nu răspund (*).
(*) Daniel Zavate este ofiţer-instructor sportiv în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita
Speranţa Răuceşti în sezonul 2017-2018: ştiute şi mai puţin ştiute!
- Speranţa Răuceşti este singura formaţie din Liga a IV-a, care a reuşit, în sezonul trecut, să învingă atât campioana CSM Ceahlăul Piatra Neamţ, cât şi fosta campioană Enadani (Teiul) Poiana Teiului. Pe 24 septembrie 2017, Speranţa Răuceşti obţinea o victorie muncită, pe teren propriu, în faţa campioanei Enadani (Teiul) Poiana Teiului, cu scorul de 2-1 (1-1). Au marcat pentru echipa din Răuceşti: Marius Cucoş şi Cristian Borcilă. Ulterior, din cauza retragerii formaţiei din Poiana Teiului, rezultatul a fost anulat, dar rămâne totuşi în memoria suporterilor. Partida a rămas celebră, deoarece antrenorul Speranţei Răuceşti, Daniel Zavate, care nu a fost prezent la meci, a spus că, dacă echipa sa va câştiga, va scrie rezultatul pe Turnul Eiffel. Pe 22 aprilie 2018, Speranţa Răuceşti învingea, tot pe teren propriu, lidera din acel moment a Ligii a IV-a şi viitoarea campioană, CSM Ceahlăul Piatra Neamţ, tot cu scorul de 2-1 (2-0). Au marcat pentru formaţia din Răuceşti: Radu Miron şi Marian Alexii.
* Deşi nu a reuşit calificarea în play-off, o premieră neplăcută, formaţia din Răuceşti a fost foarte aproape de acest deziderat. Speranţa a pierdut meciul de pe terenul Victoriei Horia (scor 0-1), dar ambii antrenori, Daniel Zavate şi Bogdan Găucan, au remarcat cele două situaţii în care mingiile şutate de atacanţii formaţiei din Răuceşti au lovit barele porţii. E vorba de barele aceleaşi porţi. Mai mult decât atât, este vorba de barele porţii cu care CSM Ceahlăul Piatra Neamţ a obţinut, în play-off, o victorie la “masa verde” pe terenul Victoriei Horia.
- Speranţa Răuceşti a avut evoluţii extrem de… agitate cu Voinţa Ion Creangă. În campionat, formaţia din Răuceşti a câştigat ambele meciuri: 2-1, în deplasare (Radu Miron şi Marius Cucoş) şi 5-2, pe teren propriu (Radu Miron – 2, George Leonte, Marius Cucoş şi Florin Sobariu). În Cupa României (semifinale-faza judeţeană) în schimb, echipa din Ion Creangă a ieşit învingătoare, lăsând şi o amintire greu de uitat pe terenul din Răuceşti. Voinţa a învins cu 3-2 acasă (George Leonte şi Ionuţ Afloarei) şi cu… 6-2 în deplasare (Marius Cucoş şi George Leonte).
* Speranţa Răuceşti a pierdut ambele partide cu Victoria Horia (0-2, acasă şi 0-1, în deplasare), fapt ce pare a fi reprezentat factorul decisiv în ratarea play-off-ului. Unicul rezultat pozitiv din sezonul trecut în faţa echipei din Horia a fost realizat într-un meci amical pe “sinteticul” de la stadionul “Ceahlăul”. Duminică, 11 martie, chiar înaintea debutului returului, cele două echipe au încheiat la egalitate, scor 3-3 (2-1). (Marcel CONSTANTINESCU)