Înarmați cu saci menajeri de mari dimensiuni, oamenii din blocul D5 s-au apucat să strângă bucățile de moloz, obiectele care nu mai pot fi folosite, ușile sfârtecate de explozie, ca să pregătească terenul pentru meseriașii ce urmează să le refacă apartamentele. În vreme ce unii sunt mulțumiți că au scăpat cu locuințele intacte, cei de la etajele III și IV, unde s-a propagat incendiul, nu știu dacă și în ce măsură vor reuși să suporte cheltuielile de renovare, mai ales că sunt pereți despărțitori care trebuie refăcuți în totalitate. La parter este, de asemenea un apartament afectat, situat sub cel în care s-a produs explozia. Apa a ajuns până la jumătatea gambei, iar parchetul a fost distrus în toate cele 3 camere. Plus un pat, care având rama din placaj, s-a curbat pur și simplu.
”Nu e nimeni să se ocupe de toate lucrurile în același timp, organizat. Am cerut un container mare, de 20 de ori am sunat și mi s-a spus că este contra cost, până la urmă ne-au adus un prăpădit de container mic. Nu ne-au adus o toaleta ecologică, suntem atâția oameni care facem curat, nu avem unde ne duce. Conductele de apă din bloc sunt topite, nu se poate folosi baia”, s-a plâns un locatar de la etajul IV.
”Primarul Chitic a venit aici când era incendiul în desfășurare și a promis că ne ajută cu tot ce este nevoie. Ieri, însă, nimeni nu a reușit să mai de el, pentru că tot timpul era în ședință. De la asistență socială, ni s-a spus că ni se vor acorda ajutoare de urgență, în funcție de venituri, și să strângem, banii ăia, să refacem acoperișul. Nimeni nu știe câți bani, dar e deja nedrept din start, în condițiile în care plătim impozit la fel. Trebuie verificată instalația de gaz – firmă privată, trebuie refăcută instalația electrică – tot firmă privată, trebuie plătită expertiza să vedem dacă construcția e ok, trebuie luate resturile de acoperiș – firmă privată specializată pentru deșeuri periculoase, ni s-a atras atenția să nu punem azbest în containerul adus de primărie. Toate costă foarte mult”, a declarat Andrei Macovei, un tânăr a cărui casă a scăpat cu bine după explozie.
”Eu am să iau un par și am să mă duc la primărie, să dau în stânga și în dreapta și, mai ales, în primar”, a spus, hotărât, un bărbat care tocmai își scotea parchetul din casă. ”Nu se poate să fii în anul 2018 și să nu ai un model de acțiune în asemenea situații, mai ales că a mai ars un acoperiș de bloc în orașul ăsta. Păi, de-a doua zi trebuia să aducă oameni, firme, mama lui de primar! că dacă se întâmpla în blocul în care locuia el, tot orașul era acolo imediat și în două săptămâni totul era refăcut!
Așa, dacă s-a întâmplat la niște proști de rând, care nici n-au vreo vină pe deasupra, îi lasă să se descurce cum pot, pe cont propriu, și să se zbată care cu cine mai cunoaște și unde poate da un telefon să mai afle vreo informație”. (C.M.)
P.S.: Primăria Piatra Neamț a anunțat că va da 50.000 de lei locatarilor afectați de explozie. Detalii aici.