– Ați preluat PSD Piatra Neamț acum cât timp?
– Un an și o lună. În aprilie 2010.
– Dacă ar fi să trageți o linie acum,una punctată?
– E bine. Satisfacția cea mai mare este că, deși este foarte mult de muncă fiind la al doilea tur de opoziție, încă sunt foarte mulți implicați. Și mă refer aici la masa pesedistă, președinți de organizații, membrii, tinerii. Chiar sunt foarte mulți tineri care vin să ni se alăture. Există, și e neașteptat pentru perioada de deziluzii și sărăcie în care suntem, există zvâcnetul pur idealist, fără nici o intenție materialistă. Cred că asta se întâmplă în primul rând la un partid de stânga.
– Cine preia o funcție nouă, mai ales una de conducere, în general strigă “trista moștenire”. E și cazul dvs?
– Nu. Am rezolvat-o. Ce a însemnat crearea efectivă a departamentelor care să funcționeze, o evidență clară, le-am făcut. La nivelul municipiului Piatra Neamț am constituit departamentele de specialitate chiar înainte să se constituie la nivel central. Acum, la centru sunt mai multe, dar noi avem departamentul economic, de care răspunde Neculai Timaru, departamentul social de care se ocupă Mihai Hanganu, departamentul pentru cultură, de care răspunde Cristian Livescu și departamentul comunicare, unde e Cristian Ichim. Avem, în același timp, organizații de femei, de tineret, de pensionari, care au început să funcționeze cu adevărat, în care oamenii chiar se implică. Ce e bine e că în această perioadă am reușit să creez o relație de comunicare, de colaborare cu sindicatele și asociațiile. Încercăm să ne sprijinim reciproc, pentru că și aici sunt foarte multe probleme. La sediul partidului avem un program stabilit ca să comunicăm și cu cetățenii, cu simpatizanții și membrii noștri. Avem Biroul consilierului local, Biroul de asistență socială, iar în iulie vrem să înființăm două-trei noi birouri de asistență și îndrumare și în alte domenii. Mă refer la proiecte europene sau probleme de zi cu zi ale oamenilor din oraș. Vrem, prin organizația de femei, să înființăm un birou de logopedie, pentru că problema ia amploare în rândul preșcolarilor și, din păcate, sistemul de învățământ și de sănătate nu asigură capacitatea depistării problemelor de dezvoltare de acest tip la copilul mic. Bineînțeles, aceste activități au ca scop sprijinul și îndrumarea celor interesați. Trăim într-o perioadă în care grija pentru om s-a transformat în slogan. Cunoașterea nevoilor oamenilor permite adaptarea actului politic la acestea. Un partid care ființează doar pentru orgoliul conducătorului, doar pentru interese obscure, un partid ce are ca manifestări promisiuni sforăitoare, este sortit eșecului. Cred că perioada experimentelor politice pe spinarea românilor trebuie să ia sfârșit. Politicienii trebuie să se supună legilor democrației, să-și asume sancționarea la vot, dar mai ales să-și asume răspunderea pentru calitatea actului politic. Politica trebuie făcută cu oameni și pentru oameni. Acesta este scopul meu ca președinte al PSD Piatra Neamț.
– Sînteți partid de opoziție într-un oraș predominant portocaliu.
– Noțiunea de opoziție în Piatra Neamț chiar se aplică. Chiar ne simțim în opoziție în Piatra Neamț. Și în județ, dar mai ales în Piatra, unde, datorită votului mai mult sau mai puțin liber exprimat, consilierii locali ai opoziției sînt minoritari și e normal să fie auziți mai greu. Iar când se fac auziți sunt acuzați de declarații politice, nu de bune intenții. De aceea am deschis cabinetul consilierului local. De altfel, eu am propus acest lucru încă din campania electorală de la alegerile locale. L-am făcut funcțional. Acum, pe baza propunerilor venite din partea cetățenilor, avem multe materiale care vor fi înaintate ca propuneri administrației locale și sperăm să existe și dorința de a rezolva măcar părți din ele. Eu, personal, în încercarea de a înțelege problemele cetățenilor, am fost la fața locului, în zonele în care mi-au fost semnalate situații deosebite. Am încercat și la nivelul autorității locale să rezolv aceste problemă, dar pe cont propriu e foarte greu, pentru că susținerea financiară pentru rezolvare e strict la mîna administrației. Noi am rezolvat ce s-a putut, probleme sociale, donații, sprijin, relații, informații. Cât am putut, ne-am implicat. Multe din acțiunile noastre nu sunt cunoscute pentru că am considerat normal să ne implicăm, nu să ne lăudăm. Chiar și în opoziție, un partid de stînga nu are voie să se rupă de necazurile celor cărora le reprezintă și le apără interesele. Din păcate, pârghiile democrației originale impuse de actuala putere ne limitează acțiunea. Asta nu înseamnă că PSD nu cunoaște toate problemele din învățământ, sănătate, economie sau agricultură, dar mai ales sărăcia cruntă și umilitoare la care sunt supuși românii. Lipsa de speranță, disperarea și dezamăgirea românilor nu pot fi înlăturate decât prin programe coerente și asumate, de stânga. Românii nu sunt nici “leneși”, nici “tâmpiți”, cum au fost catalogați de dl. nostru președinte, sunt doar resemnați. Eu sper să devină și conștienți de propria lor putere, atunci când va veni ziua votului.
– Asta ar fi agenda politică. Profesional, sînteți un mic întreprinzător într-o perioadă de criză, de recesiune în care nu știm când am intrat, dar din care tot ieșim.
– Sunt un mic întreprinzător între cei mulți care se chinuie să supraviețuiască, din cei care țin bugetul țării și pentru care guvernul nu manifestă interes, unul din cei care au foarte multe obligații și drepturi mai deloc. Ieșirea din recesiune s-a dovedit și se dovedește doar un laitmotiv din campania de partid a domnului Boc. Consider că în România, dacă nu se vor lua măsuri directe și cu impact asupra factorului economic, abia acum urmează perioada de criză adevărată.
– De ce ar fi nevoie?
– Cred că e nevoie de ce era nevoie și în momentul în care s-a descoperit că suntem în criză. Dincolo de reducerea cheltuielilor, trebuie luate și măsuri pentru dezvoltarea economică. Premisele în această perioadă chiar ar fi permis atragerea investițiilor străine și dezvoltarea întreprinzătorilor români, dacă exista o coerență în actul legislativ și dacă se punea pe primul plan dezvoltarea factorului economic. Celelalte țări au luat măsuri pentru dezvoltarea firmelor private. La noi nu numai că nu s-a luat nici o măsură, ba din contră. Creșterea TVA, impozitarea cunoscută drept forfetară, acel impozit minim, creșterea obligațiilor fiscale la bugetele locale, șomajul, toate au afectat direct posibilitățile firmelor mici și mijlocii de funcționare. Programul economic prezentat de USL, în care sunt vizibile influențele PSD, este sustenabil și ar putea reprezenta o nouă relansare economică. În momentul de față avem cele mai mari contribuții la salarii din Europa, putere de cumpărare în cădere liberă, afectată de lipsa locurilor de muncă și inflație, avem evaziune și lipsa unei protecții interne, cel puțin pe industria ușoară. Dar e valabil pentru toate. Avem o lipsă de lichidități și o înăsprire a condițiilor de creditare drept pentru care orice posibilitate de dezvoltare în mediul privat e blocată. Dacă se va aplica și o liberalizare a taxelor și impozitelor locale, respectiv lăsarea acestora la latitudinea administrațiilor locale, acest blocaj se va accentua.
– Și alternativele oferite de USL?
– Micșorarea poverii fiscale, încurajarea liberei inițiative, simplificarea birocrației care sperie și tracasează investitorul român sau străin depotrivă, legislație fiscală stabilă.
– Credeți că vor convinge?
– Pe cei care lucrează direct și se izbesc zilnic de aceste probleme, i-au convins deja. Având în vedere rezultatul acestui program – crearea locurilor de muncă -, cred că aria celor care vor fi convinși va fi mult mai mare. Eu sper să-i convingă inclusiv stabilitatea de care s-a dat dovadă în țară în perioada guvernărilor anterioare, perioadă pe care oamenii o cunosc foarte bine.
– Am văzut politicianul, omul de afaceri. Ce face femeia Aurelia Simionică?
– Multe. Toate treburile domestice, de rutină, pe care le face orice femeie și care nu se termină niciodată: spălat, călcat, curățenie, mâncare, mai nou mică fermă de păsări și o grădină.
– Nu sunteți adepta menajerei?
– În principiu, nu. O fi de bon ton, dar nu, pentru că programul meu nu-mi permite să coordonez o astfel de activitate. Și pentru că am fixații, și recunosc că le am, cu treburile care sunt de făcut și trebuie făcute într-un anume fel. Așa cum mă descurc de 35 de ani, încă reușesc să țin ritmul și la acest capitol. Pentru grădină apelez la un ajutor. Nu dau cu coasa, totuși. Dar activitățile în aer liber mă relaxează, mă încarcă cu energie, mă rup de tensiunea permanentă în care trăim. Mai satisfac câte-un moft culinar celor dragi, “ceva bun, ca la mama acasă”, nu? Celebrele sărmăluțe, dulciurile unde fiecare are câte-o preferință… Sunt adepta mâncării de acasă, nu a caselor de comenzi. Mâncare proaspătă, făcută în propria bucătărie, cu produse naturale. De asta am și luat inițiativa să-mi organizez propria poiată.
– V-ați specializat pe ceva anume în bucătărie? De regulă, fiecare gospodină are “ceva” care-i iese foarte bine.
– Am învățat din mers și am experimentat până am reușit de toate. Prăjiturile cu fructe și cu ciocolată îmi ies bine, sărmăluțele, cum spuneam. Dar asta nu înseamnă că nu fac șapte feluri de zacuscă și nu prepar porcul de Crăciun.
– Cu ce se mai delectează femeia Aurelia Simionică?
– Pentru sufletul meu relaxarea, acea oră antistres pe care toți medicii o recomandă, dar eu n-am reușit-o încă, înseamnă să citesc. Citesc cu deosebită plăcere beletristică. Presa și legislația sunt sarcină de serviciu. Acum, de exemplu, am început, cu un efort de voință, “Sărbătoarea țapului”, de Llosa. A trebuit să fac un efort de voință pentru că am puțin timp la dispoziție și este o lucrare amplă, care necesită un nivel de concentrare. Mai citesc publicații legate de nutriție și sănătate.
– Scriitor preferat?
– A fost o perioadă recentă Grisham, pe partea de carte de acțiune, dar între timp s-au epuizat aparițiile. Dar sînt mulți, antici, clasici, contemporani. De la Homer la Ibsen, Asimov sau }uțea, fiecare carte m-a marcat și m-a îmbogățit. Doar se spune că suntem suma cărților citite. Păcat că trătim într-o țară în care cultul cititului dispare.
– }ineți la cochetărie?
– Sincer, nu. Întotdeauna pentru mine a fost importantă amenajarea interioară, ca persoană. Designul interior personal, cum ar veni. Nu mă pasionează nici vestimentația, nici programările pe nu știu unde. Mi s-a părut mai important să fac ceva pentru sufletul meu, pentru mintea mea, cînd am puțin timp. Chiar îmi dă o stare de nervozitate să știu că mă duc la nu știu care salon, mi se pare pierdere de timp. De asta mă și vopsesc singură, acasă, că stau cu vopseaua-n cap și între timp mai fac și altceva. Pentru mine noțiunea de frumusețe are alt înțeles decît cel uzual. Sunt oameni pe care poate natura nu i-a înzestrat fizic, dar emană ceva. Există frumusețe unde nu te aștepți. Agreez tot ce a dat Dumnezeu ca frumusețe fizică, dar mai ales morală.
– Și totuși faceți vestimentație.
– Da. La capitolul vestimentație am găsit clienți care au mers pe ideea că haina trebuie să îndeplinească în primul rând condiția de funcționalitate, să fie clasică. Nu mi-am dorit afacere pe trenduri, dar întotdeauna am ținut la calitatea produselor de la firmă.
– Ce vă place și ce nu vă place?
– Cred în muncă, responsabilitate și loialitate. Urăsc minciuna, ipocrizia și hoția.
– Planuri de viitor? Nu ca femeie împlinită, ci ca una care mai are multă treabă?
– La firmă, îmi doresc să depășim perioada de blocaj în care ne zbatem. Politic, aș vrea să reușesc să trag un semnal de alarmă sau să influențez calitatea acesteia, că trebuie întoarsă către oameni. Familial, îmi doresc să am nepoți frumoși. Sănătoși, în primul rând. Și eu să pot să revărs asupra lor tot ce am acumulat în toți anii aceștia.
(Dana OSTAHIE)