Începând cu data de 1 Aprilie 2011, produsele naturiste pot fi comercializate numai dacă ierburile medicinale din componenţa lor sunt omologate pe un sistem similar cu cel folosit la medicamente. Ca să intre în legalitate, companiile din domeniu trebuie să plătească peste 100.000 de euro pentru atestarea fiecărei plante folosită în produsele lor.
“Apocalipsa” plantelor medicinale şi a tratamentelor naturiste pare să fi început vineri, 1 Aprilie. La această dată a intrat în vigoare DIRECTIVA 2004/24/CE din 31 martie 2004. În esenţă, documentul european, cunoscut sub denumirea de “Traditional Herbal Medicinal Products (THMPD)”, act aprobat şi de Guvernul României, impune producătorilor de leacuri naturiste omologarea specială a plantelor medicinale pe care aceştia le folosesc ca materie primă.
Practic, deşi aceste plante au fost folosite de mii de ani în siguranţă şi cu efecte benefice, Uniunea Europeană impune de acum avizarea lor prin proceduri similare cu cele folosite în cazul medicamentelor.
În continuare vă prezentăm câteva din plantele medicinale cu efecte deosebite asupra sănătăţii, specifice acestei perioade a anului – luna mai şi care pot fi găsite încă relativ uşor pe aceste plaiuri minunate româneşti.
Europarlamentarul liberal Norica Nicolai declara la acea vreme că situaţia este extrem de serioasă şi de gravă, totodată, pentru România: “La noi, preţul uriaş al medicamentelor face ca majoritatea românilor să opteze, atît cît pot, pentru tratamente tradiţionale cu plante medicinale. Muşeţelul sau coada-şoricelului sunt singurele leacuri pe care şi le mai permit sute de mii de oameni, iar apropiata lichidare a comercializării lor va da o lovitură cumplită sănătăţii, şi aşa precare, a românilor. Din păcate, dacă nu vom reuşi, iar producătorii români nu se conformează noilor norme europene după data de 1 aprilie 2011, ţara noastră riscă să fie dată în judecată de către marile concerne farmaceutice şi nu e greu de ghicit care ar fi soarta unor asemenea procese”.
1. Muşeţelul te ajută să renunţi la fumat
Vedeta lunii mai este muşeţelul.
Muşeţelul are o serie de beneficii pentru organism: tulburări respiratorii, digestive.
O cană cu infuzie de muşeţel pe zi vă asigură un somn liniştit. Infuzia se prepară dintr-o lingură cu plantă la 250 ml de apă. Se infuzează 5-10 minute.
Aceeaşi infuzie este indicată în afecţiuni precum: amigdalite, faringite, colici, spasme intestinale, diaree, cistite, tulburări menstruale, stres. Şi pentru că are în compoziţie acid nicotinic, o cană din acest ceai, băută dimineaţa, îi ajută pe fumători să renunţe mai uşor la acest viciu. Extern, băile cu muşeţel sunt indicate în stările de epuizare.
Contraindicaţie: Specialistul nostru atrage atenţia că este o greşeală folosirea compreselor cu muşeţel pentru calmarea ochilor care curg, pentru că irita ochii. Totodată, ceaiul de muşeţel este contraindicat femeilor însărcinate.
2. Salcâmul, benefic bolnavilor de ulcer şi gastrită
Infuzia din flori de salcâm (o lingură cu flori la 250 ml de apă, infuzată timp de trei-patru minute) este benefică bolnavilor cu ulcer, gastrită, arsuri stomacale şi balonări. Se poate urma o cură de 20-21 de zile, cu pauză de 10 zile.
De asemenea, aceasta infuzie combate tusea dată de astmul bronşic.
Contraindicaţie: ceaiul din flori de salcâm nu se administrează persoanelor constipate.
3. Păducelul, benefic inimii.
Păducelul are un rol esenţial în protejarea inimii. Conţine substanţe cu efect calmant, motiv pentru care este recomandat drept un remediu eficient în cardiopatia ischemică, fie ea dureroasă sau nedureroasă, în aritmie, dar și în hipertensiunea arterială.
Se administrează sub formă de infuzie, care se prepară dintr-o linguriţă cu plantă şi 250 ml de apă. Totodată, păducelul este cunoscut şi pentru efectele sale calmante, fiind folosit în tratarea insomniei. De aceea, este indicat, în mod special, persoanelor cardiace, pentru care un somn liniştit şi odihnitor este esenţial.
4. Cruşinul, leac pentru constipaţie şi hemoroizi
Puternic laxativ, cruşinul este administrat pentru tratarea constipaţiei. În acest scop se foloseşte scoarţa de cruşin din care se prepară un decoct: 300 ml de apă în care se adăugă o lingură cu scoarţă. Se fierb 15 minute şi se administrează trei zile consecutiv pe săptămână, pe stomacul gol.
Extern, decoctul se foloseşte în bai de şezut, pentru tratarea hemoroizilor. Pentru decoct se foloseşte o lingură cu scoarţă de cruşin la un litru de apă. Băile trebuie să fie calde, nu fierbinţi.
Contraindicaţie: depăşirea dozei şi a perioadei de administrare poate provoca dureri stomacale.
5. Păpădia, remediu pentru obezitate şi boli hepatice
Una dintre plantele cel mai bogate în vitamina A este păpădia. Dar ea mai conţine vitaminele C si K, calciu, fier, fibra şi potasiu.
Şi pentru că măreşte secreţia biliară, este indicată în unele boli ale ficatului. Totodată, are acţiune diuretică, motiv pentru care este recomandată pentru eliminarea toxinelor din corp.
Ceaiul de păpădie este recomandat şi în combaterea obezităţii / anemiei.
Administrare: sub formă de infuzie, preparata din 50 g de rădăcină şi frunze de păpădie la un litru de apă. Se infuzează 10 minute şi se beau trei căni pe zi. În uz extern, aplicaţiile cu sucul rezultat prin strivirea frunzelor și a tulpinii este eficient în combaterea negilor.
Contraindicaţie: păpădia este contraindicată persoanelor care suferă de ulcer şi gastrită, deoarece poate stimula secreţia de acid gastric.
6. Feriga te scapă de viermi
Rizomii de ferigă vă scapă de paraziţii intestinali. Dacă vă confruntaţi cu această problemă, preparaţi un decoct dintr-o lingură de rizomi mărunţiţi la 250 ml apa. Se fierbe 20 de minute şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol, trei zile consecutiv pe săptămână. Extern, cu acest decoct se fac aplicaţii contra reumatismului.
Cinci alimente miraculoase
Germenii de grâu, drojdia de bere, polenul, iaurtul şi pătrunjelul.
Aceste alimente sunt miraculoase pentru că ele contribuie la asigurarea sănătaţii, la conservarea tinereţii şi la menţinerea în forma fizică perfectă.
1. Germenii de grâu
Germenii de grâu sunt foarte bogaţi în substanţe preţioase şi vitalizante: produşi fosfataţi uşor asimilabili, săruri minerale de fier şi de magneziu în doze foarte ridicate, proteine complete conţinînd toţi acizii indispensabili vieţii, oligoelemente precum cupru, zinc, magneziu, numeroase vitamine printre care A, B1, C, E, PP şi cantităţi însemnate de vitamina C.
Reprezintă un aliment echilibrant, care ar trebui consumat zilnic. Are efecte terapeutice crescute în reumatism, gută, cancer, artrită avansată, stări depresive, probleme digestive cu regularizarea digestiei, este tonic nervos, stimulează nutriţia.
Modul de preparare este următorul: se pun grăunţele de grîu într-o farfurie, după ce au fost spălate, acoperite cu apă timp de 24 de ore. Apoi, se scurg complet de apă şi se stropesc la 6-8 ore, avînd grijă să nu rămînă apă deasupra grăunţelor pentru a nu mucegăi sau putrezi. Cînd grîul a încolţit şi are germenele de 1-2 mm, poate fi consumat.
Modul de administrare este următorul:
– Adulţi: cîte 3 linguri/zi, cîte una înainte de fiecare masă.
– Copii şi bătrîni: cîte 3 linguriţe/zi, cîte una înainte de fiecare masă.
– Sugari (de la 6 luni la 1 an): o linguriţă în 2-3 reprize pe zi.
Grîul germinat se mestecă îndelung, pînă la apariţia gustului dulceag produs de zaharificarea parţială a amidonului.
Pentru persoanele cu dantura deficitară, grîul germinat se pisează în piuliţa de lemn şi apoi se mestecă îndelung.
Pentru bolnavi, sugari şi copii mici, se face un piure în care se adaugă puţină miere.
2. Drojdia de bere
Drojdia de bere este un aliment miraculos datorită combinaţiei echilibrate de substanţe minerale rare, uşor asimilabile. Ea conţine: 50% proteine care sunt uşor digerabile, toţi acizii indispensabili vieții (lisyna, histidina, leucina, fenylamina, cistina, etc.), gluten şi peptide în cantitate foarte ridicată – ce au acţiune în reacţiile de oxido-reducere, în procesele de dezintoxicare şi de rezistenţă la infecţii, lecitine, 14 săruri minerale esenţiale, oligoelemente, 17 vitamine, ergosterol, etc. 100 gr. de drojdie de bere furnizează:
– proteine – cît 250 gr de carne şi glicogen – cît 65 gr de pîine;
– de 10 ori mai multă vitamina B1 decît pîinea;
– de 2 ori mai multă vitamina B2 decît ficatul;
– de 15-20 de ori mai multă vitamina PP decît carnea;
– de 10 ori mai multă vitamina B6 decît carnea;
– de 5-10 ori mai mult acid pantotenic decît cerealele;
– de 20 de ori mai mult acid folic decît tărîţele de grîu.
Modul de administrare este următorul:
– adulţi şi bătrîni: 1-2 linguri de drojdie amestecată în supă sau legume, de 3 ori/zi.
– copii: o linguriţa de drojdie amestecată în supă sau legume, de 3 ori/zi.
Este foarte recomandată în anemii. Este excelentă pentru sportivi, cărora le măreşte rezistenţa la oboseală, uşurînd eliminarea de toxine şi deșeuri metabolice.
Prin conţinutul său ridicat de proteine şi prin natura acizilor aminaţi pe care-i conţine, joacă un rol protector pentru ficat.
Este indicat în avitaminoze B sau complexe, afecţiuni neurologice sau neuromusculare, alcoolism, steatoze hepatice, hepatite, ciroze, afecţiuni renale, afecţiuni intestinale.
Are acţiune inhibitoare asupra unor germeni patogeni ca: stafilococ, streptococ, colibacil.
Remediază rapid dezechilibrul florei intestinale, mai ales în urma administrării de antibiotice.
3.Pătrunjelul
Modestul patrunjel este deosebit de bogat în elemente preţioase. Conţine la suta de grame:
– vitamina C- 150 -200 mg.(lămîia conţine 100 mg.)
– provitamina A – 60 mg. (mărarul conţine 7-14 mg.)
– calciu – 240 mg…
– fier – 19-20 mg.
Este un excelent antiseptic al sîngelui şi al intestinelor şi previne cancerul (are actiune citostatica naturala). Fluidifică sîngele şi curăţă vasele de sînge.
Este recomandat în toate bolile de inima si circulaţie, rahitism, tuberculoză, afectiuni hepatice şi urinare, afecţiuni oculare.
Întîrzie îmbătrînirea.
Se poate consuma sub forma de suc sau amestecat în alte alimente. Nu are contraindicaţii cantitative.
4. Iaurtul
Iaurtul este uşor asimilabil şi constituie un adjuvant digestiv datorită fermenţilor mulţi continuţi.
Acidul lactic din iaurt asigură existenţa unei flore intestinale sănătoase, împiedicînd putrefacţiile intestinale. Contine multe săruri de calciu şi vitaminele B în cantitaţi ridicate.
Un pahar de iaurt constituie doza zilnică suficientă şi nu trebuie prelungită mai mult de 15 zile pe lună.
5. Polenul
Este un aliment mineral care conţine: proteine, zaharuri, grăsimi, materii minerale, oligoelemente, toate vitaminele, hormoni, pigmenţi, etc.
Este revitalizant, înlaturînd oboseala şi surmenajul în cîteva zile.
Este recomandat în toate bolile, cu exceptia dibetului.
Dezintoxică organismul şi împiedică îmbătrînirea prematură.
Este un bun adjuvant în terapia cancerului.
Doza zilnică normală este de 1/2 – 1 linguriţă. Se consumă diluat în apă, ceai calduţe.
În afecţiunile mai grave, se mareşte doza pînă la 3 linguriţe /zi.
Luat în mod regulat, sănătatea se îmbunatăţeşte foarte mult.