În 1927, lua naștere Fabrica de Celuloză din Piatra Neamț. Inițiativa a aparținut Regelui Ferdinand, care a avut ideea valorificării lemnului subțire de pe Valea Bistriței. Capitalul social a fost la înființare de 125.000.000 lei. În 1937 ea fuzionează cu Fabrica de Hîrtie „Bușteni” și avea o capacitate de 1.500 vagoane anul. La acea dată lucrau peste 400 de lucrători în fabrică, dar ea dădea de lucru pe orizontală la o mulțime de oameni.
După război, comuniștii au dezvoltat fabrica și ea a devenit una din cele mai importante din țară. Capitalismul primitiv, șefii rămași să conducă după revoluție, care au căutat numai interesul propriu, au dus la imaginile pe care le vedeți. Evident, mortul a fost îmbălsămat cu tot ce trebuie, a trecut prin toate fazele, că vom face retehnologizare, că vom găsi clienți, că totul va fi nemaipomenit. A urmat respectarea strictă a legilor economice postdecembriste care încurajează jaful și Reconstrucția a dispărut. Oricine ne poate da amănunte din culise, care are date despre cum a fost posibilă această transformare, este binevenit în paginile ziarului.
Text: Valentin BĂLĂNESCU
Foto: Radu Nastasă
2 comentarii
Dar nu se spune nimic despre modul în care a fost pusă la pământ această fabrică de hârtie, nu se suflă un cuvânt despre managerii ei de după decembrie 1989, nimic despre Mihai Iftime, despre ”performanțele” mandatului său! Cu respectul cuvenit pentru semnatarul acestui articol generalist-constatator, cred că există probe suficiente pentru a vedea cum au evoluat demolatorii! Despre ceea ce s-a demolat, evidențele mă scutesc de comentarii. Aici e cazul unor săpături mai adânci, mai ales că arta investigării a ajuns departe, până la nivelul aflării culorii chiloților Danei Macsim, poate chiar mai mult. Din ordinul cui s-a distrus ”Reconstrucția” și cine a dispus tranzacționarea inoxurilor și instalațiilor noi de la acest obiectiv economic, către diverși experți în spoi/tingiri, capace de canal și cabluri de cupru etc? Un ”peisaj” asemănător Berlinului anului 1945 se întâlnește și la fosta fabrică de cărămizi ”Zorile Noi”. Făceți-i un pustiu de bine d-lui Mihai Iftime cu un chestionar aplicat și incisiv asupra fabricii ”Reconstrucția”! Pentru documentarea viitorului articol-anchetă. Este singura sursă de informare care îmi vine în minte, pe moment. Deocamdată!!! Musai să fie un om amabil, că despre ”Reconstrucția” s-a mai scris un foileton interesant în câteva episoade!!! Expediate și oficialităților din Neamț, dar și la SRI!!! Dar cu vreo 13-14 ani în urmă. Marii ziariști de la Piatra Neamț, înalte conștiințe, ”mari” caractere nu-și pierdeau vremea cu ”fleacuri”. ”RECONSTRUCȚIA” este un subiect tare!!! Dl. Valentin Bălănescu, știu că aveți mână bună! Mult succes și Doamne-ajută!
Doamne ajuta, ne-a ajutat sa ajungem ceea ce suntem azi. Asa zisi oameni care ne au condus din 89 incoace, nu le doresc vre un rau ca toti suntem creatia lui dumnezeu dar as dori un sentiment de regret, sa ii mustre conștiința. Sa si dea seama ca ne au furat prezentul, ne au supus chinurilor. Ne am adaptat dar ma sperii ca genul asta de oameni inca ne mai conduc si nu tintesc progresul unei tari, ci doar al lor