A fost finalizată clasificarea spitalelor. Criteriile au fost, evident, bazate pe analize super-mega-extra-profesioniste, făcute de super-mega-extra-specialiști în pupincurism politic. Să mă explic: birocrații din minister au făcut ce au putut, a ieșit o listă corectă din punctul de vedere al unor purtători de serviete, apoi a intrat in funcție PCR-ul. Nu partidul iubit, ci Pilele, Cunoștințele și Relațiile. Rezultatul a fost o schimbare a unor încadrări, în funcție de influență/lobby/interese/simpatie/etc. (fiecare completează cu ce crede).
Exemplul cel mai clar îl avem la Neamț, unde un spital clasificat ca fiind de categoria a IV-a a primit categoria a III-a în urma unei pretinse activități de lobby. Nu vreau să înțelegeți greșit: am toată stima pentru cei care s-au bătut pentru spitalele care deservesc populația care i-a trimis în fotolii călduțe și aș fi vrut să avem și noi la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț un “înger” așa cum au avut cei din Roman. Bravo lor, bravo romașcanilor! Acum, prin creșterea gradului celor din Roman și prin acceptarea unei clasificări nedrepte a celor din Piatra, s-a ajuns în situația ca bugetul Spitalului Județean să fie și mai mic decât era prevăzut inițial.
La Spitalul Județean, situația a fost clară: echipa Ciobanu-Petrovici a trimis DSP-ului hârtiile pentru gradul II, DSP-ul a zis că nu, conducerea a schimbat actele și a cerut gradul III. Am cerut III, am primit III. Punct. Un singur indicator ne lipsea până la gradul II (minim 5% din pacienți să fie din alte județe) dar sunt destule spitale care aveau mult mai multe probleme de rezolvat și au primit totuși un grad superior cu “plan de conformare”. Noi de ce nu am beneficiat de “plan de conformare”? Pentru că domnul jurist Cseke, Ministrul Sănătății, a spus la o videoconferință că niciun spital județean nu va lua gradul II. De asta, DSP-ul a zis că nu e cazul să-l supere pe șef cu cereri “absurde”. Că nu s-a ținut cont de ce a zis ministrul pe la conferințe este evident, și un exemplu din apropiere este cel al Spitalului Județean Suceava, care a primit gradul II cu “plan de conformare”. “Îngerul” acelui spital a fost, cel mai probabil, reprezentantul român din Ministerul Sănătății, domnul secretar de stat, doctor C. Irimie, medic ce provine din acel spital. E posibil ca și domnul Flutur să fi avut vreun cuvânt de spus. Bravo lor, bravo sucevenilor!
Așa am ajuns acum, cu un buget de 41,8 miliarde lei vechi pe lună, în condițiile în care salariile depășesc cu mult procentul legal. În această situație, nu ne rămâne decât să ne scufundăm încet și sigur, pentru că nu avem semnale că s-ar trezi cineva la realitate. Oare ce se va alege: disponibilizări, tăierea bonurilor, tăieri de salarii, toate variantele anterioare? Oricum ar fi, remarc lipsa de reacție a celor care ar fi trebuit să facă ceva, lobby, trafic de influență sau cum vreți să-i spuneți. În cazul nostru: Rușine lor, rușine responsabililor!
Să fie vreun interes la mijloc? Oare vrea cineva să ia câte un pavilion din spitalul județean pe 2500 de euro pe an așa cum a fost situația la spitalul din Bicaz?
Aveți în atașament “clasificarea-spitalelor” o lista completă cu spitalele, pe fiecare județ, și categoriile pe care le-au primit. Cum nu știe nici domnul Cseke care spitale și-au luat gradele pe ochi frumoși, eu zic să mergeți în continuare pe căile bătătorite, când județeanul nu face față: Mureș, Cluj, București, Iași (ordinea nu e deloc întâmplătoare).
Radu Nastasă