* rezultatele dezastruoase de la bacalaureat sînt, în opinia PSD Neamț, doar o continuare a politicilor dezastruoase duse de actuala putere în domeniul învățămîntului
* “Sigur, nici elevii nu mai sînt cum erau o dată, dar este absurd să te miri acum de rezultatele proaste în condițiile în care ai tăiat totul din educație, ți-ai bătut joc de profesori, ai închis școli, ai făcut tot ce se putea mai rău”, spune Alin Antochi, liderul organizației județene
Rezultatele dezastruoase de la bacalaureat sînt, în opinia social-democraților nemțeni, doar continuarea firească a politicilor haotice și dezastruoase duse de actuala guvernare în Educația românească. “O terapie de șoc stupidă, nedreaptă și greșită”, consideră Alin Antochi, președintele PSD Neamț. “În primul rînd, ai tăiat, tu, guvernare, totul din educație. Ți-ai bătut joc de profesori, ai închis școli, ai făcut tot ce se putea mai rău și acum te miri că sînt rezultate proaste. Este, într-adevăr cel mai slab rezultat din ultimii 20 de ani, dar ar trebui să vedem și de ce s-a întîmplat așa. Actuala putere este responsabilă de situația creată pentru că a bulversat sistemul, prin subfinanțare, prin tăierea salariilor cadrelor didactice, prin măsurile luate peste noapte, prin lipsă de profesionalism am putea spune. Dacă ne uităm atent, vom vedea faptele, nu interpretările politice. Iar faptele sînt următoarele: în primul rînd, subiectele nu au fost calibrate corespunzător. Mai exact, în cazul unor discipline, subiectele nu au fost de nivelul bacalaureatului, ci de nivelul olimpiadelor. Să pregătești un examen de tipul bacalaureatului nu îți ia două-trei săptămîni, cum a făcut Ministerul Educației prin introducerea acelor camere de luat vederi. Nu-ți ia nici 20 de ani, așa cum, în mod eronat, a încercat să sugereze ministrul Daniel Funeriu. De regulă, un examen de acest nivel se pregătește cu doi ani înainte, iar în acest caz înseamnă exact perioada în care dl. Funeriu a fost ministru al Educației”, a declarat liderul social-democraților nemțeni.
În acest context, Alin Antochi consideră că este util de menționat ce s-a întîmplat în sistem în acești ultimi doi ani. “Salariile profesorilor au scăzut cu pînă la 60-70%. Așa s-a ajuns ca multe cadre didactice să plece din sistem pentru că au fost demotivate. Apoi, școala a fost puternic politizată. Toate numirile de directori din ultimii doi ani au fost făcute politic. Cei mai mulți directori sînt numiți interimar și nu pe bază de concurs, iar unii din ei nu îndeplinesc nici măcar criteriile de a fi cadre didactice. În toată această perioadă nu au existat investiții în sistem. De altfel, anul acesta bugetul Educației este de 2,73% din PIB, față de 6% cît prevede legea. Este cel mai mic procent alocat în ultimii 20 de ani și este cel mai mic din Europa la ora actuală. Lipsa de dialog cu cei din sistem – profesori, părinți, elevi, studenți, sindicate, specialiști – poate fi de asemenea reproșată guvernanților. Nu trebuie să uităm că tot în acești doi ani am asistat la o întețire fantastică a acuzațiilor publice la adresa dascălilor, acuzații venite de cele mai multe ori chiar din partea celor care gestionează sistemul de învățămînt. Toate acestea au condus la o stare de tensiune generalizată, iar în aceste condiții valoarea este pur și simplu izgonită din sistem”, mai spune Alin Antochi.
Social-democrații sar și în apărarea colegei Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației, inclusă de actualul ministru pe lista vinovaților pentru rezultatele catastrofale de la examen. “Este total nedrept și manipulator să invoci acum faptul că actuala programă pentru bacalaureat a fost realizată în timpul Ecaterinei Andronescu. Anul trecut, examenul a fost dat în baza acelorași programe, iar rezultatele au fost cu mult mai bune. Deci nu aici este problema, din punctul nostru de vedere. Cred că ar trebui să ne uităm la echipa care conduce acum Ministerul Educației, echipă condusă de Daniel Funeriu, echipă care și-a dovedit incapacitatea de a conduce școala rom=nească. Din păcate, a dovedit și faptul că este în măsură să promoveze idei iresponsabile, care afectează nu numai mai multe promoții de elevi și studenți, dar și potențialul de dezvoltare al țării în următorii ani”, a conchis șeful PSD Neamț.
(Dana OSTAHIE)