* pe 21 august, nemțenii din centrul județului sînt chemați la vot, să-și desemneze deputatul
* partidele, deși aparent tratează cu nonșalanță alegerile parțiale, sînt în fierbere
* miza este importantă: cine cîștigă acum dă tonul alegerilor la termen de anul viitor și pornește cu avantaj în fața adversarilor
* tocmai de aceea s-au aruncat nume grele în bătălie: Liviu Harbuz din partea PSD^PNL și Adrian Rădulescu din partea PDL
Fierbințeala alegerilor de anul viitor se manifestă în județul Neamț încă de pe acum. Starea subfebrilă a curprins partidele, atît pe cele din opoziție, cît și cele aflate în arcul guvernamental, dată fiind importanța scrutinului. Aparent, e vorba doar de un biet mandat de deputat, care nu are cum să conteze decisiv în aritmetica parlamentară actuală. Privind însă în profunzime, alegerile parțiale din colegiul 6 sînt importante deoarece vor oferi partidelor, dar mai ales electoratului, o previzionare a votului de anul viitor. Cine cîștigă acum pornește cu avantaj în 2012 și are toate șansele să dea tonul electoral la momentul alegerilor la termen. Tocmai de aceea politicienii nu s-au hazardat să trateze cu lejeritate subiectul, pitrocind strategii și abordări, gîndind și răzgîndind candidații. Opinia comună este că, după ce locul a fost ocupat de regretatul Victor Surdu, e nevoie de oameni cel puțin de calibru apropiat pentru ca un partid să-și adjudece mandatul rămas fără ocupant.
Selecția de cadre, primul pas greu
Partidele au sucit și au răsucit oamenii proprii pentru a-l găsi pe cel mai nimerit. PSD Neamț a considerat că are drept de preemțiune, dat fiind că a avut postul prin Victor Surdu. Uniunea cu liberalii le-a dat nițel planurile peste cap, pentru că, la momentul 2008, PNL Neamț l-a avut candidat pe colegiul 6 pe Șerban Strătilă, rămas liberal de bază în organizație. Într-un final, s-au pus de acord să suțină același om, iar acesta a fost desemnat în persoana lui Liviu Harbuz, medic veterinar cu state vechi în PSD. După ce au închis ochii la micile detalii tehnice, de genul apartenenței politice a lui Harbuz (acesta nu mai e membru PSD Neamț, ci s-a înregimentat la PSD Bistrița Năsăud la începutul acestui an), Unioniștii nemțeni au stabilit că este totuși mai importantă experiența și mai ales dorința lui Harbuz de a investi financiar și spiritual în cîștigarea mandatului. Harbuz a fost șeful Colegiului Medicilor veterinari, a condus Autoritatea Sanitar-Veterinară, a făcut parte din Cabinetul Năstase și chiar din Cabinetul Boc, în 2009, cînd a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Suficientă experiență cît să poată fi adus și prezentat primarilor din cele 19 comune care formează colegiul. Edilii pesediști și liberali l-au primit, cel puțin la prima vedere, cu bucurie și cu speranță. Declarativ, îl sprijină. Dacă ei vor, mai vrea și el, se hotărăște și conducerea centrală a USL să vrea cu adevărat colegiul, atunci pare că nu există impedimente pentru ca postul de deputat să se păstreze roșu. Roșu de opoziție.
Nici portocaliul nu stă însă cu mîinile în sîn. În 2008, PDL a pariat pentru acest colegiu pe Vasile Panaite. Acesta a obținut însă doar postul de primar de Dragomirești și a rămas consolat cu el. Acum, numele său a fost vehiculat din nou, dar s-a potolit rapid. A mai fost avansat numele lui Simion Maftei, directorul de la Silvic, care răspunde politic de colegiu pentru PDL Neamț, însă acesta a declinat oferta neoficială. Și așa s-a ajuns la Adrian Rădulescu, membru UNPR. Actualmente secretar de stat în Ministerul Agriculturii, ceea ce stîrnește un val de speranță în inimile primarilor din comunele colegiului predominant agrar, Adrian Rădulescu a fost membru PDAR și, culmea, susținător al lui Victor Surdu. Ceea ce iarăși i-ar putea aduce simpatia primarilor. Este prahovean la bază, dar asta nu constituie un impediment, mai ales pe cărarea bătătorită de Surdu, care și-a cîștigat voturile venind de la Iași. Rădulescu are și putință (e acționar la mai multe firme din domeniul agricol, viticol, zootehnic, etc.) și voință, deși singur spune că soția nu este de acord cu candidatura sa. Și este și pe placul democrat-liberalilor nemțeni.
Realități, zvonuri, perspective
În 2008, controversatul vot uninominal și situația politică au dus la apariția unor bîrfe, cum că, în ansamblul lui, colegiul 6 a fost creat doar pentru o anumită persoană. Au rămas doar atît: simple zvonuri. “Titularul” de colegiu n-a reușit să se califice în Camera Deputaților, pierzînd în fața campaniei “din poartă-n poartă” dusă de Victor Surdu. Acum, ideea pe care partidele vor să-și centreze campania este aceeași: de la om la om, bătînd la toate porțile. Nu se știe dacă le va ajunge timpul, dat fiind că, odată bătută în cuie data de 21 august, campania demarează oficial cu 15 zile înainte, adică pe 6 august. Lipsește hotărîrea de guvern care să certifice toate acestea.
Între timp, se aranjează ploile pre-electorale. Liviu Harbuz este din ce în ce mai prezent la discuții cu primarii din comune, Adrian Rădulescu este propovăduit ca fiind cel care poate aduce fonduri în județ pe linie agricolă sau măcar poate milita pentru proiectele comunelor în cauză. Din cînd în cînd mai ies la suprafață și mici “pete” pe chipul cîte unui primar din colegiu, considerat potențial pericol pentru mecanismul de partid. Așa s-a spart buboiul din Primăria Girov. Greșelile primarului Vasile Olaru, de necontestat pînă la proba contrarie, au fost scoase la iveală într-un moment oportun, trebuie să recunoaștem, deși edilul a călcat pe bec în 2008, 2009 și 2010. Cineva a hotărît să-l demaște acum, cu două luni înainte de alegeri. O fi din cauza mîinii de fier cu care se știe că-și conduce comuna și oamenii. S-o fi gîndit cineva că ar trebui ca mîna de fier să ruginească nițel, în semn de avertisment. O fi. Om vedea.
Rămîne certă încîrncenarea care va caracteriza alegerile parțiale din colegiul 6. Bătălia va fi cruntă pentru că la mijloc nu este vorba doar de cele 19 localități, ci e în joc tot județul. Rămîne de văzut dacă jocurile se vor face într-adevăr la nivel loco sau va interveni vreun bocanc trîntit strategic pe un birou din București.
(Dana OSTAHIE)