Amenajarea în școală, de către voi, mici biologi în devenire, a unui colț al “Naturii vii” vă ajută în însușirea și consolidarea cunoștințelor referitoare la condițiile de creștere și dezvoltare ale unor plante și animale pe care le veți avea în permanență în preajma voastră. Pentru început, trebuie să știți că pentru organizarea colțului Naturii vii e nevoie de o încăpere, sală de clasă sau nu neapărat, un spațiu care să fie luminos, cald și bine aerisit, în care vor crește și se vor dezvolta în bune condiții plantele și animalele pe care le veți aduce și îngriji, cunoaște și îndrăgi. Colțul Naturii vii cuprinde în mare, așa cum poate ați văzut, diferite specii de plante și animale, deci are un spațiu sau un colț botanic, vegetal, și unul zoologic, animale. Astăzi, colțul zburătoarelor.
Păsările de apartament
O colivie cît de mică, cu 2 – 3 păsărele, înconjurată de plante, vă asigură în școală sau acasă o continuă vară pe tot parcursul anului. Micile cîntătoare se atașează de voi, cei care le îngrijiți, și vă răsplătesc cu ciripitul lor voios sau cu penajul lor încîntător.
Pentru ca animăluțele să nu aibă de suferit și să ducă o viață plăcută, este necesar să asigurați apă, zaharuri (glucide), substanțe azotate (proteine), grăsimi (lipide), substanțe minerale și vitamine. Un rol important îl au de asemenea hormonii, enzimele și fermenții.
Apa: Un canar, de exemplu, nu poate răbda de sete decît cel mult 12-16 ore. Deci, apa trebuie să fie la discreție, în permanență proaspătă, curată, cu o temperatură de 16-19°C. Și să fie administrată în vase inoxidabile. În organism, cele mai multe substanțe nutritive sînt dizolvate în apă, iar prin băile de apă, canarii își curăță ciocul, penajul și picioarele.
Vitaminele: Pentru aceste substanțe, veți administra canarilor furaje verzi, tinere și proaspete, coajă de grăunțe (cereale) și germeni ai acestora.
Sărurile minerale: vor fi puse la dispoziția canarilor folosind hrană alcătuită din coajă de ou pisată, ou fiert, nutrețuri verzi suculente, semințe, sare de bucătărie, iar din produsele de făină de grîu și de porumb, hipermanganat de potasiu pus în apa de băut.
Colivia: În apartamente, la colțul Naturii vii, în școală, canarul se ține în colivii de diferite mărimi și modele. Ele trebuie să fie simple, de formă paralelipipedică. Pentru adăpostul mai multor exemplare veți folosi volierele.
Pentru peruși (papagali ondulați) regimul de hrană este vegetarian, compus din semințe și diverse părți ale diverselor plante. Hrana de bază constă în semințe de mei și ovăz, foi de salată, lucernă, iarbă proaspătă și muguri. pe lîngă cele arătate, veți asigura perușilor apă, precum și unele substanțe minerale (coji de ou pisate). Pentru că aveți peruși vioi, este necesar să le asigurați o volieră spațioasă, ținînd seama că în ea vor locui, poate, cîteva perechi de peruși.
În concluzie, rețineți:
– pentru păsărelele mai mici folosiți colivii simple, cu partea de jos (inferioară) demontabilă, pentru că vă ajută la curățarea lor. Aceste colivii pot fi confecționate din lemn, cu pereții formați din vergele metalice foarte apropiate între ele.
– pentru păsărelele care au nevoie de spațiu mai mare, folosiți coliviile din lemn sar și pe cele metalice mai mari, precum și volierele.
– accesoriile coliviilor constau dintr-un vas în care se pune hrana păsărilor, o baie și o adăpătoare simplă. Desigur, un leagăn sau niște jucării nu strică niciodată.