Salată de paste cu feta și mentă:
* 35 minute timp de gătire, complexitate pentru toată gospodina începătoare
De ce ai nevoie: 350 de g paste penne, 8-10 fire de mentă tocate sau rupte, 150 g de mazăre congelată, 200 g de brînză feta mărunțită, 50 g de salată rucola, zeama și coaja rasă de la o lămîie, sare de mare și piper negru, ulei de măsline, 20 de măsline verzi marinate.
Ce faci cu ele: Într-o oală cu apă pui pastele la fiert, cu un praf de sare și două fire de mentă. Le lași la fiet cît scrie pe pachetul de paste, de regulă 8-10 minute. Cu 3 minute înainte de timpul de fierbere precizat, pui mazărea. Odată fierte, le scoți pe toate și le atîrni la scurs într-o strecurătoare. Arunci menta, pui pastele și mazărea într-un vas larg, adaugi feta, salata, firele de mentă proaspătă, coaja și jumătate din zeama de lămîie, sare, piper și stropești totul, generos, cu ulei de măsline. Măslinele verzi fie le ciopîrțești în bucățele, fie le zdrobești într-un pisălog, după care le adaugi peste salată. Amesteci din nou bine, mai pui zeamă de lămîie și ulei, în funcție de gustul personal.
Cum o pui în “vînzare”: Salata de paste cu feta și mentă se servește rece, stropită cu ulei de măsline și eventual presărată cu parmezan. Dacă vrei s-o savurezi la picnic, ai nevoie doar de niște vase care se închid etanș și de poftă. Poftă bună!
Șalău în sos de unt cu lapte
* 35 de minute timp de gătire, complexitate pentru toată gospodina începătoare
De ce ai nevoie: 200 g de șalău, 50 g de unt, 250 ml lapte, un kilogram de cartofi, plus 5 linguri de făină, 5 pahare nu foarte mari cu lapte și 200 g de unt, pentru sos.
Ce faci cu ele: Curăți șalăul, îl speli și-l tai în bucăți după care îl pui la fiert. Nu-l uiți prea mult în oală, iar odată fiert îl lași să se răcească în suc propriu. Scoți oasele mari ca să n-ai necazuri, după care pui bucățile de pește într-o tavă pe care ai mînjit-o cu unt înainte. Amesteci bine făina cu laptele, să nu aibă cocoloașe și pui amalgamul la foc mic, să dea un clocot. Adaugi untul, amesteci bine și torni totul peste șalău. Dai totul la cuptor pentru 25 de minute.
Cum pui în “vînzare”: În farfurii generoase, cu piure de cartofi sau cartofi natur alături, cu mărar sau pătrunjel tocat aruncat așa, într-o doară, peste ei.
Sirop de mentă cu miere
* 120 minute timp de gătire, complexitate pentru toată gospodina începătoare
De ce ai nevoie: 300 g de mentă proaspătă, un kilogram de zahăr, două linguri de miere, doi litri de apă.
Ce faci cu ele: Siropul de mentă cu miere e delicios și foarte ușor de pregătit. Menta proaspătă este secretul reușitei. Pui apa și zahărul la fiert, timp în care speli bine menta. Cînd s-a dizolvat zahărul, pui și menta în vas și lași încă 5 minute. Acoperi vasul și uiți de el pînă cînd zeama dinăuntru își schimbă culoarea. După ce s-a produs “minunea”, scoți frunzele și pui mierea. Lași să fiarbă două ceasuri, la foc mic, pînă cînd siropul de mentă se îngroașă. Faci testul cu picătura: dacă se face mărgeluțe, iei de pe foc. Dacă nu, mai lași să fiarbă pînă trece testul. Cînd e gata, siropul fierbinte se strecoară și se pune în borcane. Ar trebui să iasă cam un kil și ceva de sirop, dar este foarte dens.
Cum îl pui în “vînzare”: Siropul cu mentă și miere poate fi folosit pentru băuturi răcoritoare, cocktailuri sau chiar deserturi.