În fotografie numărul ISO este un indicator al sensibilității senzorului sau a filmului. Un număr mai mare înseamnă o sensibilitate mai mare. Valorile ISO uzuale sînt de la ISO 100 la ISO 1600, dar mai puteți găsi ISO 50, ISO 80 precum și ISO 3200, 6400. O sensibilitate mai mare vă permite să fotografiați în lumină slabă fără blitz, dar aceasta facilitate are și o parte negativă. Imaginile capturate cu ISO mare vor avea întotdeauna zgomot mai pronunțat decît cele făcute la ISO mic. Se poate scăpa de acest zgomot (noise) folosind software de reducere a zgomotului (noise reduction) dar odată cu acest proces de îndepărtare ă se pierd detalii din fotografie. Senzorii mai mari (cei de pe DSLR-uri sau alte aparate foto mai scumpe) au pixelul mai mare, aceștia capturînd mai multă lumină și prezintă un raport semnal/zgomot mai bun, producînd imagini mai curate la ISO ridicat. În era aparatelor foto care foloseau film erai obligat să ții minte poziția la care ai tras ultimul cadru, să derulezi filmul, să-l scoți și să-l înlocuiești cu alt film dar cu un ISO mai ridicat (sau mai scăzut). Aparatele foto digitale vă permit să faceți asta fără prea mare bătaie de cap, la o simplă apăsare a unui buton. Sensibilitatea ISO afectează viteza de expunere și diafragma la care puteți face o fotografie. Să presupunem că sînteți avertizați de exponometru că nu este destulă lumină pentru a expune corect o scenă. Ați putea folosi blitz-ul dar nu este o opțiune folosirea acestuia. Va trebui să folosiți un ISO mai mare. Puteți trece camera pe Auto și va selecta ea automat ISO-ul corect sau puteți selecta manual valoarea ISO dorită. Similar, dacă observați că viteza de expunere este prea și pozele făcute “din mana” ies “mișcate”, fără posibilitatea de a mai deschide diafragama pentru a putea lăsa mai multă lumină să ajungă pe senzor sau posibilitatea folosirii unui trepied, va trebui să creștețI sensibilitatea ISO.
Zgomotul de imagine
Este deja cunoscut faptul că un ISO ridicat va produce imagini mai zgomotoase, acesta fiind prețul plătit pentru o sensibilitate crescută. În momentul în care crești sensibilitatea senzorului acesta va putea să înregistreze semnale luminoase mult mai slabe, dar, va înregistra mai bine și celelalte semnale captate de senzor. Trebuie ținut minte că orice echipament electronic are și zgomotul propriu, deci adăugăm și acest zgomot la senzor, acum amplificat. Totul se rezumă la raportul semnal – zgomot care determină calitatea imaginii (din punct de vedere al noise-ului). Un senzor este de obicei calibrat ca să dea cea mai bună calitatea a imaginii (cel mai mare raport semnal – zgomot) la cel mai scăzut nivel ISO. Pentru majoritatea camerelor foto această valoare poate fi ISO 50, ISO 64, ISO 80 sau ISO100. Puține camere digitale folosesc ISO 200 ca cea mai joasă valoare ISO.
Balansul de alb
White balance este un termen relativ nou în fotografie, apărut odată cu aparatele foto digitale. Mai poate fi numit color balance, gray balance sau neutral balance. În rom=nă spunem “să-ți faci albul” și este o setare foarte importantă pentru a reda corect culori neutre (cum ar fi gri, de acolo și denumirile gray/neutral balance). Ochiul uman este diferit de senzorul foto (evident) și culorile percepute de acesta nu se vor potrivi cu ce vede senzorul foto. Diversele condiții de iluminare pot crea rezultate diferite iar camera nu poate regla întotdeauna balansul automat, rezultatele fiind verzui, albăstrui sau roșiatice, în nici un caz satisfăcătoare. Modul automat de white balace “Automatic white balance/AWB” este util în majoritatea cazurilor, de preferat să-l folosiți în mai toate fotografiile făcute în lumina naturală. În momentele în care AWB dă greș și nu poate regla corect balansul de culori puteți apela la preseturile de white balance: Tungsten – acest mod poate fi reprezentat printr-un bec, util în cazul fotografiilor de interior unde lumina este generată de un bec cu incadescență. Fluorescent – compensează lumina rece a neoanelor (sau a altor surse de lumină asemănătoare) încălzind imaginea. Daylight/Sunny – nu toate camerele au acest preset, AWB se descurca foarte bine cu acest tip de lumină. Cloudy – încălzește un pic imaginea. Flash – lumina blitzului este destul de rece, acest preset încălzește imaginea. Shade – seamănă destul de mult cu Cloudy.
(Mircea MATEI)