Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a susținut în mod constant că nu are nici o legătură și că nu este implicat în scandalul fondurilor europene. Suspendarea plăților pe Axa Prioritară 2 din cadrul Programului Operațional Regional (POR) a stîrnit multe valuri, dar acestea s-au domolit pe măsură ce publicul atent a înțeles că banii alocați Axei 2 din POR nu sînt pierduți în acest moment. Axa 2 înseamnă Îmbunătățirea infrastructurii regionale și locale de transport și conține un singur Domeniu cheie de intervenție, anume Reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene, străzi urbane – inclusiv construcția / reabilitarea șoselelor de centură. Beneficiari pot fi: Autorități ale administrației publice locale; Asociații pentru Dezvoltare Intercomunitară; Parteneriate între autorități ale administrației publice locale.
Participarea președintelui Victor Ponta la prezentarea oficială de duminică a dr. Liviu Harbuz, candidatul USL pentru alegerile din Colegiul VI (deputați) din Neamț, și ofensiva sa împotriva Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, a amintit unora de dezvăluirile făcute în primăvară. Atunci, Ponta a prezentat, pe harta țării, județele unde se construiesc cele mai scumpe drumuri. Liviu Dragnea, absolvent al Facultății de Transporturi, specializarea Autovehicule Rutiere, l-a secondat cu eficiență, dînd ca exemplu costurile specifice incredibil de mici din județul Teleorman, unde este președinte al Consiliului județean.
Luna august, termenul dat de Comisia Europeană autorităților noastre pentru verificarea unui număr de 124 de contracte încheiate cu beneficiarii Axei 2, se apropie. A bănui o îngrijorare din partea președintelui PSD este natural. Iată ce a spus în cadrul conferinței de presă, organizate la Hanul Răzeșilor, răspunzînd întrebării puse pentru “Mesagerul de Neamț”: „Eu, trăgîndu-mă din Toma Necredinciosul, m-am dus la Bruxelles, ca să întreb dacă domnul Dragnea a încălcat legea și dacă, de exemplu, la Buzău sînt probleme? Am discutat cu Comisarul European pentru Dezvoltare Regională (Johannes Hahn – n.a.) și cu directorul de DG Regio (Dirk Ahner – n.a.). Ei mi-au spus că președintele Comisiei, domnul Barroso, a discutat încă din primăvară cu președintele și primul ministru al României, adică Traian Băsescu, și i-a spus 3 lucuri. Unu: că trebuie să facem un minister sau o autoritate care să coordoneze toate fondurile europene. Doi: că avem o legislație greșită privind achizițiile publice, adică probleme sînt și în județele conduse de PDL, dar despre ele nu se vorbește. Peste tot problemele sînt legate de achizițiile publice, adică de ANRMAP (Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice – n.a.), de UCVAP (Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice – n.a.). Trei: domnul Barroso i-a spus domnului Băsescu că Uniunea Europeană are experți care sînt gata să vină în România să sprijine și să supravegheze folosirea acestor fonduri (alocate prin instrumentele structurale – n.a.).
La 4 luni după această discuție, răspunsul nu există. Nu avem autoritate comună, nici n-am modificat legea achizițiilor publice, nici n-am cerut experți europeni. Iar explicația pe care și domnul Barroso, și domnul Hahn, și ceilalți n-o vor primi niciodată se rezumă într-un singur cuvînt: Udrea. Doamna Udrea n-a fost de acord cu ce a spus Barroso. Între Barroso și Udrea, cine credeți că are întîietate?”
Cu siguranță, pînă la alegerile stabilite pentru 21 august, în Colegiul VI, vom avea prilejul să ascultăm și versiunea ministrului Elena Udrea.
(Viorel COSMA)