În ciuda diminuărilor salariale aplicate de actualul Guvern, profesorii din Roman încă mai au drag de meserie. Asta o dovedește inițiativa unui grup de profesori ca, pe perioada verii, pîna la a doua sesiune a Bacalaureatului, să-și rezerve măcar două ore pe zi pentru a-i medita pe liceenii care nu au reușit să treacă prima sesiune a Bacalaureatului. Cele mai multe probleme sînt înregistrate la matematică, dar și la limba română, istorie sau geografie. În urma unor discuții dintre directorii liceelor din Roman și autoritățile locale s-a luat decizia ca, începînd de lunea viitoare, între orele 10 și 12, la Casa de Cultură a Sindicatelor să fie ținute pregătiri cu elevii care vor să învețe pentru a trece cu brio de examenul de maturitate.
Nu se îngrașă porcul în Ajun, dar se doresc note de trecere
Mulți dintre directorii prezenți la aceste discuții au declarat faptul că, la fel ca în fiecare an, și la nivelul unităților școlare pe care le conduc au loc astfel de pregătiri. Cu toate acestea, oficialii romașcani consideră că oferirea unei șanse în plus pentru acești elevi nu strică. “Ideea acestor pregătiri centralizate vine în sprijinul elevilor. Este clar faptul că nu poți îngrășa porcul în Ajun de Crăciun, nu ne așteptăm ca, după aceste meditații, elevii să ia numai note de 9 și 10. Dorim doar ca, prin specularea unor mici artificii pe structura actualelor subiecte de bacalureat, prin utilizarea cunoștințelor acumulate pînă acum de elevi, să obținem note de trecere pentru fiecare elev. Elevii vor primi gratuit consultații la limba și literatura română, matematică, geografie și istorie. În funcție de solicitările venite din partea elevilor, profesorii vor asigura meditații și la alte discipline. Cele mai multe probleme în Roman au fost întîmpinate la matematică”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.
Fost profesor de matematică și director de liceu, edilul a precizat că va participa personal la cîteva ședințe de meditație, pentru ca și elevii care nu au stat cu burta pe carte în toți cei patru ani care au trecut să aibă acum șansa de a trece examenul. “Dacă unii dintre elevi au tratat mai lejer sau cu mai puțină seriozitate acest examen, acum, în ceasul al 12-lea, îi putem sprijini cu pregătire suplimentară, centralizată, dincolo de meditațiile urmate individual sau cele oferite în unitățile școlare de unde provin. Ședințele de meditație vor fi organizate după un grafic, în funcție de solicitările elevilor și posibilitatea cadrelor didactice de a acoperi întreaga arie curriculară”, a mai spus primarul.
Edilul a declarat că ședințele nu sînt exclusiv destinate celor care au picat Bac-ul în acest an, ci la ele sînt invitați să participe și elevii din clasele a XI-a, care vor trece, anul viitor, prin același test. Ba, mai mult, Leoreanu spune că și în sesiunea din toamnă vor fi aplicate aceleași rigori ale examinării, astfel încît varianta unei eventuale copieri sau consultări de materiale nu este posibilă.
Școala de Vară
Tot în Casa de Cultură, tot în această vară, autoritățile locale, alături de Clubul Elevilor, încearcă să pună bazele unei școli de Vară. Primăria Roman dorește să închirieze o sală care să fie folosită de tineri pentru diferite activități recreative. În cadrul Școlii de Vară se anunță și posibilitatea de inițiere în cursuri de muzică, pictură, literatură sau film. Primarul Laurențiu Leoreanu propune părinților ca timpul liber al elevilor să fie consumat și prin activități recreativ-educative, care să le aducă acestora un plus de dorință spre învățare și nu numai spre distracție.
(Claudia MATEI)