Mulți oameni suferă din cauza tensiunii ridicate sau scăzute și nici măcar nu știu acest lucru. În timp ce hipotensiunea nu reprezintă o amenințare prea mare pentru sănătate, hipertensiunea poate fi extrem de periculoasă. Ea trebuie tratată obligatoriu. Adesea, hipertensiunea este determinată de o greutate excesivă sau de o alimentație greșită. Dacă la aceasta se adaugă diabetul și valori crescute ale colesterolului, riscul de infarct miocardic sau accident cerebral crește semnificativ. Remediile pe care vi le prezentăm vă ajută să îndepărtați primejdia.
Vin de rozmarin împotriva hipotensiunii
Rozmarinul nu e doar un condiment, ci are și proprietăți curative. 20 de g de frunze de rozmarin și ¾ l de vin alb sînt tot ce aveți nevoie. Se toarnă vinul alb peste frunze. Se lasă “la dospit” 5 zile, se strecoară și se pune la păstrat într-o sticlă. Se bea cîte un păhărel de licoare la masa de prînz și cea de seară.
Vîsc pentru reglarea tensiunii
Vîscul conține substanțe active care ajută în multe afecțiuni. Printre altele, relaxează muscultaura vaselor sangvine și reglează tensiunea. 60 de g de frunze de vîsc, 40 g de coada-calului și 40 g de flori de păducel se amestecă. Se pune apă la fiert și se toarnă peste amestec (1/4 l apă la o linguriță de plante). Se lasă 10 minute la infuzat, se strecoară, se îndulcește cu miere și se bea cîte o cană dimineața și seara.
Ceai împotriva hipertensiunii
Substanțele active din acest ceai scad tensiunea și au un efect sedativ asupra întregului sistem nervos. 40 g de ventrilică (plantă și sămînță), 40 g de sămînță de ciulin, 30 g de sunătoare, 30 g roiniță și 30 g flori de arnică se amestecă. Se pune apă la fiert și se opăresc ierburile (1/4 l apă la 2 lingurițe de amestec), iar după 15 minute se strecoară și se îndulcește zeama cu miere. Se bea de-a lungul întregii zile.
Stimularea sistemului circulator cu ajutorul ierburilor
Există numeroși factori care perturbă circulația sangvină. Cînd sîngele este împiedicat să circule se vorbește de o înfundare a vaselor. Aceasta se poate produce în artere sau în vene. Cel mai adesea sînt afectate arterele brațelor, ale picioarelor, ale degetelor, dar și cele ale rinichilor sau inimii. Înfundarea venelor se produce mai ales în zona brațelor, a feței și a picioarelor. Tipice pentru acest fenomen sînt mîinile și picioarele reci. Vă puteți proteja de aceste tulburări circulatorii luînd măsuri de prevedere sau, dacă afecțiunile s-au instalat deja, le puteți combate cu mijloace naturale. Castanul sălbatic, de exemplu, fortifică vasele sangvine și poate fi de ajutor în afecțiunile venelor.
Amestec de ceai de coada-șoricelului
Folosiți această rețetă dacă din cauza unei circulații proaste aveți mîinile și picioarele reci. Coada-șoricelului stimulează circulația sangvină. 20 g coada-șoricelului, 20 g păducel, 20 g frunze de măslin, 20 g frunze de strugurii-ursului și 20 g de vîsc se amestecă. Peste ele se toarnă un litru de apă. Se lasă la înmuiat peste noapte, apoi se fierb 5 minute, se lasă încă 10 minute la infuzat și se strecoară. Se beau 3 căni de ceai în timpul zilei.
Ceai pentru stimularea circulației
Acest ceai contribuie la eliminarea apei din organism, ceea ce stimulează circulația. În cazul vîrstnicilor este și un bun soporific. 15 g mentă, 15 g mușețel, 15 g rădăcină de valeriană, 15 g rută-de-grădină și 15 g de coada-racului se amestecă. Se pune apă la fiert și se opărește amestecul (cam ¼ l de apă la 2 lingurițe de amestec), se lasă la infuzat 15 minute. Se strecoară și se îndulcește cu miere. Se beau una – două cești pe zi.