* 6 deschideri ale podului de pe DJ 207C sînt blocate și ar trebui defrișate aproape 16 hectare pentru amenajări și consolidări
* parlamentarii de Neamț fac demersuri pentru ca terenul să fie scos din fondul forestier și dat CJ Neamț pentru proiect
* “Legea a fost aprobată în Senat, am găsit înțelegere pentru asta, situația este deosebit de gravă acolo, peste 20.000 de oameni riscă să rămînă izolați dacă debitul Siretului crește peste 2.300 mc/s”, spune senatorul Toader Mocanu
* în septembrie, la noua sesiune, proiectul va intra în plenul Camerei Deputaților
Podul de la Ion Creangă este amenințare continuă pentru comunele învecinate și pentru autovehiculele care-l traversează. Potrivit unei analize recente, dacă Siretul vine mai mare, cum s-a și întîmplat în anii anteriori, peste 20.000 de locuitori din vecinătate riscă să rămînă izolați. Asta pentru că, în acest moment, scurgerea prin deschiderile podului este la doar 30% din posibilitate, nu mai puțin de 6 deschideri din 11 fiind astupate. Din acest motiv, pentru preîntîmpinarea eventualelor tragedii, autoritățile au început demersuri pentru rezolvarea situației. Evident, s-au încurcat în hîrtii. Pentru proiectul amplu de consolidare este nevoie de defrișarea pădurii de salcîmi din zonă. Problema este că cele aproape 16 hectare fac parte din fondul forestier, ceea ce complică lucrurile. Parlamentarii de Neamț au pus mînă de la mînă și cunoștință de la cunoștință, au lăsat deoparte diferendele politice și fac front comun pentru modificarea legii astfel încît cele 15,9 ha să fie scoase din fondul forestier și date CJ Neamț pentru a putea fi făcute investițiile. “Suprafața de teren e în lunca Siretului, pe malul drept, amonte de podul de beton armat de pe DJ 207C, localitatea Ion Creangă. Se află în administrarea Direcției Silvice Neamț și însumează 159.443 mp. Ca urmare a plantărilor succesive făcute, cursul Siretului a fost deviat spre malul stîng, care se află sub o puternică și continuă eroziune, pe aproximativ 1,5 km amonte de pod. Tot pentru că a crescut suprafața împădurită în albia minoră a Siretului, au fost blocate primele 6 deschideri ale podului, în momentul de față secțiunea de scurgere fiind de 30%”, explică senatorul Toader Mocanu, unul din cei care au susținut proiectul de lege privind transferul pădurii în ograda CJ Neamț.
Podul peste Siret are 314,45 m lungime. Face parte din domeniul public de interes județean și este administrat de CJ Neamț. Asigură legătura comunelor Ion Creangă, Icușești, Valea Ursului, Oniceni, Bozieni cu Roman, dar și legăturile lor cu Vaslui, deservind circa 20.000 locuitori. Podul este înregistrat în evidența CJ cu accident tehnic în exploatare, produs în 1997, din cauza coborîrii talvegului albiei Siret cu circa 2-5 metri. Ca urmare, CJ Neamț a executat lucrări de consolidare și reparații în perioada 1998-2000 la pila 10 și culeea de pe malul stîng. La finalizarea lucrărilor, societatea de proiectare Viacons SA București atrăgea atenția asupra prezenței plantațiilor de plopi și salcîmi în albia Siretului și recomanda pentru siguranța lucrării defrișarea totală de pe malul drept, dar și excavații, pentru a permite curgerea apei prin toate deschiderile podului.
~n urma viiturilor din 2005, 2008 și 2010, ca urmare a devierii cursului rîului Siret din cauza acestei suprafețe de teren au fost afectate rampele de acces, culeea de malul stîng, lucrările de apărare, malul stîng pe 1,5 km și DJ 207C pe sectorul Gîdinți-Ion Creangă.
~n 2010, după măsurătorile de urmărire specială pe pod, se atrage din nou atenția asupra necesității defrișării suprafeței de teren care împiedică curgerea apei prin primele 6 deschideri ale podului, precum și executarea unor reprofilări și decolmatări în amonte și aval, pentru recalibrarea albiei.
“Consiliul Județean are elaborat un proiect tehnic “Protecție și consolidare infrastructură, calibrare albie și apărări de maluri”, în cadrul căruia sînt cuprinse și lucrările de excavare a malului drept în amonte și aval de pod, numai că lucrările nu pot fi executate pentru că terenul face parte din fondul forestier. Tocmai de aceea s-a inițiat acest act normativ, pentru a pune în siguranță podul de la Ion Creangă. Argumente sînt destule, începînd cu iminența producerii unui accident tehnic la debite mari ale Siretului, mai mari de 2.320 mc/s. {tim deja că asta se întîmplă frecvent. S-a întîmplat în 2005, în 2008 și în 2010. Alt argument stă în lipsa unei variante ocolitoare spre Roman pentru locuitorii celor cinci comune”, mai spune senatorul Mocanu.
Ce se dorește
Potrivit proiectului inițiat de parlamentarii de Neamț, modificările vizează mai mult aspecte de natură juridică a terenului. Adică trecerea acestuia de la Silvic la Consiliul Județean. Ar urma ca după intrarea în vigoare a legii să fie promovat actul efectiv de transfer de proprietate, iar după finalizarea lucrărilor să treacă totul de la CJ la Apele Rom=ne. “Prin executarea lucrărilor de protecție se va evita închiderea circulației pe podul de la Ion Creangă, ce ar avea drept consecințe creșterea timpului de transport mărfuri și persoane care tranzitează zona, creșterea cantității de combustibil utilizat de transportatori și, implicit, a cheltuielilor operatorilor economici din zonă. Se vor crea noi locuri de muncă. Punerea în siguranță a podului va permite menținerea unui timp relativ scurt de intervenție a serviciilor de urgență (salvare, pompieri) în comunele deservite de acesta, timp de răspuns ce ar crește substanțial prin utilizarea unei rute ocolitoare.
Guvernul spune că, potrivit Codului Silvic, reducerea fondului forestier este interzisă și “ca urmare, transferul pur și simplu al terenurilor forestiere respective nu este legal posibil”. Există varianta scoaterii definitive din fondul forestier a celor 15,49 ha, dar cu compensare de teren în echivalent. Executivul a atras atenția că nu există la dosar acordurile exprimate de cele două părți, Direcția Silvică și CJ. {i că prefectura a inițiat un proiect similar, pe care Ministerul Mediului și Romsilva l-au refuzat. Guvernul nu susține acest proiect de lege. Senatul în schimb l-a adoptat pe 22 iunie 2011. Prin derogare de la Codul Silvic s-a scos terenul din fondul forestier, s-a dat în administrare CJ pentru investiții. Documentul, care a primit numele de Legea 288/2011, a fost trimisă spre vot Camerei Deputaților, unde a ajuns direct pe masa comisiilor pentru agricultură-silvicultură, juridică și cea pengtru administrație și amenajarea teritoriului. Acestea își vor da avizele de specialitate pînă cel tîrziu 8 septembrie 2011, urmînd apoi testul votului în plen. Aici va depinde de abilitatea deputaților de Neamț pentru a se bucura de succes.
(Dana OSTAHIE)