* Leoreanu ia fața Consiliului Județean?
* Spitalul din Roman, mai european decît cel din Piatra
* există interes ca Spitalul din Piatra să piardă statutul de “Județean”?
Titlul nu este greșit. Primul pas către transformarea din spital județean în spital municipal a fost deja anunțat: regionalizarea va avea ca efect și această transformare. Ideea apare clar în declarațiile date presei de către primarul municipiului Roman, domnul Dan Laurențiu Leoreanu:
“Proiectul va fi coordonat de la Roman nu dintr-un orgoliu local, ci în virtutea noii reorganizări administrativ-teritoriale. Pînă la urmă toate partidele au căzut de acord că o reorganizare administrativ-teritorială trebuie să aibă loc iar o comisie parlamentară lucrează în momentul de față la acest lucru. Odată cu noua reorganizare Spitalul Județean va deveni municipal și ar fi fost păcat ca acest proiect să nu fie pus în practică dacă există posibilitatea ca un alt spital municipal să conducă proiectul, din calitatea de ordonator de credite și management de proiect”.
Declarația a fost făcută în contextul unui proiect, pentru care Spitalul Municipal Roman a depus cerere de finanțare, proiect care va include și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț dar și Spitalul de Psihiatrie “Sf. Nicolae” Roman. Acest proiect prevede ca cele trei unități sanitare să fie informatizate cu fonduri europene, astfel încît fiecare pacient să aibă un dosar medical care să conțină un istoric medical. Ideea este una lăudabilă și un astfel de proiect nu poate să aibă decît efecte benefice pentru pacienți, în sensul în care medicii vor avea la dispoziție un set de date clare despre evoluție, afecțiuni, tratamente, etc.
Despre ce sume vorbim, ne lămurește tot domnul primar în declarațiile domniei sale:
“S-a ajuns la un proiect județean deoarece dacă am fi mers doar pe spitalul municipal am fi putut accesa doar 300.000 euro. Pe asociere cu alte unități sanitare proiectul poate merge pînă la valoarea maximă de 1.500.000 euro. Pe lîngă partea de software specializată, soluția informatică integrată ce va cuprinde atît componenta medicală cît și partea financiară, de salarizare și management, spitalele vor beneficia și de partea de hardware. La Roman se vor monta 4 servere, se vor achiziționa 43 de computere și 21 de imprimante, la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Nicolae” va funcționa un server, 7 computere și 6 imprimante iar la Spitalul Județean va funcționa un server, se vor achiziționa 50 de computere și 30 de imprimante”.
Inițiatorii acestui proiect merită felicitați pentru idee și pentru eforturile depuse ca aceasta să fie pusă în practică.
Partea mai puțin cunoscută este aceea că și Spitalul Județean avea un contract cu o firmă de consultanță avînd ca obiect depunerea unui proiect pentru accesarea acestori bani. În 2010, în urma unei licitații publice, o firmă de consultanță din București a fost declarată cîștigătoare și conducerea de la acea dată a făcut demersuri la celelalte spitale pentru a face același parteneriat pe care îl realizează acum cei din Roman. Acolo unde Spitalul Județean a dat greș, a reușit Spitalul Municipal Roman. Situația pare trasă la indigo cu o alta, de dată recentă, care se referă la încadrarea spitalelor în categorii, în funcție de competență. Atunci Spitalul Municipal Roman obținut un grad superior cu “plan de conformare”, fapt pe care Spitalul Județean nu l-a reușit. Rămîne de văzut ce atitudine va lua firma de consultanță cu care Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț are contract pentru depunerea acestui proiect și, dacă aceștia vor cere daune conform contractului, cine va plăti sumele pretinse.
În condițiile reorganizării teritoriale, finanțării insuficiente și a reducerii numărului de internări, varianta cu transformarea județeanului în spital municipal este din ce în ce mai vehiculată. În acest caz, spitalul va trece de la Consiliul Județean la Primăria Piatra Neamț, care va deveni responsabilă nu doar de administrarea spitalului dar și de îmbunătățirea calității serviciilor medicale și de investiții în modernizare. Dacă Primăria Roman reușește să sustină spitalul pe care-l are în subordine, rămîne de văzut cine va reuși salvarea celei mai mari unități sanitare din județ: Consiliul Județean sau Primăria Piatra Neamț?
(Radu NASTASĂ)