Mediafax transmite că procurorii DNA fac o percheziție într-un imobil care ar aparține unei rude a ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influență privind atribuirea unor contracte de lucrări ale ANAR către o firmă din Negrești Oaș. ”În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant al firmei SC Lescaci Com SRL, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului și Pădurilor, a cumpărat influența numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului și Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societății sale. Lucrările au fost realizate în scopul obținerii, prin intermediul influenței de care se bucură ministrul Mediului, de contracte cu Administrația Națională Apele Române (instituție aflată în coordonarea acestui minister) cît și pentru a obține cu prioritate plata unor lucrări contractate anterior cu aceeași instituție publică și aflate deja în execuție. Învinuiților li s-au adus la cunoștință acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală”, explică DNA, într-un comunicat oficial, pe care-l puteți vedea și pe Hotnews.ro.
Bun. Acum, întru satisfacerea curiozității, umane pînă la urmă, ne băgăm nasul în site-ul oficial al Administrației Apelor Române, unde găsim, pe data de 9 februarie a acestui an, un comunicat de presă prin care sîntem anunțați că e pe cale să se rezolve problema zăporului de pe Valea Bistriței – Borca, Farcașa, Poiana Teiului: ”Astăzi, 9 februarie 2011, a fost predat amplasamentul pentru realizarea primelor două tronsoane din obiectivul de investiții “Reducerea gradului de risc la inundații pe rîul Bistrița, sector Borca-Poiana Teiului, județul Neamț”. Lucrarea constă în realizarea de diguri de apărare în zonele critice (…) digurile vor avea o lungime totală de 15,6 km (…) Se vor mai realiza, de asemenea, subtraversări, consolidări de mal și recalibrări de albii prin eliminarea grindurilor, pentru diminuarea posibilității formării zăporului. (…) Alături de specialiștii de la “Apele Române” (Administrația Bazinală de Apă Siret Bacău și Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț) și de constructorul SC Lescaci Com SRL Negrești Oaș, la predarea amplasamentului au fost prezenți: prefectul județului Neamț, Mihai Archip, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Mircea Pintilie, precum și primarii comunelor Borca, Farcasa și Poiana Teiului”.
”Armata” de oameni importanți prezenți la predarea amplasamentului a dat, cu siguranță, greutate momentului, lucrării și evenimentului. Nu putem să nu ne întrebăm însă dacă nu cumva se fac verificări și pentru lucrările din Neamț ale firmei scotocite acum de DNA. Sau lucrările sînt în regulă?
Incep lucrarile de aparare pe sectorul Borca-Poiana Teiului, judetul Neamt – 09.02.2011
PS: Suma alocată de la bugetul de stat pentru acest obiectiv depășește 36 de milioane de lei noi. Termenul de finalizare este anul 2013, iar pe 2011 s-au alocat fonduri de 15 milioane de lei, din care mare parte pentru construcții și montaj.
(Valentin BĂLĂNESCU, Dana OSTAHIE)
Un comentariu
Nu stiti cine-i sef contabil la Neamt, ….!!??, d-na Diaconu (Archip) Stefania. Da ati gandit bine, verisoara plantata de prefect la “dramuirea” bugetului Directiei Apele Romane. Aceeasi care macelareste de vreo trei ani salariatii de la Carmen Saeculare. Asa ca ‘pardon, investitiile sunt pe maini bune…., sau ….??? DNA sa-si vada de treaba, sa doarma linistit, ca totu-i in regula.., daca-i ordin.