Un interviu cu Vlad Marcoci este aparent ușor de făcut. Este un om tînăr și totuși hîrșit în politică. A fost cel mai tînăr prefect din România, a fost președinte al Consiliului Județean, a ocupat funcții importante în administrația centrală. A fost lider în PD, în PNL și apoi în PDL. În acest moment vrea să vorbească, deoarece a intrat din nou în prim planul vieții politice județene, de data aceasta cu adeziune la PSD. O oră de discuții poate fi foarte greu prinsă într-o pagină de ziar. De aceea, am renunțat la întrebări.
*Despre intrarea în PSD
Am un obiectiv foarte clar din acest punct de vedere și anume de a-mi desfășura activitatea cu tot ceea ce am acumulat pînă acum în PSD. Vreau să-mi pun semnătura de politician pe zona de munte a județului. Am observat că această zonă este nu numai preponderent cu orientare spre PSD, dar au și o organizare extraordinar de bună, în ceea ce privește administrația publică locală. De ce Valea Muntelui? Tata s-a născut la Hangu și odată cu construirea lacului de acumulare Izvorul Muntelui familia a fost strămutată la Ceahlău. Avînd în vedere și că neamurile soției sînt din Poiana Teiului cred că răspunsul este evident.
Am luat legătura cu structurile de partid ale PSD-ului de pe Valea Muntelui împreună cu președintele organizației județene Alin Antochi cu care m-am deplasat în teritoriu și pot să vă spun că am avut nu neaparat o surpriză, ci o bucurie să văd că sînt bine primit și chiar apreciat, că oamenii sînt convinși că PSD-ul, pe această zonă, va avea nu rezultate bune, ci foarte bune la viitoarele alegeri, fără falsă modestie.
*Colegiu de Valea Muntelui și Piatra Neamț
Pot să vă spun că am luat o decizie: ori merg pe Valea Muntelui, ori nu mai merg nicăieri. O posibilă modificare a structurii colegiilor este iminentă pentru că, la nivel național, conducerea PSD-ului a luat decizia să susțină proiectul de diminuare a numărului de parlamentari ceea ce este un lucru foarte bun și atunci este posibil ca această zonă să se lărgească luînd și o bucată din Piatra Neamț. Cu siguranță colegiul de pe Valea Muntelui nu va dispărea, ci mai degrabă este posibil să dispară un colegiu din Piatra Neamț. Totuși, există o problematică comună, să nu uităm faptul că pe toți îi leagă un lucru extraordinar de important și acest lucru se numeste Bistrița. Pe tot parcursul Bistritei și al Bicazului problematica este cam aceeași. Majoritatea oamenilor se ocupau cu exploatarea lemnului. Acum nu prea mai au ce exploata și, în loc pădurea să-i ajute pe oameni, le cauzează mai multe neplăceri. Pot explica acest lucru, deoarece cît timp am fost la Mediu ca președinte al Administrației Fondului pentru Mediu am elaborat mai multe programe printre care cel mai important mi s-a părut cel legat de stabilizarea versanților și apărarea malurilor împotriva inundațiilor. Această zonă are o mare problemă primăvara și toamna legată de cantitățile foarte mari de precipitații și totodată de posibilele inundații. Vedeți că zona aceasta are problematici comune.
*Echipa PSD , USL și campania electorală
La PSD există deja o echipă foarte bine conturată. Asta nu înseamnă că echipa nu va fi primenită. Sînt convins că la următoarele alegeri USL-ul va avea 13 dacă nu 14 din 15 localități de pe colegiu, deci preconizez că vor veni mai mulți oameni alături de noi cu atît mai mult cu cît PSD-ul a fost și va fi și pe viitor un partid deschis. Vor veni mulți oameni către noi, simt acest lucru. Misiunea noastră este să ne organizăm și să le oferim posibilitatea oamenilor să se exprime deoarece aici este problema cea mai mare. În privința colaborării în USL, va fi greu, pentru că trebuie să recunosc că în politică unu și cu unu nu fac doi niciodată. Sînt orgolii de tot felul, vor apărea discuții mai mari sau mai mici, totul va ține de capacitatea noastră de înțelegere și de capacitatea noastră de a pune lucrurile în ordine astfel încît chiar dacă oamenii nu vor fi multumiți sută la sută să respectăm anumite principii. Campania va fi dură, cu siguranță va fi foarte dură. Monitorizarea campaniile de pînă acum din 1990 încoace, a arătat că au fost din ce în ce mai diferite, din ce în ce mai dure. S-au aruncat resurse umane, materiale uriașe, încrîncenarea a fost mult mai mare, dușmănia și-a făcut loc într-o dispută care ar trebui să fie pur electorală și să se încheie cu campania electorală, dar care a ajuns să persiste ani de zile
* M-au felicitat membrii cu funcții de conducere din PDL
Spre plăcuta mea surprindere multe persoane din PDL m-au felicitat (Rep: pentru curaj?n.n.) pentru opțiunea de a intra în PSD. Unii chiar cu funcții importante în partid. Eu sînt convins că vor face acest pas și ei la un moment dat, dar este opțiunea dînșilor.
*Candidatura la Consiliul Județean
Nu este politician să nu fie interesat de Consiliul Județean pentru că această instituție va fi liantul politic în județ, trebuie să o recunoaștem, dacă președintele este din formațiunea poltică din care faci parte sau din asociația de formațiuni politice căreia îi aparții atunci ai un atu important pentru alegerile următoare. Am spus că nu mi-am exprimat dorința de a candida la Consiliul Județean pentru că nu am fost întrebat de nimeni despre o asemenea opțiune. Sînt convins că fiecare partid își va desemna candidații cu cele mai multe șanse și atunci este prematur să vorbim despre acest lucru. Sper ca anumite persoane să se întoarcă în PSD. Domnul Culiță Tărâță are șanse reale pentru cîștigarea Consiliului Județean , domnul Ioan Munteanu are o experiență deosebită și o susținere deosebită. Practic meciul se joacă. Să nu uităm de cei mai tineri, Ionel Arsene a făcut o figură frumoasă la ultimile alegeri la Tîrgu Neamț.
*De ce în Parlament?
Pot face două comentarii. În primul rînd, Parlamentul este destul de hulit și parlamentarii cu atît mai mult. Ca instituție, vedem că are cel mai mic grad de încredere. Am înclinat să merg spre acest for tocmai pentru că știu ce trebuie făcut. Oamenii își vor schimba părerea despre parlamentari cînd aceștia vor demonstra că au ajuns acolo cunoscînd exact ce au de făcut. Cheia rezolvării celor mai multe probleme este în legislație deci în Parlamentul României. Parlamentarii fac acum de multe ori treaba pe care ar trebui să o facă Administrația Centrală. De fapt, nici ei nu ar trebui să o facă, ar trebui să fie de competența administrațiilor locale, de aceea descentralizarea reală este o idee foarte bună. Trebuie să ajungem să diferențiem foarte clar între activitatea pe care trebuie să o depună un parlamentar și cea pe care trebuie să o depună un președinte de Consiliu Județean. Ultimul poate influența diferite proiecte pe cînd un parlamentar nu ar trebui să se ocupe cu așa ceva.
Vlad Marcoci despre :
Emil Boc : un tablou de natură moartă, o vază de flori.
Traian Basescu : Face foarte mult rău României și nici nu știu cum să-l caracterizez. Eu cred că-i nebun, că nu le are pe toate acasă. Din nefericire cauzează mari pagube României, poporului român.
Crin Antonescu: Poate să fie acel președinte al României de care avem nevoie.
Victor Ponta: Ponta trebuie să recunosc că nu i-am dat prea mult credit pentru că odată cu numirea lui au rămas în funcție foarte mulți șacali vechi. De curînd, încep să cred pe zi ce trece că Ponta devine președintele PSD-ului, dacă fac referire la cazul Vanghelie.
Gheorghe Stefan : Un om care a marcat cu siguranță județul Neamț. I-am apreciat forța cu care s-a bștut de fiecare data la București pentru județ .Ca defect cred că sintagma pe care o folosea o dată, eu am puterea să recunosc, i-a dispărut din vocabular.
Vasile Pruteanu: Este un om foarte apropiat de cei din jur. De multe ori greșește pentru că, din dorința de a rezolva problemele tuturor, promite un pic cam mult și de multe ori nu are resurse să rezolve. Sînt convins că va avea viață grea .
* Hiba României: factorul uman!
În România, hiba este factorul uman. Calitatea principală pentru a ajunge într-o funcție înalta este aceea de a fi supus și a executa întocmai ordinele pe care le primești. În momentul în care ai păreri personale lucrurile încep să se complice și pentru a nu greși renunță la ele. Dacă nu au păreri personale înseamnă că nu au programe, că lucrează după ureche și execută ordinele șefilor fără a veni cu un fundament. Aici este problema cea mai mare legată de situația economică. Trebuie să recunoaștem că mereu dăm vina pe criză, dar, din nefericire, trei sferturi din criză am produs-o noi, guvernanții. Este unul din motivele pentru care nu am rămas în administrația centrală. Speranța stă în programul USL, Ponta și Antonescu au declarat că nu vor face aceeași greșeală în promovarea oamenilor. Dacă îl vor face decepția va fi și mai mare, România va intra într-o gaură și mai mare. Eu zic că deja sîntem în ceasul al 14-lea, că pe al 12-lea l-am depășit de mult și trebuie aduși oameni competenți și puși în funcții importante pentru a mișca lucrurile. Mai există un aspect foarte important, omul simplu trebuie să conștientizeze că este foarte important să nu uite noțiunea de solidaritate. Atunci nici politicenii nu vor putea face ce vor. Mă gîndeam zilele trecute ce bine ar fi dacă oameni care au reușit în afaceri s-ar implica în politică, așa s-ar putea rezolva problema factorului uman. Dau doar două exemple în Neamț, domnul Weiss sau domnul Kober.
*Mă mîndresc cu programul Rabla
Eu sînt convins că am rezolvat o problemă pentru toată țara la un moment dat cînd împreună cu ministrul Nicolae Nemirschi am decis să se utilizeze trei vouchere pentru programul Rabla. Deci a fost inițiativa noastră care funcționează și acum. Programul Rabla eu îl consider un succes. Un alt lucru de care sînt mîndru pe de o parte și de care sînt mîhnit pe de alta este faptul că am reușit să efecientizez costurile de întreținere la spitalele din județ prin dotarea cu panouri solare pentru încălzirea apei. Sînt mîhnit pentru că am făcut aceste investiții după care spitalul din Bicaz a dispărut. Cei care au luat o astfel de decizie sînt inconștienți. Spitalul de la Bicaz deservea o zonă foarte mare și cineva de la Borca e posibil să nu mai ajungă pînă la spitalul din Piatra Neamț în caz de urgență.
*Mîndria de a te numi Marcoci
Datorită numelui pe care îl port am devenit ceea ce sînt astăzi. Fără doar și poate îi datorez aproape totul pentru că am intrat în politică datorită acestui nume, m-am dezvoltat datorită creșterii pe care am primit-o și respectul pe care l-am cîștigat în timp se datorează de cele mai multe ori numelui pe care îl port. Tatăl meu a fost un om respectat, cu un cuvînt greu în comunitatea în care trăia și mă străduiesc să îi calc pe urme. Am vorbit cu oameni de pe Valea Muntelui care vorbeau despre tata ca despre un prieten cu care s-au ajutat la greu și cu care se bucurau la bine. Decizia de a intra în politică a generat totuși un mic război în familie, mama și soția au încercat să mă tempereze. Erau mult mai bucuroase să rămîn pe margine, dar probabil că e ca un viciu. M-am lăsat de fumat. Nu mă pot lăsa chiar de toate.
(Valentin BĂLĂNESCU)