Opoziţia la Dumbrava Roşie nu crede-n lacrimi. În ale primarului Grădinaru, evident. Cea mai recentă şedinţă a consiliului local din comună a fost condimentată din belşug cu lacrimile întîiului gospodar al Dumbravei şi cu ironiile predecesorilor săi, acum doar aleşi locali.
Sămînţa de scandal a fost repararea unor drumuri din comună, cu şanţurile aferente. Lucrări prestate de societatea Prosalubritate Dumbrava Roşie SRL, care, conform declaraţiilor din şedinţa de consiliu local, este a comunei, a consiliului local, a primarului, după împrejurări. Cert este că societatea a fost înzestrată cu cele necesare de onor primărie, iar angajaţii au fost salvaţi de la disponibilizarea din primărie prin migrare la firma comunală.
Cum se poate ca repararea unor drumuri să işte ditamai scandalul, cînd toţi, de la consilier local pînă la primar se declară dornici să dea mînă cu mînă pentru mai binele localităţii? Iete că se poate!
Spiritul civic, devotamentul, conştiinţa unor consilieri locali, le-a luat vălul de pe ochi şi, brusc, au văzut cît şi cum încalcă legea primarul Grădinaru. Este clar: a încălcat-o. Nu poţi face o lucrare pe bani publici, fie ea şi reparare de drumuri cu o firmă a comunei/ primarului/ consiliului local, după caz, fără să organizezi, potrivit legilor, o licitaţie ÎNAINTE de executare. Dl. Grădinaru a dat ordin, verbal, să se facă lucrările. Directorul Liviu Catană (a cărui calitate des vehiculată, dar necertificată încă, este legătura de rudenie cu soţia primarului) recunoaşte că “Nu am decît ordinul verbal al domnului primar. Asta este comanda pe care am primit-o, scris nu am nimic”. Deşi ştia că încalcă legea – “eu ştiu cum se fac lucrurile astea, că am lucrat cu achiziţiile publice” -, s-a pus pe treabă şi a reparat drumuri. Nu-şi aminteşte precis ce anume a reparat. “Nu ştiu exact ce străzi, s-a acţionat unde era strict nevoie, nu se mai putea circula pe străzi deloc”. Cert este că a reparat. Şi e mîndru de asta. “Am greşit? Poate. Dar suport eu motorina! Nu pot să stau şi să aştept. Trebuia cineva să intervină la drumuri. E spre binele comunităţii”.
Asumarea răspunderii pare a fi o virtute des întîlnită în Dumbrava Roşie. Sau, în fine, aproape. Înlăcrimat tot, degrabă simţitoriu şi vizibil afectat de lipsa de încredere a consilierilor din opoziţie – “Am o emoţie care nu mă lasă…” -, primarul Grădinaru a dat nişte explicaţii: “Aceste lucrări s-au făcut pentru că nu puteam să-i las pe oameni aşa. Iar documentaţia a durat pînă să fie întocmită. Ce să facem? Să stăm cu utilajele noastre şi ale oamenilor în curte şi să nu le punem la treabă?! Hotărîţi dvs. Opriţi lucrările şi nu mai îndreptaţi drumurile la oameni! Puterea e la dvs, nu la mine”. Acestea fiind zise, dl. primar s-a retras din sala de şedinţe, ca să-şi şteargă lacrimile şi să-şi revină. Momentul sensibil a prins la consilierii opoziţiei: “Ştiu că sînteţi cinstit, fair play, că nu faceţi afaceri, dar de ce n-aţi venit acum o lună cu documentaţia, înainte de a începe? De ce a fost încredinţare directă şi nu s-au cerut alte oferte? Vorbim de 14.800 de euro pentru drum şi încă pe atîta pentru şanţuri”. Atîta îmbărbătare i-a trebuit primarului de Dumbrava. “Eu nu cer clemenţă. Nu pot fi condamnat, că n-am de ce. Pot fi cel mult amendat. Acolo unde e rău şi sîntem solicitaţi, intervenim”.
Dincolo de disputele politice – că oricum toţi au dreptate cînd se acuză reciproc -, de necesitatea reală de a repara drumurile, trebuie să-i reamintim preasensibilului şi degrabă vărsătoriu de lacrimi, domnului primar deci, că în momentul în care a fost învestit ca primar, a jurat (e drept, a trecut ceva vreme) să respecte Constituţia şi legile ţării. Bune, rele, cum or fi, amendate sau aprobate de partidul din care face parte. El a încălcat clar, fără nici un fel de îndoială, legea. Că a făcut-o cu bune intenţii sau nu, chiar nu are importanţă. A pregătit hîrtiile pentru o licitaţie cu dedicaţie, cu încredinţare directă, pentru o firmă care executase deja lucrări. mai rămînea doar să se facă recepţia lucrărilor înainte ca acestea să fie făcute. Nu ştim dacă-l controlează cineva pe domnul primar, dacă-i dă cineva amendă. Nu ştim dacă-l întreabă cineva de drumul făcut pe banii din fondul de rulment al primăriei, bani buni, cîteva zeci de miliarde. Nu ştim dacă îl paşte vreun control. Dar la examenul de legalitate, a picat cu brio. La examenul de teatru politic – bătut cu pumnul în piept, lamentări, lacrimi, mascaradă – a picat iarăşi.
Concluzie: dată fiind majoritatea din consiliu local, cele două hotărîri au trecut, chiar dacă toată lumea ştia că ele încalcă flagrant legea. Singura speranţă pentru democraţia de la Dumbrava este eternul supervizor al legalităţii, prefectul Mihai Archip. Aşteptăm să vedem dacă va ataca cineva în Contencios, poate chiar dl. prefect, cele două hotărîri ale Consiliului Local Dumbrava Roşie. Şi dacă domnii consilieri vor fi buni de plată.
(V.B., D.O.)